Τα 3 προβλήματα που πρέπει να λύσει σήμερα το Ecofin

 
Τα 3 προβλήματα που πρέπει να λύσει σήμερα το Ecofin

Ενημερώθηκε: 19/05/20 - 02:07

Ecofin: Τρία σημαντικα προβλήματα θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Την ενεργοποίηση του προγράμματος SURE, τη δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω της ΕΤΕπ και τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

κορονοϊού

Και όλα αυτά σε μια ακόμα προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει από κοινού θεσμικά τις επιπτώσεις της πανδημίας του .

Πάντως οι ρεαλιστές δεν εκτιμούν, δυστυχώς, ότι για τα τρία αυτά σοβαρά ζητήματα θα υπάρξει «λευκός καπνός». Οι πιο αισιόδοξοι, από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείουν να γίνουν βήματα που θα ξεκαθαρίσουν σε ένα βαθμό το τοπίο σε αυτό τον ευρωπαϊκό μαραθώνιο των τελευταίων εβδομάδων για την στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών λόγω του κορονοϊού.

Τι θα επιδιώξει η Ελλάδα

Η Ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο προσέρχονται στο σημερινό Ecofin διεκδικώντας μέσω του SURE σημαντικά κονδύλια για τη βραχυχρόνια στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει περί τα 2,5 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, αντί του προβλεπόμενου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Δεύτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν και θα ρίχνουν το κέντρο βάρους τους στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τρίτος στόχος είναι η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης, που να είναι «γενναίο, εμπροσθοβαρές, μεγάλης διάρκειας και ευέλικτο».

Μάλιστα η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να χορηγεί δάνεια, αλλά η χρηματοδότηση αυτή να «περικλείει επιχορηγήσεις» και κυρίως αυτό που θέλει η Αθήνα είναι η χρηματοδότηση να αφορά κυρίως τους κλάδους της οικονομίας και τις χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.