Ονομασία ΠΓΔΜ: Κρίσιμη βδομάδα διεργασιών και ζυμώσεων

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Κρίσιμη βδομάδα διεργασιών και ζυμώσεων

Ενημερώθηκε: 29/01/18 - 10:05

Ονομασία ΠΓΔΜ: Στον απόηχο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να μεταδίδει πως ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην επίτευξη συμφωνίας, ώστε να τερματιστεί η 25ετής εκκρεμότητα με την ΠΓΔΜ.

Όμως η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε μια παρτίδα σκληρού πόκερ μιας και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καλλιεργήσει πεδίο συμφωνίας για τη διαμόρφωση μιας εθνικής θέσης, αλλά ούτε ομοφωνία στο εσωτερικό της. Πολλά στελέχη των ΑΝΕΛ έχουν τοποθετηθεί δημόσια λέγοντας ότι δε θα ψηφίσουν μια λύση με τη χρήση του όρου Μακεδονία αλλά πλέον δεν κρύβουν το θυμό τους και ότι νιώθουν βαθιά θιγμένοι από τη στάση πολλών βουλευτών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που δε χάνουν ευκαιρία να εκφράσουν τη δυσφορία μίας «αναγκαστικής συγκατοίκησης» μαζί τους.

Υπό το κλίμα έντασης που υποβόσκει για μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος έχει συγκαλέσει σήμερα (14.00) κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατά την οποία θα φανεί εάν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή γραμμής από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου. Μέχρι στιγμής, οι ΑΝΕΛ απορρίπτουν τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ κι έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει ότι η εθνική γραμμή μπορεί να αλλάξει μόνο σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Σε περίπτωση που δεν κάνουν πίσω και αποδειχθεί πως ο πρωθυπουργός δεν απολαμβάνει τη στήριξη τους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί τη συναίνεση κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να περάσει τυχόν συμφωνία από τη Βουλή.

Αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα - θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά - ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς που επιχειρεί νέο κύκλο επαφών σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. ο κ.Νίμιτς σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή της Κυριακής» έκανε λόγο για δυναμική λύση που δεν πρέπει να χαθεί. Παράλληλα κάλεσε και τις δύο πλευρές σε ρεαλισμό και συμβιβασμούς.

Και η η κρίσιμη βδομάδα κλείνει με το συλλαλητήριο της Κυριακής που όπως τονίζεται, «το μέγεθος του προγραμματισμένου για τις 4 Φεβρουαρίου συλλαλητηρίου στην Αθήνα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη». Η τελευταία αυτή αποστροφή κρύβει και τον μυστικό προβληματισμό του Μεγάρου Μαξίμου: Οτι, δηλαδή, οι αντιδράσεις θα είναι τόσο μεγάλες, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά για τον κ. Τσίπρα να τις αγνοήσει και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας