Ονομασία ΠΓΔΜ: Σε πλήρη εξέλιξη η διαπραγμάτευση - Με πρόταση ονόματος στα Σκόπια ο Νίμιτς

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Σε πλήρη εξέλιξη η διαπραγμάτευση - Με πρόταση ονόματος στα Σκόπια ο Νίμιτς

Ενημερώθηκε: 31/01/18 - 09:27

Στα Σκόπια μεταβαίνει σήμερα ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτις, όπου αύριο θα έχει συζητήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γείτονος χώρα για να συζητηθούν οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς, η δημόσια διατύπωση των οποίων ενόχλησε την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Βασικό στοιχείο της ελληνικής πρότασης για το όνομα είναι η σύνθετη ονομασία στη σλάβικη γλώσσα η οποία θα είναι και αμετάφραστη. Επίσης ο προσδιορισμός της γλώσσας, ως σλαβική νεομακεδονική διάλεκτος, ώστε να διαχωριστεί από τη Μακεδονική που ήταν ελληνική γλώσσα

Νίμιτς

Το όνομα που προωθεί η ελληνική πλευρά λέγεται ότι είναι το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), αν και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται και οι προτάσεις:

-- Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

-- Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

-- Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

-- Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija.

Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική πρόταση θα κατατεθεί, σύμφωνα με τον Ν. Κοτζιά, μέσα στο Φεβρουάριο. Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς: «Έχουμε αναλάβει η ελληνική πλευρά να ετοιμάσουμε ένα σύμφωνο. Σε αυτό το σύμφωνο θα συμπεριληφθούν όλα τα θέματα που είναι ανοικτά σε σχέση με το όνομα, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον αυτής της χώρας, την ένταξη της σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και πολιτικές... Το σύμφωνο το ετοιμάζουμε εμείς και νομίζω μέσα στον Φλεβάρη θα μπορέσουμε να τους το παρουσιάσουμε»,

Δυσαρέσκεια των Σκοπίων για τη συνέντευξη Κοτζιά στην ΕΡΤ

«Η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις», σημείωσε το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην ΕΡΤ.

«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, το Γραφείο του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Από την πλευρά μας υπάρχει καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών. Για να φτάσουμε σε αυτήν την λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς», πρόσθεσε το Γραφείο του Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ν. Κοτζιάς: «Θα έχουμε πλειοψηφία στη Βουλή»

Σε περίπτωση λύσης, είπε ο κ. Κοτζιάς, εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Σύμφωνα με ό,τι διαρρέεται το όνομα Republika GornaMakedonija που φαίνεται να προκρίνεται τυγχάνει της αποδοχής βουλευτών και άλλων κομμάτων, οι οποίο φέρονται έτοιμοι να υπερψηφίσουν στη Βουλή.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει διαβεβαιώσει δύο τουλάχιστον παράγοντες ότι σε περίπτωση που το Σκοπιανό έρθει στη Βουλή, διαθέτει τουλάχιστον την, ελάχιστη απαιτούμενη θεσμικά, κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στους 145 που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ (μετά την προσχώρηση και της κυρίας Μεγαλοοικονόμου) ο Αλέξης Τσίπρας προσμετρά τουλάχιστον έξι ακόμη βουλευτές που εκτιμά ότι θα δώσουν θετική ψήφο στο Σκοπιανό.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμούν πως από την Ενωση Κεντρώων θα υπερψηφίσουν οι κ.κ.Μεγαλομύστακας και Κατσιαντώνης. Η απουσία του κ. Μεγαλομύστακα κατά την κρίσιμη ψηφοφορία των προαπαιτουμένων και η τοποθέτηση του κ. Κατσιαντώνη υπέρ της σύνθετης ονομασίας, ενισχύουν τις πληροφορίες αυτές.

Μάλιστα την ίδια στιγμή υπάρχει η αισιοδοξία πως και από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ δύο τουλάχιστον βουλευτές των ΑΝΕΛ (Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ένας ακόμη) θα ψηφίσουν θετικά.

Στο Μαξίμου, επίσης πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο όνομα θα το ψηφίσουν και βουλευτές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.

Ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης, συγκάλεσε χθες, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος όπου αποφασίστηκε να στηριχθεί και στην Βουλή η λύση που θα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Θεοδωράκης ήδη από τις προηγούμενες μέρες είχε δηλώσει πως θέλει συμφωνία με αμετάφραστη σλάβικη λέξη.