Σόιμπλε: Καμιά συζήτηση για το χρέος πριν το 2018

 
Σόιμπλε: Καμιά συζήτηση για το χρέος πριν το 2018

Ενημερώθηκε: 15/10/16 - 17:35

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε μεταξύ άλλων ειδική αναφορά στις εξελίξεις στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας. Αν και αναγνώρισε κάποια πρόοδο, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να μην παρεκκλίνει η Ελλάδα από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ενώ για το ζήτημα του χρέους δήλωσε ότι δεν θα υπάρεξει συζήτηση τουλάχιστον ως το 2018.

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Όπως επισήμανε, «αν μιλήσουμε τώρα για ελάφρυνση χρέους, αυτό θα εξασθενήσει τη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι άλλωστε το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να γίνει η αρχή».

Παράλληλα, πολλά πράγματα στην ΕΕ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέροντας ως παράδειγμα την ανάπτυξη στην Ισπανία, εκτιμώντας ότι η Ιταλία θα έχει θετική οικονομική εξέλιξη και υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία δρομολόγησε κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

«Οι Έλληνες σημειώνουν επίσης προόδους – ωστόσο δεν θα πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν να εφαρμόζουν τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις», τόνισε.

Το καρφί του Σόιμπλε στον Γιούνκερ

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει αναλάβει έναν πολιτικό ρόλο που δεν συνάδει "με τον ρόλο του ως ουδέτερος θεματοφύλακας των συνθηκών" της Ευρώπης, θα πρέπει να εξευρεθεί ένας άλλος τρόπος ώστε το σύμφωνο σταθερότητας της ευρωζώνης που ορίζει τους κανόνες για τα ελλείμματα να εφαρμοστεί πραγματικά.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέω ότι μπορούμε να οδηγήσουμε το ευρωπαϊκό ταμείο για τις κρίσεις, τον ESM, να αναπτυχθεί σε τέτοια κατεύθυνση σε κάθε περίπτωση για τις χώρες της νομισματικής ένωσης. Ο ESM αποφαινόταν για τις προβλέψεις των προϋπολογισμών όχι από πολιτική άποψη αλλά ανάλογα με τους αυστηρούς κανόνες", είπε σχετικά.

Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού τους. Οι προβλέψεις αυτές πρέπει κανονικά να τηρούν δύο βασικά κριτήρια: ποσοστό δημόσιου χρέους κάτω από το 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και, κυρίως, δημοσιονομικό έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ.

Μέχρι τώρα και παρά την κρίση χρέους, σε καμία χώρα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις επειδή παραβίασε τους κανόνες αυτούς, των οποίων ο Σόιμπλε, στο όνομα της Γερμανίας, είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φαίνεται να θεωρεί ότι έχει δοθεί πολύ μεγάλη ελευθερία δράσης σε ορισμένες χώρες από την Κομισιόν του Γιούνκερ επειδή ο τελευταίος καθοδηγείται από πολιτικές εκτιμήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

"Καρφί" Σόιμπλε στον Γιούνκερ: Να αναλάβει ο ESM τον έλεγχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Μοσκοβισί: Η μπάλα «στην περιοχή» των κρατών-μελών για το ελληνικό χρέος

Ευρωβουλευτές ζητούν από τον Μοσκοβισί την ταχεία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους