Νίκος Νικολόπουλος : «Η πώληση δημόσιας περιουσίας στους… πάγκους της λαϊκής δεν σημαίνει ανάπτυξη!»

 
Γιατί ο Νίκος Νικολόπουλος καταψήφισε την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ

Ενημερώθηκε: 27/04/18 - 16:06

«Το κόμμα που χαρακτήριζε ως εθνικό έγκλημα την πώληση της ΔΕΗ έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε ένα ξεπούλημα που δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα αποδεικνύει πως η χώρα δεν διαθέτει κανέναν ενεργειακό χάρτη, όπως ακόμα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν…» τόνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο ραδιόφωνο της ert open, ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, από τη Βουλή.

Ο Νίκος Νικολόπουλος καταψήφισε το νομοσχέδιο και σε δηλώσεις του, αφού υπογραμμίζει ότι «όλοι κρινόμαστε από αυτά που λέμε ή… δεν λέμε και από αυτά που κάνουμε ή… δεν κάνουμε» εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του, σημειώνοντας πως δεν θα μπορούσε να δεχτεί το ξεπούλημα των «ασημικών» της ΔΕΗ, με το οποίο ούτε η εταιρεία γίνεται βιώσιμη, ούτε λύνεται το πρόβλημα του ανταγωνισμού.

«Η κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, αλλά απολύτως βεβιασμένα, ξεπουλάει τις πλέον κερδοφόρες και παραγωγικές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, που παράλληλα είχαν και το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, προσφέροντας έτσι μία προίκα σε ιδιώτες, ενώ παράλληλα φορτώνεται όλες τις δανειακές συμβάσεις. Μου ήταν λοιπόν απολύτως αδύνατο να δεχτώ την πώληση τριών εργοστασίων και μίας άδειας χωρίς κατώτατη τιμή, όταν μάλιστα πριν από λίγους μήνες τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2017, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος προέβλεπε την πώληση του 17% της ΔΕΗ έναντι 100 εκατομμυρίων ευρώ» αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας τα εξής:

«Ο τομέας της ενέργειας απαιτεί επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που παράλληλα θα προσφέρουν και πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και μπορούν να συμβάλλουν στην αναγέννηση της ελπίδας και της προοπτικής για τα νιάτα της Ελλάδας.
Μόνο οι επενδύσεις από τους αγωγούς φυσικού αερίου είναι 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο αγωγός TAP που τελειώνει είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και έπονται, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός, που δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να γίνει επιτέλους ένας κόμβος τροφοδοσίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο αγωγός EastMed, που μετά από τη συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ θα μεταφέρει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας φυσικό αέριο από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσω Κρήτης-Πελοποννήσου στην Ιταλία. Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο. Πάνω από 1,5 δις ευρώ σε ενεργειακά έργα, μπορεί άμεσα να ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα όμως, η ΔΕΗ θα μείνει με λιγότερο ανταγωνιστικές μονάδες παραγωγής, αλλά και με την υποχρέωση, να συρρικνώσει το μερίδιο αγοράς της στο 50%. Αυτό σημαίνει καταστροφή της εταιρείας, χωρίς απαραίτητα να δίνεται το έναυσμα για υγιή και βιώσιμο ανταγωνισμό, αφού υπάρχει απόλυτη έλλειψη ενός ενεργειακού χάρτη και μίας συνολικής στρατηγικής που θα μας δείχνει που θέλουμε να πάμε ως χώρα. Γιατί η Πορτογαλία μπορεί να ηλεκτροδοτείται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η Ελλάδα όχι; Γιατί η Ινδία θέτει ως στόχο, το 2030 όλα τα οχήματα που θα πωλούνται να είναι ηλεκτροκίνητα και η Ελλάδα δεν μπορεί; Αποτελεί, ακλόνητη πεποίθησή μου ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακά αυτάρκης, αλλά και κόμβος στα Βαλκάνια, παράγοντας φθηνή και ασφαλής ενέργεια για όλους. Όμως, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί μοιράζοντας απλά τα ιμάτια της ΔΕΗ. Η πώληση δημόσιας περιουσίας στους… πάγκους της λαϊκής, δεν σημαίνει ανάπτυξη!»