Ανδρέας Ξανθός: Πλέον οι ασθενείς δεν γυρνάνε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να έχουν χημειοθεραπεία

 
Ξανθός: Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε ογκολογικά φάρμακα και ακριβά φάρμακα ειδικών κατηγοριών ασθενών

Ενημερώθηκε: 10/05/18 - 19:21

"Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε ογκολογικά φάρμακα και ακριβά φάρμακα ειδικών κατηγοριών ασθενών" διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος το κλίμα ανασφάλειας που δημιούργησε στους ασθενείς η υπόθεση με τα μέλη που ξάφριζαν τα αντικαρκινικά φάρμακα, έστειλε στους ασθενείς και στους συγγενείς τους το μήνυμα ότι το σύστημα Υγείας εξασφαλίζει τις θεραπείες τους.

"Τα δημοσιεύματα, ότι οι ασθενείς γυρνάνε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να έχουν χημειοθεραπεία, δεν ισχύουν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Τελευταία φορά που είχαμε ελλείψεις, είτε σε ογκολογικά, είτε σε άλλα ακριβά φάρμακα (για οροθετικούς αιμοροφιλικούς κ.α.) ήταν το 2015. Τώρα πια έχουμε μια κανονικότητα", δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

ΕΟΠΥΥ

Όπως εξήγησε, υπάρχει μια καλή ροή πληρωμών προς τους προμηθευτές και με την συνδρομή του προς τα δημόσια νοσοκομεία, δεν υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες, όταν είναι τεκμηριωμένες ιατρικά, όσο ακριβές κι αν είναι αυτές. Αυτό είναι μεγάλη επένδυση στην αξιοπρέπεια και στο αίσθημα ασφάλειας των ασθενών και έχει γίνει με πολύ μεγάλο κόπο.

"Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που μιλούσαν για "grexit" για τα καινοτόμα φάρμακα στη χώρα. Βάλαμε δικλείδες ασφαλείας παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Το σύστημα Υγείας, δεν είναι ανοχύρωτο. Όποιος λέει το αντίθετο, δεν έχει καλή εικόνα. Έχει προβληματικές εστίες και θύλακες ανομίας ακόμη, και οφείλουμε - αξιοποιώντας το προϊόν αυτών των ερευνών για το κύκλωμα του φαρμάκου - να το θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο" τόνισε ο κ. Ξανθός. Όμως - συνέχισε ο υπουργός - το σύστημα Υγείας, με την στήριξη που δέχθηκε αυτά τα χρόνια, παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες, εγγυάται αποτελεσματική φροντίδα και κυρίως την καθολική πρόσβαση των πολιτών, ιδίως της κάλυψης για τα φάρμακά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους 2.162.000 ανασφάλιστους πολίτες που υπάρχουν ακόμη στη χώρα το 2017, ασθενείς με ξεχωριστό ΑΜΚΑ συνταγογραφήθηκαν για φάρμακα αξίας 165 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 38% δόθηκε χωρίς συμμετοχή, λόγω ότι πληρούσαν πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.

"Αυτό είναι μεγάλη επένδυση στην κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια της χώρας" υπογράμμισε.