Βίαιη Ωρίμανση” μετά από μια “πολλαπλά εκβιαζόμενη διαπραγμάτευση” χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής τα μέτρα που ψηφίστηκαν

 
Βίαιη Ωρίμανση” μετά από μια “πολλαπλά εκβιαζόμενη διαπραγμάτευση” χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής τα μέτρα που ψηφίστηκαν

Ενημερώθηκε: 15/05/16 - 17:47

Για οδυνηρό συμβιβασμό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. "Η συμφωνία του Ιουλίου, που μόλις τώρα περνάει την πρώτη αλλά αποφασιστική φάση αξιολόγησης, ήταν και είναι ένας προφανής οδυνηρός συμβιβασμός καθώς εμπεριέχει μέτρα και στόχους που βεβαίως δεν αποτελούν προγραμματικές επιλογές και προτεραιότητες της αριστερής διακυβέρνησης" τόνισε.

Ο κ. Βούτσης μίλησε ακόμη για "βίαιαη ωρίμανση" που όπως λέει μιλώντας στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής" "αφήνει" τα θετικά και αρνητικά της αποτυπώματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε για το πρόσφατο υπουργικό συμβόλαιο πως: «Το θετικό πρόσημο στις εξελίξεις μπορεί με προϋποθέσεις να οριοθετήσει μια εποχή που θα χαρακτηρίζεται από μια νέα αυτοπεποίθηση και ελπίδα για μια συντεταγμένη και χρονικά προσδιορισμένη έξοδο από την κρίση. Κανείς δεν θριαμβολογεί, πώς θα μπορούσε άλλωστε, πάνω στα κοινωνικά ερείπια που έχουν σωρευτικά διαμορφωθεί στην εξαετία των μνημονίων. Είναι πολύ σημαντική όμως και καλή είδηση η ποιοτική επιτάχυνση, που χωρίς καμιά αμφιβολία σηματοδοτεί την υπέρβαση ενός οδυνηρού κύκλου με επίκεντρο μια "πολλαπλά εκβιαζόμενη διαπραγμάτευση", και τη μετάπτωση σε έναν πολιτικό κύκλο "ουσιαστικής διακυβέρνησης" με προϋποθέσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση και για την επίλυση καυτών θεμάτων της καθημερινότητας των πολιτών».

Για τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή:«Η συμφωνία του Ιουλίου, που μόλις τώρα περνάει την πρώτη αλλά αποφασιστική φάση αξιολόγησης, ήταν και είναι ένας προφανής οδυνηρός συμβιβασμός καθώς εμπεριέχει μέτρα και στόχους που βεβαίως δεν αποτελούν προγραμματικές επιλογές και προτεραιότητες της αριστερής διακυβέρνησης. Είναι πλέον όμως σαφές ότι το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας αφενός προβλέπει πολύ μικρότερα πλεονάσματα για τα κρίσιμα χρόνια 2016 και 2017 από αυτά που η δεξιά διακυβέρνηση και οι πιο επιθετικοί κύκλοι της ΕΕ ήθελαν να επιβάλλουν στη χώρα. Αφετέρου επιτρέπει ένα διαφορετικό πρόσημο στρατηγικής, δηλαδή την απόρριψη των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και την επιλογή μιας άλλης "χημείας" μέτρων που οριακά συνιστούν και την απαρχή μιας δικαιότερης κοινωνικής αναδιανομής.

Μέσα στις παρούσες συνθήκες η φορολογική πρόταση και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που βεβαίως επιδέχονται μελλοντικά σημαντικές βελτιώσεις υπέρ των αδυνάτων, αποτελούν και βασική επιλογή της κυβέρνησης, δεν μεταφράστηκαν...
Πορευόμαστε με ελπίδα, ευθύνη αλλά και περίσκεψη. Η "βίαιη ωρίμανση" αφήνει τα θετικά και αρνητικά της αποτυπώματα.

Τα ίδια τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015 που "ξάφνιασαν" τους κύκλους της καταστροφολογικής ρητορείας, δείχνουν ότι το μήνυμα αυτό για μια αλλαγή πορείας που θα επιτρέπει την έξοδο από την ύφεση και την αντιμετώπιση της ανεργίας έχει περάσει, σε έναν μικρό έστω βαθμό στον λαό, αλλά και στην πραγματική οικονομία».

Για τον περιβόητο «κόφτη»,ο Νίκος Βούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά πως: Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση εργάζεται και θα δοκιμαστεί στο έργο της με βάση τη λαϊκή επιταγή για να κλείσει αυτός ο οδυνηρός ιστορικός κύκλος της λιτότητας και της φτωχοποίησης. Από εκεί προκύπτει αυτή η "αισιοδοξία της βούλησης" που εδράζεται άλλωστε και σε πολύ σοβαρές εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, των ίδιων των θεσμών, ότι η χώρα θα μπει σε πορεία ανάπτυξης ήδη μέσα στο 2016».

Σε ότι αφορά τη συνεχιζόμενη φημολογία για ανασχηματισμό, ξεκαθάρισε πως: Το μείζον σήμερα είναι να υπάρξει ένα σαφές προσκλητήριο προς όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας για παραγωγική ανασυγκρότηση, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για κοινωνική δικαιοσύνη και για τη ριζική αλλαγή κλίματος, όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας αλλά και στον τομέα των δημοκρατικών εγγυήσεων, του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας.

Στη Βουλή περιμένουμε να έρθουν άμεσα οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον Αναπτυξιακό Νόμο, την Κοινωνική Οικονομία, την αντιμετώπιση της Λαθρεμπορίας και των λιστών της Φοροδιαφυγής, για τα αδήλωτα εισοδήματα.

"Ψηφίδες" του λεγόμενου παράλληλου προγράμματός μας, όπως π.χ. η σημαντική συνεχιζόμενη πολιτική για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας θα συμπληρωθούν μέσα από την οικονομική ανάπτυξη με πολιτικές για την ανεργία των νέων και των μακροχρόνια άνεργων. Όλα αυτά μέσα στο γενικό κάδρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτό είναι το στοίχημα, και είναι σήμερα περισσότερο ορατή η επιτυχία του οδικού χάρτη που βεβαίως δεν περιλαμβάνει εκλογές, ούτε όμως και συμβιβασμούς και συμπράξεις με δυνάμεις που δεν το ενστερνίζονται».