Τρία μέτρα - φωτιά ζητά το ΔΝΤ

 
Τρία μέτρα - φωτιά ζητά το ΔΝΤ

Ενημερώθηκε: 14/11/16 - 08:00

Εκτός από τα μέτρα για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, στις συναντήσεις με τους υπουργούς και τους επικεφαλής του κουαρτέτου που αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο, Τρίτη, το ενδιαφέρον στρέφεται στην εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου, που επιστρέφει στη χώρα μας και αναμένεται να διεκδικήσει να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει παρασκηνιακά στο «καλούπι» της συμφωνίας που θα επιτρέψει στο Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Ταμείο θέλει συγκεκριμένα μέτρα για να μπει στο πρόγραμμα και οι διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο κορυφώνονται. Οπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», το «καλούπι» της συμφωνίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι έτοιμο και πλέον απομένουν τα μέτρα που θα ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Ετσι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να κρατήσει σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την επόμενη βδομάδα. Δια της Ντ. Βελκουλέσκου το ΔΝΤ αναμένεται να θέσει στην ελληνική πλευρά συγκεκριμένους όρους, που είναι ιδιαίτερα επίπονοι.

Ντέλια Βελκουλέσκου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα βάζει πλέον στο τραπέζι τρία μέτρα-φωτιά:

  • Την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, οι οποίες μετά τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένουν υψηλότερες από τις νέες. Αυτό θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση συντάξεων πάνω από ένα όριο, αρχής γενομένης (το πιθανότερο) το 2019. Ενα μέτρο που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους. Πάντως, η κυβέρνηση δε φαίνεται να συζητά περαιτέρω μειώσεις.
  • Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Αν συμβεί αυτό, στο στόχαστρο μπαίνουν πάνω από 3 εκατ. πολίτες που σήμερα έχουν αφορολόγητο και θα κληθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο φόρους,
  • Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και την κατάργηση της δυνατότητας «βέτο» από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Κι εδώ αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις, αν και για κάποιους κύκλους θεωρείται μέση λύση σε σχέση με την πλήρη κατάργηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις.
    • Για το τελευταίο αυτό θέμα, πιθανώς να μην υπάρξουν άμεσα αποφάσεις, καθώς εκκρεμεί σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ-Lafarge.

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

      ΚΑΙΡΟΣ 14/11/2016: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν

      Παναττική στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών σήμερα (14/11)

      Βουλγαρία: Ο Ρούμεν Ράντεφ, υποψήφιος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης νίκησε στις προεδρικές εκλογές

      Σεισμός τα ξημερώματα στην Κρήτη