Γιατί μετατέθηκε χρονικά ο ανασχηματισμός; - Το παρασκήνιο

Γιατί μετατέθηκε χρονικά ο ανασχηματισμός; - Το παρασκήνιο
Ενημερώθηκε: 23/08/18 - 11:12

To «σεβασμός στις διακοπές» επικαλέστηκε «ανώτερη κυβερνητική πηγή», προκειμένου να δικαιολογήσει τη χρονική μετάθεση του προαναγγελθέντος ανασχηματισμού.Ένα επιχείρημα που από πολλούς θεωρείται προσχηματικό για να κρύψει τους βασικούς λόγους αναβολής του ανασχηματισμού.

Δύο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αναβλήθηκε ο ανασχηματισμός:

Καταρχήν, η επιλογή να μη γίνουν κινήσεις που θα επισκίαζαν επικοινωνιακά το πρωθυπουργικό διάγγελμα, ώστε να παραμείνει αυτό ως κεντρικό ζήτημα στην πολιτική επικαιρότητα για μερικές ημέρες.

Ο δεύτερος λόγος είναι η τρικυμιώδης κατάσταση που επικρατεί στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Οι ισχυροί πόλοι του Μ. Μαξίμου, Ν. Παππάς, Θ. Καρτερός, Α. Φλαμπουράρης, Δ. Τζανακόπουλος, Χρ. Βερναρδάκης, δεν περνούν μεταξύ τους περίοδο αγάπης και αγαστής συνεργασίας. Αντιθέτως, το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού εμφανίζεται αλληλοσυγκρουόμενο και αλληλοϋπονομευόμενο.

Το διακύβευμα είναι να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που θα σηματοδοτούν κάτι διαφορετικό, καθώς, εάν ο ανασχηματισμός περιορισθεί σε δευτερεύουσες μετακινήσεις, θα χάσει το επικοινωνιακό στοιχείο που είναι σαφές ότι επιθυμεί η κυβερνητική ηγεσία, το μήνυμα ότι η χώρα εισέρχεται σε νέα εποχή και με νέα σύνθεση θα αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις και θα ξεδιπλωθεί η πολιτική της αυξημένης ελευθερίας που, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, συνεπάγεται η ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος.

Το δυσκολότερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπερασθεί είναι η επιλογή του πρωθυπουργού για το κόμμα. Ο Πάνος Σκουρλέτης, που ήδη έχει δεχθεί σχετικές κρούσεις, έχει θέσει τους δικούς του όρους για ευρύτερες αλλαγές στην κομματική δομή, προκειμένου να δεχθεί τη μετακίνησή του στην Κουμουνδούρου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το γεγονός ότι η συζήτηση για νέο γραμματέα στο κόμμα γίνεται κυρίως μέσω των μέσων ενημέρωσης ενόχλησε τον νυν γραμματέα Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του .