Τρέχει η κυβέρνηση για να περάσουν 140 προαπαιτούμενα

 
Τρέχει η κυβέρνηση για να περάσουν 140 προαπαιτούμενα

Ενημερώθηκε: 09/05/17 - 11:21

Τρέχει η κυβέρνηση να κλείσει με την νομοθέτηση των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση καθώς ο χρόνος για το Eurogroup της 22ας Μαΐου τελειώνει. Συνολικά 140 μεταρρυθμίσεις θα έρθουν να αλλάξουν τελείως το τοπίο στη χώρα με την ελπίδα πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει εξέλιξη για το χρέος.

Στο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση στις 18 Μαΐου αναμένεται να υπάρξει νομοθέτηση 77 ρυθμίσεων και εφαρμογή ακόμα 58 προαπαιτούμενων ώστε να «ξεκλειδώσει» και η δόση του Ιουνίου που θα ξεπερνά τα 7 δις. ευρώ για να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Η λίστα περιλαμβάνει ρυθμίσεις σε ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: Από τη ψήφιση των μέτρων του 2019-2020 για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου, ώς το άνοιγμα του επαγγέλματος των φορτοεκφορτωτών και από το κτηματολόγιο ώς τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Τα προαπαιτούμενα χωρίζονται στους εξής τομείς: Δημοσιονομικά (συνολικά 51), Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (12), Διαρθρωτικές πολιτικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης (65) και Δημόσια Διοίκηση (12).

Στα δημοσιονομικά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται :
• Η υιοθέτηση παραμετρικών μέτρων για να επιτευχθεί ο στόχος το 2018 (δεν αναφέρεται ονομαστικά, αλλά είναι γνωστό ότι θα είναι 3,5% του ΑΕΠ και ότι γι' αυτό απαιτούνται μέτρα 450 εκατ. ευρώ).
• Η νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με απόδοση 1% του ΑΕΠ το 2019.
• Η μείωση του αφορολογήτου, με απόδοση 1% του ΑΕΠ το 2020.
• Τα αντίμετρα. Τα φορολογικά θα αντισταθμίσουν (εφόσον εφαρμοστούν στο σύνολό τους) τη μείωση του αφορολογήτου. Τα αντίμετρα στον τομέα των δαπανών θα αντισταθμίσουν (εφόσον εφαρμοστούν στο σύνολό τους) τις περικοπές στις συντάξεις.
• Ο εξορθολογισμός των δαπανών στην Υγεία (μεταξύ άλλων για τον έλεγχο των υπερβολικών δαπανών στα διαγνωστικά, στα φαρμακευτικά και στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και για την υιοθέτηση ενός κεντρικού συστήματος προμηθειών στην Υγεία και για την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της διείσδυσης των γενόσημων).

Με την υιοθέτηση των προαπαιτουμένων, η Ελλάδα θα έχει κλείσει τον δικό της κύκλο υποχρεώσεων για την αξιολόγηση και θα εναπόκειται πλέον στους δανειστές να βρουν μια λύση για το θέμα του χρέους, ώστε να υπάρξει μια συνολική συμφωνία. Εφόσον η λύση αυτή βρεθεί, θα μπορέσει να επιστρέψει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ν' ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Handelsblatt: Αυτό είναι το τελικό κείμενο του Μνημονίου

Μέρκελ-Μακρόν: Μία δύσκολη αλλά μοιραία… συνεργασία

Το Βερολίνο επανέλαβε τη θέση του κατά των ευρωομολόγων