Τέλος τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στις 120 δόσεις

 
Τέλος τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στις 120 δόσεις

Ενημερώθηκε: 22/07/19 - 08:47

Ρύθμιση 120 δόσεων: Μια μεγάλη αλλαγή προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στη ρύθμιση των 120 δόσεων: Αυτή της κατάργησης όλων των εισοδηματικών κριτηρίων και για τα φυσικά πρόσωπα και για τις επιχειρήσεις.

ανακοινώθηκαν το Σάββατο από τον πρωθυπουργό

συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων

Μέχρι στιγμής αυτά που αλλάζουν στην ρύθμιση των 120 δόσεων είναι αυτά, που στη . Δηλαδή:

- Μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ από 30 ευρώ σήμερα

- Μείωση του επιτοκίου προσαυξήσεων στο 3% από 5%

- «Πάγωμα» όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή και των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση

- Αλλαγή του κριτηρίου υπαγωγής των επιχειρήσεων, καθώς αντί του ορίου τζίρου ως 2 εκατ. Ευρώ, που προέβλεπε η ΠΝΠ, η «πόρτα» ανοίγει για νομικά πρόσωπα με οφειλή ως 1 εκατ. Ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με τη νέα βασική αλλαγή που φέρνει η κυβέρνηση θα μπορούν όλοι να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 19 στους 20 οφειλέτες είχαν γυρίσει την πλάτη στη νέα ρύθμιση, είτε γιατί δεν είδαν ποτέ τις 120 δόσεις, είτε γιατί οι κατασχέσεις συνεχίζονταν ακόμα και αν είχαν μπει στη ρύθμιση, δηλαδή οι συγκεκριμένοι φορορολογούμενοι και πλήρωναν τις δόσεις, και έβλεπαν το κράτος να παίρνει τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς τους!

Με την αλλάγή αυτή στις 120 δόσεις εντάσσονται πλέον όλες οι επιχειρήσεις και αντί για τις μόλις 18 έως 36 δόσεις που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά εκτός μένουν μόνον για όσες επιχειρήσεις έχουν βασική οφειλή (χωρίς προσαυξήσεις) πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, ασχέτως τι τζίρο είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Παραδείγματα

Για να γίνει κατανοητό το όφελος παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Επιχείρηση με φορολογούμενο εισόδημα 200.000 ευρώ και οφειλή 59.000 ευρώ, με το αρχικό σύστημα μπορούσε να πάρει το πολύ 24 δόσεις των 2.581 ευρώ, ενώ με την ΠΝΠ βάζοντας το παραπάνω εισόδημα στην κλίμακα των φυσικών προσώπων, έβγαιναν μόλις 19 δόσεις των 3.129 ευρώ! Πλέον, με την κατάργηση της σχετικής κλίμακας, η ίδια επιχείρηση θα μπορει να ρυθμίσει το ίδιο χρέος ως και σε 120 δόσεις των περίπου 500 ευρώ.

Φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ και οφειλή 6.000 ευρώ, είχε ως τώρα τη δυνατότητα να «σπάσει» το χρέος του ως και σε 51 δόσεις των 116,67 ευρώ. Πλέον θα μπορεί να εξοφλήσει σε 120 δόσεις των 50 ευρώ!

Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτονόητος: Να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερους στις 120 δόσεις, αλλά και να τους κρατήσει μέσα, έτσι ώστε αφενός να μπουν έσοδα στα κρατικά ταμεία αφετέρου να διαψευστούν οι υπολογισμοί των Ευρωπαίων για «τρύπα» περί τα 2,2 δις ευρώ στη διετία.

Αλλάγές και στην πάγια ρύθμιση εξόφλησης οφειλών σε 12

 

Αλλαγές όμως προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση και στην πάγια ρύθμιση εξόφλησης οφειλών σε 12. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει το διαχωρισμό των οφειλών σε τακτικές (π.χ. φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και έκτατες (π.χ. φόρος κληρονομιάς).

Στις τακτικές οφειλές το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση -υπό προϋποθέσεις- ακόμα και διπλάσιο αριθμό δόσεων, δηλαδή έως 24 δόσεις, για την εξόφλησή τους.

Στις έκτακτες οφειλές ο αριθμός των δόσεων θα μπορεί να φθάνει και τις 36 δόσεις. Το ύψος της οφειλής θα λαμβάνεται υπόψη και ενδεχομένως για μεγάλες οφειλές να διευρύνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δόσεων που θα χορηγούνται στους οφειλέτες.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr, protothema.gr, euro2day.gr