Τα σενάρια για το τι θα περιλαμβάνει ο «κόφτης» που συζητά η κυβέρνηση

 
Τα σενάρια για το τι θα περιλαμβάνει ο «κόφτης» που συζητά η κυβέρνηση

Ενημερώθηκε: 23/01/17 - 08:38

Το νέο μοντέλο κόφτη, αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά στη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, 26 Ιανουαρίου προκειμένου να έχουν οι δανειστές τις απαραίτητες εγγυήσεις για να κλείσει η αξιολόγηση.

Τα σενάρια για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει ο κόφτης (μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων) είναι αρκετά, όπως για παράδειγμα:

  • Αυτόματη μείωση των παλαιών συντάξεων με την περικοπή ή την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
  • Αύξηση φορολογικών εσόδων μέσω μείωσης του αφορολόγητου.
  • Αύξηση φορολογικών εσόδων μέσω κατάργησης των φοροαπαλλαγών.
  • Αύξηση φορολογικών εσόδων μέσω αύξησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κατά τουλάχιστον μια μονάδα.
    • Μείωση του αφορολόγητου

      Στην πρώτη γραμμή των μέτρων που αναμένεται να έρθουν με τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων είναι η μείωση αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες για μετά το 2018. Από την πλευρά του το ΔΝΤ επιμένει το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στις 5.000 ευρώ, από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά.

      Στην περίπτωση που υιοθετηθεί και περάσει η συγκεκριμένη πρόταση τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, με την έκπτωση φόρου από 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για τον άγαμο μισθωτό και συνταξιούχο να μειώνεται στα 1.100 ευρώ.

      Μισθωτοί και συνταξιούχοι με πραγματικά ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 και μέχρι 12.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματά τους είτε θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος από 20 έως και 800 ευρώ ετησίως.

      Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ θα δουν τον φόρο εισοδήματος να αυξάνεται από τα 80 ευρώ στα 880 ευρώ. Όσο πιο χαμηλό είναι το ετήσιο εισόδημα τόσο πιο μεγάλη θα είναι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και κατά συνέπεια η εισοδηματική απώλεια. Μισθωτοί με ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις 800 ευρώ τον χρόνο.

      Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%: Η ενδεχόμενη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα φέρει ανατιμήσεις σε:

    • Βασικά είδη διατροφής, όπως τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποίιας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά.
    • Φάρμακα.
    • Λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ύδρευσης.
    • Υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
      • «Κόφτης» στις φοροαπαλλαγές

        Οι φοροαπαλλαγές, οι οποίες έχουν ήδη δεχθεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα, θα βρεθούν ξανά στο στόχαστρο, όπως η κατάργηση έκπτωσης στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.

        Σήμερα κατά την μηνιαία παρακράτηση φόρου στις μισθωτές υπηρεσίες διενεργείται έκπτωση 1,5%.

        Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ, πρακτικά όμως αυτό για τους φορολογούμενους θα σημαίνει περαιτέρω μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος.

        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

        ΚΑΙΡΟΣ: 23/1/2017: Τοπικές βροχές και καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά