Τσακαλώτος: Κόβονται οι συντάξεις το 2019 - Αυξημένη εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος

 
Τσακαλώτος: Κόβονται οι συντάξεις το 2019 - Αυξημένη εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος

Ενημερώθηκε: 04/05/18 - 13:17

Αυξημένη εποπτεία σε σχέση με τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα και βγήκαν από αυτό και όχι αξιολόγηση θα έχει η Ελλάδα σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων από το 2019 «ξέκοψε» ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει να μη μειωθούν. Ο υπουργός Οικονομικών έκλεισε έτσι τα σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να «παρακαλάει» τους δανειστές να μεταθέσουν για αργότερα την περικοπή των συντάξεων, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει εκλογικό χρόνο.

Όπως διευκρίνισε δε ο υπουργός Οικονομικών, ότι «ούτε εμείς το ζητήσαμε, ούτε κανένας άλλος» να ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου κατά ένα εξάμηνο.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ώρα για αυτήν τη συζήτηση… Κάθε πράγμα στην ώρα του. Να κλείσει η δ' αξιολόγηση, το είδος της παρακολούθησης και το χρέος, και μετά θα το δούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας Στο Κόκκινο.

Παράλληλα, για τα 88 προαπαιτούμενα της δ' αξιολόγησης, δήλωσε ότι υπάρχουν κάποια με τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να καθυστερήσουν, «αλλά αυτό καμία σχέση δεν έχει με παράταση του μνημονίου».

Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, θέλει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπό όρους. Όπως σχολίασε, με τη γραμμή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς διαφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί. «Στο θέμα του χρέους υπάρχουν ακόμα διαφωνίες καθώς, όπως είπε, «ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι νέος».

Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σημείωσε ότι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ αλλά και την επιμήκυνση των δανείων που πήραμε από την Ευρώπη. «Υπάρχει και ο ‘’γαλλικός μηχανισμός’’ (που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ) που προβλέπει ότι η επιμήκυνση θα μεγαλώνει αν δεν υπάρχει καλή ανάπτυξη. Η διαφωνία αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτό το μηχανισμό οι Γερμανοί τον θέλουν υπό όρους. Εμείς και όλοι οι άλλοι εκτιμούμε ότι αυτό είναι ενάντια στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί σήμα ασφάλειας στις αγορές. Να μην εξαρτάται από το τι θα πιστεύει εκείνη τη δεδομένη στιγμή ένας Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι «είναι αναξιόπιστο, έχει κουράσει με την επιμονή του στις λανθασμένες εκτιμήσεις» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας ότι «η 21η Ιουνίου είναι ορίζοντας για τις τελικές αποφάσεις για το πρόγραμμα, την μεταμνημονιακή εποπτεία και το χρέος».

Όσον αφορά τις «επισκέψεις» των θεσμών μετά το τέλος του προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών, επέμεινε ότι δε θα είναι αξιολογήσεις, δηλαδή δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα και η Αθήνα θα αποφασίζει πώς θα πετύχει τους στόχους. Ο υπουργός εξήγησε ότι στις 14 Μαΐου θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο Eurogroup στις 24 του μηνός να υπάρξει «συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» και στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να έχει κλείσει η δ' αξιολόγηση. Θα έχουν μείνει, είπε, τα άλλα δύο κομμάτια, το είδος της μεταμνημονιακής παρακολούθησης και το χρέος, αλλά πρόσθεσε ότι «όσο πιο γρήγορα τελειώσουμε, τόσο καλύτερα». Ανέφερε δε χαριτολογώντας ότι «θέλουμε να αποφύγουμε το ευρωπαϊκό στιλ, αν βγαίναμε (από το πρόγραμμα) στις 28 Αυγούστου, θα τελειώναμε στις 5 το πρωί της ίδιας ημέρας».

Παραδέχθηκε ότι για την Ελλάδα η (μεταμνημονιακή) παρακολούθηση «ίσως να είναι λίγο πιο αυξημένη». Εξήγησε δε πως «στο πρόγραμμα έχεις επιτήρηση στόχων και μέσων. Οι θεσμοί θα έχουν λόγο για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις (π.χ. πώς η ΑΑΔΕ να μην γίνει μη ανεξάρτητη), αλλά στο πώς θα φτάσεις στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά στο 2% του ΑΕΠ δεν θα έχουν μεγάλο λόγο. Εμείς θα έχουμε μεγαλύτερο λόγο στα μέσα, οι στόχοι είναι αυτοί που είναι». Είπε μάλιστα χαριτολογώντας ότι «τα ίδια έχω ακούσει και από τον Αλέξη, με ίσως καλύτερα ελληνικά».

Ερωτηθείς για το εάν θα αλλάξουν οι στόχοι για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ο υπουργός Οικονομικών κράτησε χαμηλούς τόνους, σε αντίθεση με το Μαξίμου, απαντώντας ότι «πρέπει πρώτα να δούμε τον τρόπο που θα βγούμε από το μνημόνιο και τη σκληρή επιτήρηση, τι θα πάρουμε για το χρέος και πού «θα κάτσει η μπίλια» στην ατζέντα Μακρόν».

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» που έχει πράγματα τα οποία επιδιώκει η κυβέρνηση (συλλογικές συμβάσεις, κατώτατος μισθός, κοινωνικές δράσεις) ενώ παράλληλα γνωστοποιεί στις αγορές και στους δανειστές τι θέλουμε να κάνουμε ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις. Έχουμε εντοπίσει και μεταρρυθμίσεις που αφορούν το οικονομικό κλίμα, όπως οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, η γραφειοκρατία. «Είμαστε ανοικτοί στις επενδύσεις μέσα από κανόνες», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Το καλύτερο νέο από το Eurogroup είναι ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να τελειώσουν όλα στις 21 Ιουνίου» δήλωσε ακόμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για το εάν υπάρχουν διαφωνίες με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός είπε ότι το θέμα αυτό «είναι το αγαπημένο σπορ… Το έχει διαψεύσει το γραφείο του Αλέξη καμιά σαρανταριά φορές, το έχω διαψεύσει και εγώ άλλες σαράντα φορές, τι άλλο να κάνει κάποιος σε αυτήν την περίπτωση;».