Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ: Δεν υπήρξαν αποφάσεις ούτε για την αναβάθμιση των F-16, αλλά ούτε για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών

Ολοκληρώθηκε  το ΚΥΣΕΑ και η ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρει μόνο το θέμα της ενεργοποίησης του υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27
Ενημερώθηκε: 24/04/18 - 02:34

Ολοκληρώθηκε τελικά το ΚΥΣΕΑ με θέμα τον εκσυγχρονισμό των F-16 αλλά και το θέμα με τις γαλλικές φρεγάτες να είναι στη κορυφή της ατζέντας.

Με το τέλος της συνεδρίασης μετά από τρεις ώρες, περίπου στις 9 το βράδυ της Δευτέρας (23/04) δεν υπήρξε καμιά απόφαση ούτε για το θέμα της αναβάθμισης των F-16, αλλά ούτε και για την ενίσχυση του στόλου με γαλλικές φρεγάτες.

Η επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει:

«Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.

Στη συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και αποφάσισε την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27».

Να σημειωθεί ότι οι προθεσμίες  παραμένουν  ασφυκτικές, καθώς οι Αμερικανοί έχουν δώσει περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου για να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην παραγγελία με τις προσφερόμενες σήμερα τιμές.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν αποφασίσει να αναβαθμίσουν τα 85 πιο σύγχρονα αμερικανικά F-16 που έχει η Πολεμική Αεροπορία (πρόκειται για 55 αεροσκάφη F-16 Block 52+ και 30 μαχητικά τύπου F-16 Block 52+ Advanced), τα οποία θα εκσυγχρονιστούν στην πιο νέα έκδοση Viper.Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το τελικό κόστος να διαμορφώνεται στο ύψος των 1,528 δισ. δολαρίων (1,32 δισ. ευρώ)

Σε εξέλιξη το ΚΥΣΕΑ: Τι αποφάσεις θα παρθούν για F-16-γαλλικές φρεγάτες
 

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί το θέμα της ενοικίασης αλλά και της πιθανότητας αγοράς φρεγατών από τη Γαλλία και τέλος θα κλείσει και η συμφωνία για την υποστήριξη ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Κομβικό για την απεμπλοκή της ενοικίασης των FREMM, φαίνεται ότι ήταν το τηλεφώνημα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου, στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε.