Τελικά η Standard & Poors δεν μας αναβάθμισε

 
Τελικά η Standard & Poors δεν μας αναβάθμισε

Ενημερώθηκε: 27/04/19 - 01:51

Η Standard & Poors δεν έφερε τελικά... πασχαλινό δώρο στην ελληνική οικονομία. Παρά τις θετικές εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, διατήρησε το επίπεδο της αξιολόγησης στο B+, αλλά και την προοπτική (outlook) ως θετική και δεν έφερε την για πολλούς αναμενόμενη αναβάθμιση.

Οίκος Αξιολόγησης

Στην έκθεσή της ο τονίζει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο επίπεδο του +2,8% την περίοδο 2019-2022, ενώ σημαντικά κριτήρια στην αξιολόγησή της θεωρεί την πορεία των NPEs των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τις εκλογές. Τονίζει ακόμα ότι η εγχώρια ζήτηση ενισχύεται και οι εξαγωγικές επιδόσεις συνεχίζονται, αν και η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ευρωζώνης πιθανόν να περιορίσει τις ελληνικές εξαγωγές.

Πάντως η χώρα μας έχει ένα από τα πιο ευνοημένα προφίλ χρέους όλων των χωρών που εξετάζει η S&P όσον αφορά τη λήξη και το μέσο επιτόκιο, παρά το μεγάλο δημόσιο χρέος.

Η ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη, εκτιμά ο Οίκος, εξαρτάται από το μέγεθος και τον ρυθμό μείωσης των «κόκκινων» δανείων και της κατεύθυνσης που θα πάρει η οικονομική πολιτική από τη νέα κυβέρνηση μετά τις επερχόμενες γενικές εκλογές.

Η επόμενη αξιολόγηση για την Ελλάδα θα γίνει στις 3 Μαΐου από τον ευρωπαϊκό οίκο DBRS, o oποίος, σήμερα, εκτιμά την πιστοληπτική μας ικανότητα σε B(High).

S&P

Αν η αναβάθμιζε την ελληνική οικονομία, θα ήταν η δεύτερη θετική αξιολόγηση, μετά από εκείνη του ιαπωνικού οίκου R&I, o oποίος βαθμολόγησε το αξιόχρεο της χώρας με Β+.

Οι αναβαθμίσεις, αν και έχουν εν πολλοίς προεξοφληθεί από την αγορά, θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω το κλίμα στην αγορά κρατικού χρέους και να οδηγήσουν ακόμη χαμηλότερα την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου, που αυτό το διάστημα είναι σταθερή κοντά στο 3,3%.

Θα μπορούσαν δε να δώσουν ώθηση στα σχέδια της κυβέρνησης να επιστρέψει στις αγορές, αυτή τη φορά με την έκδοση ενός επταετούς ομολόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΔΔΗΧ προετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση πριν από τις Ευρωεκλογές, ενδεχομένως ακόμη και μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, με στόχο να εκμεταλλευθεί το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές.