Νίκος Νικολόπουλος: Η Αλβανία «διεκδικεί» την Ήπειρο και ο Ν. Κοτζιάς σιωπά…

 
Νίκος Νικολόπουλος: Η Αλβανία «διεκδικεί» την Ήπειρο και ο Ν. Κοτζιάς σιωπά…

Ενημερώθηκε: 01/09/18 - 11:01

Χάρτες που εμφανίζουν ως «αλβανικά εδάφη» την Κόνιτσα, την Καστοριά και τη Φλώρινα και ως «Τσαμουριά» ολόκληρη την Ήπειρο μέχρι την Πρέβεζα, συνεχίζουν να εμπεριέχουν τα σχολικά βιβλία της Γεωγραφίας που διδάσκονται οι Αλβανοί μαθητές.

Το εξοργιστικό αυτό γεγονός δεν άφησε ασυγκίνητο τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στηλιτεύοντας την αδιαφορία της Ελληνικής πλευράς απέναντι στις επαναλαμβανόμενες Αλβανικές προκλήσεις.

Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής επισημαίνει:

«Το «μπόλιασμα» των μαθητών με την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» έρχεται σε συνέχεια του επιχειρούμενου ξεριζωμού των Ελλήνων της μειονότητας από τη Χειμάρρα, με την αρπαγή των περιουσιών τους και το γκρέμισμα των σπιτιών τους. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, που έχουν προκληθεί, έχουν βάλει προς το παρόν «πάγο» στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού. Σε καμία περίπτωση, όμως, όπως εκτιμάται, δεν πρόκειται να σταματήσει το καθεστώς Ράμα τις διώξεις σε βάρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Όσον αφορά τα σχολικά βιβλία που διανεμήθηκαν στους μαθητές της Γ' Γυμνασίου και της Γ' Λυκείου με την έναρξη της σχολικής περιόδου, στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 4 υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο «Αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τους συγγραφείς των βιβλίων και το αλβανικό υπουργείο Παιδείας, οι περιοχές αυτές καλύπτουν τη δυτική Μακεδονία και όλη την Ήπειρο, η οποία παρουσιάζεται ως «Τσαμουριά». Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον «Εθνικό Σύλλογο “Βόρειος Ήπειρος 1914”», οι περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες παρουσιάζονται στα βιβλία Γεωγραφίας ως «αλβανικές» είναι η Κόνιτσα, η Καστοριά, η Φλώρινα και η Ήπειρος μέχρι την Πρέβεζα. Στα ίδια βιβλία, οι Αλβανοί αναφέρουν ως δικές τους περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων».

Ακολούθως, ο Νίκος Νικολόπουλος θυμίζει τις διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας- Αλβανίας, που δεν έχουν τηρηθεί από την πλευρά των γειτόνων μας, υπογραμμίζοντας:

«Παρά τις αλλεπάλληλες διακρατικές συμφωνίες την τελευταία δεκαετία μεταξύ των υπουργείων Ελλάδας και Αλβανίας για αφαίρεση από τα σχολικά εγχειρίδια και των δύο χωρών κάθε στοιχείου στο οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί χαρακτήρας επεκτατικός από τη μια χώρα εις βάρος της άλλης, η αλβανική πλευρά δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή, όπως φαίνεται.

Αντίθετα, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας έχει αφαιρέσει εδώ και χρόνια από τα σχολικά βιβλία του κάθε αναφορά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου ως δείγμα «καλής θέλησης» απέναντι στους προκλητικούς γείτονες. Το γεγονός αποδεικνύει τη μονόπλευρη τήρηση της συμφωνίας».

Τα ερωτήματα του ανεξάρτητου βουλευτή προς το Νίκο Κοτζιά είναι τα ακόλουθα:

Πώς επιτρέπετε με την ανοχή σας την πρόκληση των Τιράνων και τον Αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό του Έντι Ράμα;

Γιατί κατόπιν πολλαπλών συμφωνιών μόνο η Ελληνική πλευρά κράτησε τις δεσμεύσεις της για αφαίρεση από τα σχολικά βιβλία κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επεκτατικό από την μια στην άλλη χώρα και δεν απαιτείτε το ίδιο να πράξει η κυβέρνηση της Αλβανίας;

Έχετε καταγγείλει το προκλητικό γεγονός στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και σε όλα τα αρμόδια διεθνή φόρα;