Νταβός: Το «καρφί» του Αλ. Τσίπρα στον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας

Νταβός: Το «καρφί» του Αλ. Τσίπρα στον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας
Ενημερώθηκε: 24/01/18 - 16:27

Νταβός: Στον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Ελβετία.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό στη συζήτηση με θέμα «Stabilizing the Mediterranean», ο Έλληνας Πρωθυπουργός σχολίασε: «Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης. Πρέπει να βρούμε μόνιμες λύσεις. Υπάρχουν δύο δρόμοι: ή σπρώχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και περιμένουμε, ή το αντιμετωπίζομε με δυναμισμό».

Απίστευτο! Ο Αλ. Τσίπρας περπάτησε 2 χλμ. μες το χιόνι για να φτάσει στη Σύνοδο

Kαι συμπλήρωσε: «Ανέλαβα τα ηνία της χώρας εν μέσω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης με προβλήματα στην περιοχή, εντάσεις και αερομαχίες στο Αιγαίο, το Κυπριακό. Ποια ήταν η προσέγγισή μου; Ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα πρέπει να το δούμε ως ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές και όχι ως ένα πρόβλημα που απασχολεί την Ελλάδα και την Ιταλία».

«Να σταματήσουμε τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να δούμε την ανάπτυξη με κοινωνική και πολιτική συνοχή. Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Να παραδεχθούμε ότι οι δυτικές χώρες έκαναν λάθη στο παρελθόν, στο Ιράκ, στο Μεσανατολικό κ.α. Τώρα πρέπει να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον. Να αποφασίσουμε ότι η ΕΕ δεν είναι a la carte, μόνον προνόμια, αλλά και κανόνες», ζήτησε επίσης ο πρωθυπουργός.

Tόνισε μάλιστα το εξής: «Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ο Σόιμπλε μας έλεγε ότι "οι κανόνες είναι κανόνες", pacta sunt servanta. Πρέπει να καταλάβει ο καλός μου φίλος, Βίκτορ Όρμπαν, ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Χρειαζόμαστε ενιαία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου, που πρέπει να εφαρμόζεται».

Απαντώντας σε ερώτηση της συντονίστριας της συζήτησης αν οι παριστάμενοι θα ξαναβρεθούν μετά από πέντε χρόνια στο ίδιο πάνελ να συζητούν για το ίδιο πρόβλημα ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε:

«Φοβάμαι πως ναι. Θα εξαρτηθεί απ’ το αν θα λάβουμε αποφάσεις, αν ο δυτικός κόσμος κινητοποιηθεί για να βρει λύσεις. Όσο θα υπάρχουν ανισότητες, όσο θα ζουν υπό συνθήκες φτώχειας εκατομμύρια άνθρωποι το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει κι εμείς θα κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Πρέπει να κινητοποιηθούμε για να βρεθούν λύσεις».

Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός: Αυτό είναι το πρόγραμμά του

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν είναι στα... μαχαίρια με τις Βρυξέλλες διαφωνώντας με τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απορρίπτοντας την ποσόστωση στην υποδοχή προσφύγων.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι Paolo Gentiloni, Yemi Osinbajo, William Lacy Swing και Roula Khalaf.