Oλάντ: Καθοριστικός ο ρόλος του Πρ. Παυλόπουλου στην παραμονή της Ελλάδος στην ευρωζώνη, δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα

 
Ολαντ: Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνία της με την Ευρώπη-Όσα είχε πει για τον ρόλο του ΠτΔ στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 15/11/18 - 22:03

«Εγώ υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να επιβληθεί πλέον κανένα επιπρόσθετο μέτρο λιτότητας στην Ελλάδα», δηλώνει απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ,ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή», αποκάλυψε τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο Προκόπης Παυλόπουλος, εκείνο το δραματικό βράδυ, στο να παραμείνει η χώρα μας στην ζώνη του ευρώ.

Είχε πει στην συνέντευξή του χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ: «Ο φίλος μου Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Με διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι ακλόνητα ευρωπαϊκή και μου ζήτησε να εμπιστευτώ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιστρέψει στον διάλογο, το οποίο και έγινε...».

Και σήμερα ο κος Ολάντ θυμήθηκε δύο τηλεφωνήματα του Προκόπη Παυλόπουλου.

«Αγαπητέ Προκόπη, Βρίσκομαι εδώ κατόπιν προσκλήσεώς σας. Όταν βγήκε η Ελλάδα από το πρόγραμμα μου είχατε τηλεφωνήσει, και μου είπατε "επιτύχαμε, η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει στον εαυτό της". Όχι μόνο η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά κατάφερε να βγει τελείως από αυτή την τόσο δεσμευτική και επώδυνη διαδικασία που απαίτησε τόσο σκληρές θυσίες εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, που ζητούσε και είχε ανάγκη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης» είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα λοιπόν νομίζω ότι ακόμη περισσότερο από όσο το κάναμε κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματός μας, μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την επιτυχή κατάληξη, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, αν και βεβαίως, δεν απαρνούμεθα το γεγονός ότι οι προσπάθειες που έγιναν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες».

Ωστόσο ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε ένα άλλο τηλεφώνημα την περίοδο κατά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. «Μου είχατε τηλεφωνήσει για να μου πείτε ότι εσείς προσωπικά θέτετε τον εαυτό σας ως εγγυητή της βούλησης της Ελλάδος να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης μετά από αυτό δημοψήφισμα. Μου είχατε πει ότι μπορείτε να με διαβεβαιώσετε με μεγάλη ασφάλεια ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινούσε τις διαπραγματεύσεις. Και με είχατε επίσης διαβεβαιώσει ότι η αντιπολίτευση -κι αυτό ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα- ήταν κι εκείνη έτοιμη να πράξει τα δέοντα έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης. Εμένα ο ρόλος μου τώρα είναι να υπηρετώ την Ιστορία. Και πρέπει να πω ότι αυτό το τηλεφώνημα υπήρξε πράγματι ιστορικό διότι χάρη σ΄ αυτό καταφέραμε να ξεκινήσουμε και πάλι τον κύκλο των διαπραγματεύσεων, κύκλο διαπραγματεύσεων στον οποίο ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλικής Δημοκρατίας κος Michel Sapin διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο διότι εκπροσωπούσε την Χώρα μας στο Συμβούλιο των Υπουργών. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την τελευταία στιγμή είχαμε πιστέψει ότι όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά. Και τελικά την 13η Ιουλίου καταλήξαμε στην συμφωνία».
Οπως είπε ο κ. Ολάντ «αυτά, λοιπόν, ήταν τα βήματα που ήταν αποφασιστικά, Καταρχήν η δική σου παρέμβαση, αγαπητέ Πρόεδρε της Δημοκρατίας, η δική σου παρέμβαση ως Προέδρου της Δημοκρατίας, και ο ρόλος της Γαλλίας. Βεβαίως η Γαλλία δεν θα τα είχε καταφέρει αυτά αν δεν είχε Εταίρους, οι οποίοι ήταν και εκείνοι πρόθυμοι να συμβάλλουν, για παράδειγμα η κα Μέρκελ η οποία ήταν εκείνη που διαδραμάτισε ένα ρόλο ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό».

Για να σημειώσει: «Νομίζω ότι εσείς κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας μπορείτε να είστε υπερήφανος για το αποτύπωμα των πράξεών σας προς όφελος της Χώρας σας. Κι εγώ που ήμουνα Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για το γεγονός ότι η Γαλλία ήταν δίπλα στην Ελλάδα».

«Λέω στους τουρίστες να πληρώνουν και κάτι μην σας κερνάνε οι Ελληνες»

Ο κ. Ολάντ είπε και το εξής: «Κάποιες φορές, κάποιοι Γάλλοι όταν επιστρέφουν από διακοπές στην Ελλάδα μου λένε «πραγματικά κάνατε την σωστή επιλογή, ήταν ορθή επιλογή να υποστηρίξετε την Ελλάδα». Γιατί; Γιατί μου λένε ότι όταν βρισκόμαστε στην Ελλάδα αισθανόμαστε μια αγάπη να μας περιβάλλει και αισθανόμαστε να μας αποτίουν φόρο τιμής απλά και μόνο για το γεγονός ότι είμαστε Γάλλοι και υποστηρίξαμε την Ελλάδα. Τους λέω όμως, να μην σας τα κερνάνε όλα, να πληρώνετε και κάτι. Γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη από τα έσοδα που προσφέρει ο τουρισμός» για να καταλήξει: «Κύριε Πρόεδρε επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι η φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία σας οφείλει πάρα πολλά».

Η αντιφώνηση του ΠτΔ στο Προεδρικό Μέγαρο:

"

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητέ Φίλε François,

Για μιαν ακόμη φορά σας υποδέχομαι στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας το αυτονόητο για εμάς, τους Έλληνες. Ο François Hollande ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας μεγάλος Φίλος της Ελλάδας αλλά και μια ηγετική πολιτική φυσιογνωμία στον Ευρωπαϊκό χώρο. Και εξηγούμαι:

Οι Έλληνες – και εγώ προσωπικώς – θα θυμόμαστε, στο διηνεκές, τον καθοριστικό ρόλο σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εμπέδωση, σε κρίσιμες στιγμές, της ομαλής και δημιουργικής πορείας της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Όπως επίσης δεν ξεχνάμε το ότι είχατε το θάρρος ν’αναγνωρίσετε ευθέως τις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού Λαού για να ευοδωθεί η όλη προσπάθεια, καθώς και το ότι ο Ελληνικός Λαός κατέβαλε το αντίστοιχο βαρύ τίμημα, ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να του αποδοθούν.

Με την στάση σας όμως αυτή, εκτός από την φιλία σας προς την Ελλάδα, αναδείξατε και την ευρωπαϊκή ηγετική σας φυσιογνωμία. Και τούτο διότι όλοι σήμερα αναγνωρίζουν αφενός ότι η τότε υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση, γενικότερα, της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα όταν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα βάλλεται από τα μορφώματα λαϊκισμού που φθάνουν στα όρια του φασισμού και του ναζισμού. Και, αφετέρου και συνακόλουθα, ότι βεβαίως η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητη την ιστορική της φυσιογνωμία δίχως την Ελλάδα στην χορεία των κρατών-μελών της.

Αγαπητέ Φίλε François, και πάλι καλωσορίσατε.

"

Ολόκληρες οι δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ στις ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

- Υπάρχει μια συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία και η Τουρκία δεν την σέβεται. Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη γι αυτό;

Φρ. ΟΛΑΝΤ : «Η Ευρώπη, ήμουν Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας εκείνη την εποχή, έκλεισε μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία ήταν συγκεκριμένη. Η Τουρκία έπρεπε να ελέγχει τις αναχωρήσεις και να δέχεται τις επιστροφές. Όταν υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαν το δικαίωμα ασύλου. Και δώσαμε και χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία για να μπορεί να κρατάει εκεί τους πρόσφυγες. Αν αυτή η συμφωνία δεν γίνεται καθ' ολοκλήρου σεβαστή, πρέπει να το εξετάσουμε και τότε θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις»

- Η Γαλλία υποστήριξε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για την οικονομία. Σήμερα τα μνημόνια τελείωσαν. Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε στο τέλος του τούνελ, στο τέλος της λιτότητας. Ο ελληνικός λαός μπορεί να περιμένει καλύτερες ημέρες;

Φρ. ΟΛΑΝΤ : «Ναι, διότι ο ελληνικός λαός έκανε πολλές προσπάθειες. Μπόρεσε να πιάσει και μεγαλύτερους στόχους από αυτούς που είχαν προβλεφθεί στο πλαίσιο των πλεονασμάτων. Ακόμη και σήμερα γίνονται διαβουλεύσεις για το τι πρέπει να ζητηθεί στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχουν πλάνα βοηθείας σε διαπραγματεύσεις. Και εγώ υποστηρίζω ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες προσπάθειες, νέα μέτρα που θα έπρεπε να ζητηθούν από την Ελλάδα.

- Συνεπώς δεν θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις;

Φρ. ΟΛΑΝΤ : «Καταλάβατε ακριβώς περί τίνος πρόκειται, καθώς δεν θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις ως μέτρο για να φέρει αποτελέσματα. Γιατί να επιβληθούν επιπλέον μέτρα λιτότητας στον ελληνικό λαό;»

- Και η επιστροφή στις ιδιωτικές αγορές ;

"

Φρ. ΟΛΑΝΤ : «Και η επιστροφή στις ιδιωτικές αγορές θα πρέπει να διευκολυνθεί, Και είναι εκεί το σημείο που διαπιστώνουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στην Ευρώπη. Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία μπορεί να έχει επίσης επιπτώσεις πάνω στην Ελλάδα. Είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά επίσης και μια συνυπευθυνότητα. Την αλληλεγγύη την δείξαμε απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. Και συνυπευθυνότητα, γιατί αν οι Ιταλοί δεν σεβασθούν τις υποχρεώσεις τους, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, και κυρίως στην Ελλάδα. Και να εμποδίσει έτσι την Ελλάδα να βγει στις αγορές».

- Για την άκρα δεξιά ανησυχείτε για την άνοδο της; Πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο απέναντι στην άκρα δεξιά στην Ευρώπη;

Φρ. ΟΛΑΝΤ : «Θα πρέπει να εξετάσουμε τι αντιπροσωπεύει η άκρα δεξιά. Στην Γαλλία υπάρχει εδώ και καιρό η άκρα δεξιά. Αλλά θα πρέπει να δούμε και τι κάνει και σε επίπεδο, όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και στην κυβέρνηση. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα. Ή στην Ιταλία τι συμβαίνει, Μια κυβέρνηση άκρας δεξιάς βλέπουμε τι αντιπροσωπεύει. Υπάρχουν παραδείγματα. Τι γίνεται στην Πολωνία, τι γίνεται στην Ουγγαρία. Δεν φτάνει να είμαστε σε ιδεολογική αντιπαράθεση,. Θα πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν επιπτώσεις από την ψήφο των λαών.

- Ναι αλλά και οι νεοναζί δηλώνουν παρών και στην Ελλάδα.

Φρ. ΟΛΑΝΤ : «Ναι, εδώ η Χρυσή Αυγή. Στην Γερμανία η AFD, Βλέπουμε ότι δρουν κόμματα που ξεπερνούν την Ιστορία και όμως έχουν μια ιστορία. Και ορισμένοι δηλώνουν παρόντες σε τέτοια τρομερά κινήματα όπως είναι οι νεοναζί».