Live: Σήμερα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός - Τσίπρας - Μητσοτάκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους

 
Live: Σήμερα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός - Τσίπρας - Μητσοτάκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους

Ενημερώθηκε: 19/12/17 - 20:42

Αρχισε, στην Ολομέλεια της Βουλής, με ομιλίες βουλευτών, η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 η οποία θα ολοκληρωθεί αργά απόψε μετά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι αναμένεται να αρχίσουν να ανεβαίνουν στο βήμα, από το μεσημέρι, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα κλείσει την πενθήμερη συζήτηση τελευταίος.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να στρέφεται στη μονομαχία του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο 2018 αλλά και την ασκούμενη οικονομική πολιτική που η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει ως εξοντωτική για τη μεσαία τάξη.

Αντιπαράθεση αναμένεται όμως και για το θέμα της διαφθοράς και των offshore αφού σήμερα το πρωί συνεδριάζει στη Βουλή η επιτροπή Πόθεν Έσχες με αντικείμενο συζήτησης και τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της Μαρέβας Μητσοτάκη.

Στη συνεδρίαση του Κρατικού Προϋπολογισμού θα τοποθετηθεί και ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος είχε χθες οξύτατη αντιπαράθεση με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελο Βενιζέλο για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Στο βήμα της Ολομέλειας θα ανέβει και η υπουργός ΕργασίαΈφης Αχτσιόγλου η οποία θα παρουσιάσει την κυβερνητική πρωτοβουλία για τη στήριξη των νέων ανέργων με το ποσό των 400 ευρώ.

Εστία αντιπαράθεσης αποτελεί, όμως, και η υπόθεση των ενστάσεων της Δικαιοσύνης στους ελέγχους Πόθεν Έσχες στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο ακύρωσε τη σχετική νομοθεσία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ξεκαθάρισε σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί εξαιρέσεις από τον έλεγχο Πόθεν Έσχες και αναμένεται σήμερα και η τοποθέτηση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα.

Δ. Κουτσούμπας: Η περιβόητη ανάπτυξη που λέει ότι φέρνει η κυβέρνηση το 2018 είναι άδικη και αντιλαϊκή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, είπε ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης όταν μιλά για το "μεταμνημονιακό μέλλον" μετά τον Αύγουστο του 2018, και την "δίκαιη ανάπτυξη" που δήθεν έχει αρχίσει και τόνισε ότι παρά τις πομπώδεις κυβερνητικές διακηρύξεις, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί το πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, και ταυτόχρονα θα δουν κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, παράδοση των λιγνιτικών της ΔΕΗ σε επενδυτικούς ομίλους και περαιτέρω αύξηση της τιμής του ρεύματος, πλειστηριασμούς σπιτιών, κυνητηγό ως φοροφυγάδων μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων προκειμένου να καλυφθούν βιομήχανοι, εφοπλιστές και μεγάλο κεφάλαιο που συστηματικά δεν πληρώνει καθόλου φόρους.

Σημείωσε ότι και με ανάπτυξη και με καπιταλιστική κρίση η κατάσταση για την μεγάλη πλειοψηφία των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων επιδεινώνεται, τονίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς η κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου σε πρωτόγνωρα επίπεδα παγκοσμίως δεν βρίσκει λύση παρά μόνο στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης με στόχο την διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης.

Αναφερόμενος στα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση είπε ότι "κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση που κόβει δικαιώματα δίνει τέτοια επιδόματα πτωχοκομείου για να συγκαλύπτει την πολιτική της" που αποσκοπεί σε μια συνολικά φθηνή εργατική δύναμη και μεταρρυθμίσεις υπέρ των μονοπωλίων.

Φώφη Γεννηματά: «Για να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια πρέπει να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

Σε υψηλούς τόνους η Φώφη Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που προτείνει με τον προϋπολογισμό υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνει. Ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση ώστε να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την κρίση . « Για να γυρίσει η Ελπίδα και η αισιοδοξία στους Έλληνες πολίτες, να πάψουν οι λέξεις «οργή-αγανάκτηση-ντροπή» να κυριαρχούν στα αισθήματά τους!

Δραγασάκης: «Τον Αύγουστο του 2018 η ευθύνη για τη διαμόρφωση πολιτικής επανέρχεται σε μας»

«Ο στόχος για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και το καθεστώς επιτροπείας μπορεί και πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη, διότι είναι η πλέον συμφέρουσα επιλογή για τη χώρα και το λαό», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης μίλησε για την επόμενη μέρα σημειώνοντας πως τον Αύγουστο του 2018 τελειώνουν και το καθεστώς της επιτροπείας πως η νέα διευθέτηση θα καθορίζεται από τους κοινούς κανόνες αλλά η ευθύνη για τη διαμόρφωση της πολιτικής επανέρχεται σε μας, στην εκλεγμένη κυβέρνηση και τα όργανα της ελληνικής Δημοκρατίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν παρέλειψε να επισημάνει όμως ότι το τέλος των Μνημονίων δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά ένας σημαντικός σταθμός, ένα «ξέφωτο» που μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και να σχεδιάσουμε το μέλλον με δίκη μας ευθύνη. Κρίσιμο στοιχείο για τις εξελίξεις είναι και ποιες δυνάμεις θα κυβερνούν μετά το τέλος των Μνημονίων. Αν δηλαδή «θα είναι οι δυνάμεις που θα προτάξουν τις ανάγκες των πολλών» ή θα είναι οι δυνάμεις με τις οποίες θα επιστρέψουμε σε καθεστωτικές λογικές εξυπηρέτησης των κάθε λογής «ημέτερων»

Β.Λεβέντης: Άλλος ένας προϋπολογισμός που παίρνει

«Δεν είναι προϋπολογισμός που δίνει, αλλά προϋπολογισμός που παίρνει», τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται η πολιτική της υπερφορολόγησης.

Αίσθηση προκάλεσε η επίθεσή του στον Κ.Μητσοτάκη αφήνοντας μάλιστα σαφείς υπαινιγμούς. «Το έχει έθιμο ο κ. Μητσοτάκης όταν ανεβαίνω στο βήμα να απέρχεται, του εύχομαι να μην με χρειαστεί, γιατί αν με χρειαστεί θα απέρχομαι» ανέφερε τονίζοντας ότι 'αυτά είναι δανεικά'».

Στ.Θεοδωράκης: Στον επόμενο θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «έναν ταξικό πόλεμο απέναντι στη μεσαία τάξη» ανέφερε, πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρνουν στη Βουλή έναν πολύ βαρύ προϋπολογισμό, καθώς επιφυλάσσουν φόρους γι' αυτούς που ξεκινούν, που επιχειρούν και που προσπαθούν, ενώ για όλους τους άλλους (άνεργους, φτωχούς, αδύναμους) μία γερή δόση από έμμεσους φόρους» πρόσθεσε.

«Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις, γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Με την κυβερνητική πλειοψηφία να υπεραμύνεται της οικονομικής της πολιτικής και να εστιάζει στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη κρίση και την αντιπολίτευση να αμφισβητεί τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της και να την κατηγορεί για επικοινωνιακές τακτικές, συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον κρατικό προϋπολογισμό 2018.

«Είναι ένας προϋπολογισμός με δημοσιονομικούς περιορισμούς, όμως είναι κοινωνικά δίκαιος και αναπτυξιακός. Πιστεύουμε ότι ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας και δίνει μια σημαντική δυνατότητα να σχεδιάσουμε την ασφαλή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη κρίση» επισήμανε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας.

«Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή για διαφάνεια. Και αυτή η μάχη θα δοθεί μεταξύ της μεγάλης προοδευτικής παράταξης και μιας νεοφιλελεύθερης δεξιάς παράταξης, την πιο ακραία που γνώρισε μεταπολιτευτικά η χώρα» τόνισε και κατέληξε: «Μόνο καθαρά χέρια και μάτια τίμια μπορούν να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση είναι ανερμάτιστη και ενώ παριστάνει, δήθεν, ότι είναι φιλοεργατική, μοιράζοντας φιλοδωρήματα ελεημοσύνης, την ίδια ώρα προχωρά σε αφαίμαξη του ελληνικού λαού».

«Σας μένει πια μόνο το τελευταίο σας ιδεολόγημα για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αλλά, ούτε καθαρή είναι ούτε έξοδος. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν περνά τα τρία βασικά κριτήρια. Δεν υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά, δεν είναι δίκαιος και δεν είναι αναπτυξιακός» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη φοροκεντρική πολιτική της που υπονομεύει την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Τα πλεονάσματα δεν θα προέλθουν από την ανάπτυξη, αλλά από την αφαίμαξη του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Για άδικο, αντιλαϊκό ταξικό προϋπολογισμό που παίρνει από τους πολλούς για να δώσει στους λίγους έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασοπουλος.

«Είναι ένας προϋπολογισμός copy paste με αυτούς των "γερμανοτσολιάδων", όπως εσείς οι ίδιοι καταγγέλλατε, όταν ήσασταν αντιπολίτευση, χωρίς ίχνος ανάπτυξης» ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

«Είναι ο πιο αντιαναπτυξιακός και φοροεισπρακτικός προϋπολογισμός, από τη μεταπολίτευση και μετά. Το μόνο που κάνει είναι η διαχείριση της μιζέριας» τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι ικανή να ρυθμίσει ούτε τα ρέστα και τα κέρματα που προμηθεύονται με αντίτιμο -και όχι δωρεάν- οι μικρέμποροι από τις τράπεζες για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Ο προϋπολογισμός δεν υπηρετεί ούτε την ανάπτυξη, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε τη χρηστή διακυβέρνηση. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να περικόπτει τις αναπτυξιακές δαπάνες και να βαφτίζει αυτή την πολιτική κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Είμαστε ακόμη εδώ και ψηφίζουμε τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό» 

«Είμαστε ακόμη εδώ και ψηφίζουμε τον τελευταίο μνημονιακό Προϋπολογισμό», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της αντιπολίτευσης.

Όπως τόνισε τα καταστροφικά σενάρια αποτυχίας διακινήθηκαν πολλαπλώς και επανειλημμένως από την αντιπολίτευση, τους εκπρόσωπους της πολιτικής ελίτ, «που έχουν αποσυρθεί και πλέον παρεμβαίνουν δια τηλεοράσεως» και της παλιάς κρατικοδίαιτης και καλομαθημένης επιχειρηματικής ελίτ, διάφορους δημοσιογράφους και κάθε λογής εκπρόσωπους του παλιού πολιτικού συστήματος «που έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής».

«Είμαστε ακόμη εδώ και κάθε σχέδιο υπονόμευσης, παρένθεσης, κατάρρευσης έπεσε στο κενό, κάθε επιθυμία παλινόρθωσης και εκδικητικής επιστροφής που θα ισοδυναμούσε με δικαίωση των επιλογών που μας οδήγησαν στην τραγωδία της χρεοκοπίας αποδείχτηκε φρούδα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος προχωρώντας σε «αναδρομή» στο παρελθόν, θύμισε τα όσα έχουν συμβεί και συνιστούν το πλέγμα της πολιτικής υπονόμευσης της κυβέρνησης και καταστροφολογίας.

«Παρόλα αυτά είμαστε σήμερα ακόμη εδώ. Για να προτείνουμε και να ψηφίσουμε άλλον ένα προϋπολογισμό. Τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό. Και βαδίζουμε με σταθερότητα στην έξοδο από την επιτροπεία», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και προανήγγειλε την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Ο υπουργός Επικρατείας, καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση αντιφατική ρητορική πολιτική, αφού - όπως είπε - αυτή εδράζεται στο επιχείρημα ότι δήθεν η χώρα ήταν έτοιμη να βγεί εκτός μνημονίων το 2014 και ότι ήταν η επιλογή της μετωπικής αντιπαράθεσης με τους δανειστές που οδήγησε στο τρίτο πρόγραμμα, «κάτι που δεν αντέχει στην λογική».

«Η ρητορική περί success story και η πρόβλεψη ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με επιτυχία, βασίστηκε στην επιθυμία της τότε πολιτικής ηγεσίας η τρόικα να κάνει τα στραβά μάτια και να χαρίσει την ολοκλήρωση στον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο για να αποφύγει τον κίνδυνο της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Να κλείσει άρον άρον την πέμπτη αξιολόγηση χωρίς να καλύψει το δημοσιονομικό κενό και να του χαρίσουν μια πιστοληπτική γραμμή που υπήρχε μόνο στη φαντασία του και πουθενά αλλού καθώς κανείς δεν συζητούσε κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε ότι είναι αυτή η ανεκπλήρωτη «φαντασίωση» που επιτρέπει σήμερα στον κ. Σαμαρά να ισχυρίζεται ότι τον έριξαν οι σύμμαχοι του. «Ε, λοιπόν όχι. Δεν τον έριξαν οι σύμμαχοι του, αλλά η καταστροφική συμμαχία που υπέγραψε και που με σθένος και φανατισμό υλοποίησε. Τον έριξε, και ευτυχώς, ο ελληνικός λαός", παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αντιπαρέβαλε την σημερινή κατάσταση, σημειώνοντας πως πλέον ολοκληρώνεται με επιτυχία ένα δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής, που εμπεριέχει, όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, πολλά στοιχεία πολιτικής, με τα οποία «δεν θα συμφωνούσαμε ποτέ, παρά επιβλήθηκαν υπό γνωστούς όρους και συνθήκες» αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί με το δεύτερο πρόγραμμα αλλά και όσα μας περίμεναν με βάση αυτό.

Ο υπουργός Επικρατείας, σημείωσε ότι ο βασικός δείκτης ο οποίος επιτρέπει σήμερα την βεβαιότητα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος είναι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και εξειδίκευσε πως το δεκαετές ομόλογο έχει σπάσει το όριο του 4% ενώ το πενταετές ομόλογο έφτασε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κοντά στο 3%, πράγμα που σημαίνει ότι η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και η ανάκτηση της οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας της χώρας δεν είναι απλώς μια φαντασίωση ή μια επιθυμία αλλά ένας απόλυτα εφικτός και επιτεύξιμος στόχος.

«Βεβαίως αυτή η Συμφωνία πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω αλλά το νερό πλέον έχει μπει στο αυλάκι. Επομένως η έξοδος από το πρόγραμμα είναι μπροστά μας και ορατή» ανέφερε και παρατήρησε ότι αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που καθιστά όψιμο το επόμενο επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει έξοδος το 2018 «καθώς τα μνημόνια θα μείνουν μαζί μας μέχρι να σβήσει ο ήλιος ή εν πάση περιπτώσει μέχρι να πληρωθεί το 75% των δανείων που έχουμε λάβει από τον επίσημο τομέα». «Αυτό βέβαια δεν ίσχυε για κάποιο λόγο το 2014 αλλά ισχύει τώρα» είπε σκωπτικά ο κ. Τζανακόπουλος και εξήγησε ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε πλέον για τοι ίδιο καθεστώς επιτήρησης καθώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει παρέλθει.

«Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει εποπτεία και παρακολούθηση. Δεν σημαίνει ότι μια κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να κάνει ότι θέλει. Καταρχήν οι αγορές εκ των πραγμάτων επιβάλλουν συγκεκριμένες πειθαρχίες αλλά και οι μηχανισμοί εποπτείας της Ευρωζώνης συνεχίζουν να λειτουργούν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μιλάμε για το ίδιο καθεστώς επιτήρησης για το ίδιο καθεστώς επιτροπείας. Και σε αυτή την περίοδο που εγκαινιάζεται μετά το καλοκαίρι του 2018 οι διαφορές της πολιτικής και οι κοινωνικές διαχωριστικές γραμμές που ήδη είναι σαφείς θα αρχίσουν να εμφανίζονται με ακόμη μεγαλύτερη ενάργεια», διευκρίνησε ο κ. Τζανακόπουλος. Καταλήγοντας την τοποθέτησή του, αντιπαρέβαλλε στο σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης «που θέλει να θέσει στο επίκεντρο την εργασία και την αναδιανομή», το σχέδιο της ΝΔ , το οποίο, όπως είπε, βασίζεται στο τετράπτυχο «απολύσεις - ξεπούλημα - καταστροφή του κοινωνικού κράτους και μείωση των μισθών για να δημιουργηθούν δήθεν κίνητρα επενδύσεων».

Αντιπαράθεση Σκουρλέτη-Παφίλη

Έντονη αντιπαράθεση, με αφορμή την διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Αττική, σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη.

Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε τις κατηγορίες του κατά του ΚΚΕ, για ολισθηρό δρόμο, τονίζοντας ότι στόχος του δεν ήταν να κάνει μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αλλά να ακυρώσει μια συζήτηση διαλόγου.

«Την αποκαλέσατε φιέστα, όταν για πρώτη φορά ένα υπουργικό συμβούλιο συζητά με απλούς ανθρώπους, για να αναδείξει τα προβλήματα και τις παθογένειες ετών που υπάρχουν στη Δυτική Αττική» επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:

«Σας ενοχλεί ο διάλογος, αλλά δεν είναι φιέστα να μαζεύεις ξενόφερτα πούλμαν με φοιτητές; Πέστε μου μια φορά που το κάνατε αυτό με την κυβέρνηση Σαμαρά; Χρωστάτε απαντήσεις, όχι σε εμάς, αλλά στον κόσμο της εργασίας, που δεν βρήκατε τίποτα να τους πείτε για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων που υπογράφηκαν για πρώτη φορά. Αυτός ο ολισθηρός δρόμος απομονώνει μια πλευρά της Αριστεράς».

«Χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος, διαστημικό, να φέρνεις τη νύχτα σαν τον κλέφτη, τροπολογία για να καταργείς την απεργία και να έχεις στείλει με τις πολιτικές σου στο Καιάδα τον κόσμο, να κατηγορείς αυτούς που προσπαθούν και υπερασπίζονται τα συμφέροντά του όταν κάνει μια διαμαρτυρία» αντέτεινε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε:

«Οι διαμαρτυρίες μας είναι συμβολικές. Σας ενοχλεί γιατί πέφτουν τα φύλλα συκής. Εμείς δεν μασάμε από τέτοιες επιθέσεις ακραίες, που έχουμε φάει και επί ΝΔ. Και δεν κάνουμε πίσω. Και θα αντιπαλέψουμε οποιαδήποτε κυβέρνηση στέκεται απέναντι στους εργαζόμενους».

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε ότι το ΚΚΕ πρέπει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως αν είναι θετικά τα μέτρα για την προστασία των συμβασιούχων, η επέκταση για τα βαρέα και ανθυγιεινά και η απλή αναλογική.

«Όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως οτιδήποτε ανακουφίζει τον ελληνικό λαό και το φέρνει η κυβέρνηση, το στηρίζουμε, αλλά παράλληλα αποκαλύπτουμε και την κοροϊδία» ανταπάντησε ο κ. Παφίλης, τονίζοντας παράλληλα, ότι το ΚΚΕ το ίδιο έκανε και για το νομοσχέδιο με την απλή αναλογική, που την στήριξε, όπως είπε, «έστω και νόθα».