Ονομασία ΠΓΔΜ: Λίγο πριν τη συμφωνία - Το περιεχόμενο - Οι τελευταίες εκκρεμότητες

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Λίγο πριν τη συμφωνία - Το περιεχόμενο - Οι τελευταίες εκκρεμότητες

Ενημερώθηκε: 12/06/18 - 09:00

Ονομασία ΠΓΔΜ: Σήμερα το πρωί οριστικοποιείται, όπως όλα δείχνουν η συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας η οποία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).

Αυτό που απέμενε, είναι η αποτύπωση εγγράφως μιας σειράς θεμάτων που συζήτησαν χθες στη μεταξύ τους ωριαία τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών, η οποία πιθανά να γίνει σήμερα.

Ζάεφ

Το βασικό «αγκάθι» τις τελευταίες ώρες αφορούσε «στην αποδοχή από τη γειτονική πλευρά του erga omnes με όλες του τις συνέπειες». Ο κ. εμφανίζεται να ζήτησε επιμόνως ορισμένες «καμουφλαρισμένες» εξαιρέσεις από τον κανόνα γενικής εφαρμογής της νέας ονομασίας, να διερευνηθεί δηλαδή η δυνατότητα σε κάποιες δευτερεύουσες αναφορές να μπορεί στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ να διατηρηθεί η χρήση της σημερινής συνταγματικής ονομασίας.

Την ίδια στιγμή, έπειτα από τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε στην Αθήνα αναφορικά με τις πληροφορίες που ήθελαν να αναγνωρίζεται από τη συμφωνία η ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας, και αυτό το θέμα μπήκε ξανά στο τραπέζι, προκειμένου να αναζητηθεί κάποια διατύπωση που θα μπορούσε να είναι καλύτερα διαχειρίσιμη πολιτικά, μια διατύπωση που θα καθιστά σαφή τη διάκριση της σημερινής οντότητας από την αρχαιοελληνική Μακεδονία. Αυτό που θα λέει η συμφωνία για τη γλώσσα και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμιά κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες».

Εφόσον, όπως αναμένεται, στην νέα επικοινωνία οι δύο πρωθυπουργοί καταλήξουν σε συμφωνία επί μιας τελικής πρότασης, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να ενημερώσει άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ακολούθως τους πολιτικούς αρχηγούς. Στη συνέχεια, τις αμέσως επόμενες ημέρες οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα υπογράψουν τη συμφωνία –πιθανότατα στις Πρέσπες– και αυτή θα κυρωθεί από τη Βουλή, ώστε στο τέλος του μήνα να απευθυνθεί πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ιούλιο να της απευθυνθεί πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.

Συνέντευξη Τύπου Π. Καμμένου

Με την προοπτική ολοκλήρωσης, σήμερα, μιας συμφωνίας ανάμεσα στους κ. Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ έντονο ενδιαφέρον αποκτά και η συνέντευξη Τύπου που, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα παραχωρήσει στις 11 π.μ. ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, η συνέντευξη που θα δοθεί στα γραφεία των ΑΝΕΛ και όχι στο υπουργείο Αμυνας αφορά τα του κόμματος. «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία και διαρκή ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα και κρίσιμα ζητήματα. Η συνέντευξη Τύπου αφορά ζητήματα του κόμματος», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η θέση των ΑΝΕΛ, τόσο στην ιδρυτική διακήρυξη όσο και στις συνεδριακές αποφάσεις, είναι κατά οποιασδήποτε λύσης με ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», θέση που έχει επαναλάβει ο κ. Καμμένος σε δημόσιες παρεμβάσεις του. Σύμφωνα με συνεργάτες του, εάν ο κ. Καμμένος ερωτηθεί για το ονοματολογικό θα τοποθετηθεί.

Όπως έγινε γνωστό, μετά την συνομιλία του με τον Ζόραν Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πάνο Καμμένο. Ο κ. Καμμένος φέρεται να εξέφρασε την πάγια θέση του για το ζήτημα, πλην όμως το Μαξίμου εξακολουθεί να διαμηνύει ότι παρά το υπάρχον πολιτικό πρόβλημα να μην στηρίζει ο κυβερνητικός εταίρος, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κυβερνητικής συνοχής. Όπερ και σημαίνει ότι η πολιτική συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα συνεχιστεί κανονικά.