Ονομασία ΠΓΔΜ: Λέξη στα σλάβικα στο σύνθετο όνομα προτείνει ο Κοτζιάς - Στην Αθήνα ο Νίμιτς

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Λέξη στα σλάβικα στο σύνθετο όνομα προτείνει ο Κοτζιάς - Στην Αθήνα ο Νίμιτς

Ενημερώθηκε: 30/01/18 - 14:53

Εντατικοποιούνται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με την έλευση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα ο οποίος έχει ήδη δηλώσει πως «είναι πλέον καιρός να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας».

Ο κ. Νίμιτς θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα και αύριο θα μεταβεί στα Σκόπια, όπου μεθαύριο, Πέμπτη, θα έχει επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία της ΠΓΔΜ, έχει συνάντηση αυτή την ώρα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο ΚοτζιάΜετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του κ. Νίμιτς.

Στιε 10.30 το πρωί ο Μάθιου Νίμιτς, συναντήθηκε με τον Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Τζέφρεϊ Πάιατ, επαναλαμβάνουν τη στήριξη στη διαδικασία του ΟΗΕ

Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων του κ. Νίμιτς, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η επόμενη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ. Παράλληλα, με αφορμή την επίσκεψη Νίμιτς, οι ΗΠΑ, μέσω του πρέσβη τους στην Αθήνα .

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη. Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.

Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.

Τα ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς

Τα ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα:

- Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

- Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

- Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

- Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija.

«Ταχεία διαδικασία» επιδιώκει ο Μάθιου Νίμιτς

Ο Μάθιου Νίμιτς κάνει λόγο για «ταχεία διαδικασία», χαρακτηριστικά ο Μ. Νιμιτς αναφέρει πως «γίνονται ήδη συγκεκριμένα βήματα και είναι η ώρα να εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις, να επισπεύσουμε και να φθάσουμε σε συμφωνία. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε ταχεία διαδικασία για να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες, ίσως νωρίτερα».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Μ. Νιμιτς προτείνει ευρεία χρήση της νέας ονομασίας από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι πριν από την ολοκλήρωση της ένταξής της. Στο μεσοδιάστημα υποστηρίζει τη χρήση της νέας ονομασίας σε διεθνείς οργανισμούς και fora.

Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Νίμιτς για το σύμφωνο που συντάσσει η Αθήνα και θα περιλαμβάνει λύση-πακέτο για το Σκοπιανό, με προτάσεις για το όνομα και ειδικό κεφάλαιο για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού στην ΠΓΔΜ.

Ν. Κοτζιάς: Προαναγγέλλει σύμφωνο μέσα στο φεβρουάριο

Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στην πλευρά των Σκοπίων εντός του Φεβρουαρίου σχέδιο συμφώνου στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, με ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων.

Επίσης, απέρριψε τη θεωρία περί «σαλαμοποίησης», τονίζοντας ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει όλα τα ζητήματα σε ένα σύμφωνο. Ενώ, ερωτηθείς για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, τόνισε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη με αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Σε περίπτωση λύσης, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, σημείωσε ότι η επίλυση του ονοματολογικού είναι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς γίνεται κατά τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια κακοπιστίας, επιδιώκει λύση. Η λύση θα ωφελήσει τη χώρα, τόνισε.

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «όλοι ζητάνε από εμάς πράγματα που δεν έγιναν ποτέ πριν», συνέστησε «να μη σηκώνουν τον πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν» και σχολίασε ότι παρελθούσες κυβερνήσεις δεν είχαν αποτρέψει την καταχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας στον ΟΗΕ το 1977, ενώ έκαναν λάθος χειρισμούς μετέπειτα, στις σχετικές συζητήσεις στον ΟΗΕ επί μία τριετία (1992-1994), καθώς δεν έστειλαν εκπροσώπους.

Στηλίτευσε τη θέση της αντιπολίτευσης η οποία υποβάθμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου, αναρωτώμενος αφού ήταν κάτι τόσο ασήμαντο, γιατί δεν κατάφεραν να το εξασφαλίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναφορικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι το πατριωτικά και εθνικά ορθό», ενώ «αυτό που κάνει η ΝΔ μπορεί να είναι το... κομματικά ορθό». Δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους ισχυρισμούς περί μυστικής διπλωματίας, αποσαφηνίζοντας ότι ο ίδιος κάνει διπλωματία με υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι με εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Γ. Κουμουτσάκος : Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη 

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι' αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος τις αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: Πρώτον την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα, δεύτερον αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.

«Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Διεργασίες στην ΠΓΔΜ

Παράλληλα, στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ δήλωσε χθες ότι εκτιμά πως θα επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας του «προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και όχι της παρεμπόδισης της λύσης ή της αναβολής της». Ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε ότι σκοπός του είναι «να βρεθεί λύση μαζί με την αντιπολίτευση και στο τέλος η τελική λύση να επιβεβαιωθεί με δημοψήφισμα».

Κατά του ενδεχομένου δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη λύση που θα μπορούσε να προκριθεί στο ζήτημα της ονομασίας τάχθηκε ξεκάθαρα το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ζόραν Ζάεφ.

Ο τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων "TELMA", σχολιάζοντας σχετικά, σημειώνει ότι το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος διχάζει τους κυβερνητικούς εταίρους (SDSM και DUI), ωστόσο, όπως σημειώνει και τα δύο κυβερνώντα κόμματα συμφωνούν στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας.