Ονομασία ΠΓΔΜ: Στα Σκόπια ο Νίμιτς - Στην Ελλάδα στο μικροσκόπιο έχει μπει η τελική μορφή του συμφώνου

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Στα Σκόπια ο Νίμιτς - Στην Ελλάδα στο μικροσκόπιο έχει μπει η τελική μορφή του συμφώνου

Ενημερώθηκε: 01/02/18 - 09:06

Ονομασία ΠΓΔΜ: Ο κ. Νίμιτς έφθασε χθες στα Σκόπια και σήμερα θα συναντηθεί με τον κ. Ζάεφ, τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον Αλί Αχμέτι του DUI, του βασικού αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ.

Χθες, σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ ΜΙΑ, ο κ. Νίμιτς εκτίμησε ότι οι συναντήσεις στην Αθήνα ήταν θετικές, εκφράζοντας την ελπίδα του και οι επαφές του στα Σκόπια να είναι εξίσου καλές.

Ο κ. Νίμιτς κομίζει στην ηγεσία της ΠΓΔΜ την αρχική μορφή του συμφώνου, που θα ρυθμίζει όλες τις εκκρεμότητες ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ και θα είναι επίσημα έτοιμο μέσα στον Φεβρουάριο

Μετά και τις σημερινές επαφές του κ. Νίμιτς αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερος γύρος ενδοκυβερνητικών διεργασιών: αυτή τη φορά ο κ. Κοτζιάς θα επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρόοδο των συζητήσεων.

Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του συμφώνου

Στη λογική της ταχείας εξέλιξης της διαπραγμάτευσης – θέση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της ηγεσίας της γείτονος χώρας – συνεδριάζει σήμερα το επιστημονικό συμβούλιο του ΥΠΕΞ και στο μικροσκόπιο μπαίνει η νομική διάσταση της αναζητούμενης συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

Νίκος Κοτζιάς

Από τη συνεδρίαση αναμένεται να προκύψει το περιεχόμενο, αλλά και η διατύπωση του συμφώνου που έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια θα προτείνει στη γειτονική χώρα, πιθανότατα μέσα στον Φεβρουάριο.

Το σύμφωνο αναμένεται να λάβει όψιν του τις θέσεις των δύο πλευρών και γι αυτό το λόγο θα υπάρξει και συνάντηση (πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη) του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Το κείμενο θα έχει ισχύ διεθνούς συμφωνίας και θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τις συγκεκριμένες κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι δύο πλευρές μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο και με ορόσημα μέχρι την πλήρη ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ θα ρυθμίζει τα προβλήματά των Σκοπίων με την Ελλάδα.

Δέσμευση για αλλαγές στο Σύνταγμα

Ειδικότερα αναμένεται να περιέχει τη σαφή δέσμευση της κυβέρνησης Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για αλλαγές στο Σύνταγμα και καθαρή δέσμευση για το ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει αξιώσεις. Παράλληλα η Ελλάδα θα έχει ανάλογες δεσμεύσεις ως προς τα όσα θα πρέπει να κάνει για τη γειτονική χώρα, και ειδικότερα την ένταξη της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Το σύμφωνο ως διεθνής συμφωνία (όπως η ενδιάμεση συμφωνία) θα υπερισχύει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να επικληθεί η εσωτερική πρόβλεψη, για μη συμμόρφωση με διεθνή υποχρέωση που θα απορρέει από τη συμφωνία.

Ποιοι μετέχουν στο συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών

Ο υφυπουργός Eξωτερικών επί κυβέρνησης Σημίτη καθηγητής Χρήστος Ροζάκης (που έχει διατελέσει και πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του υπ.Εξωτερικών.

Ο Χάρης Παμπούκης στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και πρώην γενικός γραμματέας του υπ. Εξωτερικών, η καθηγήτρια Φαίη Παζαρτζή, ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Αντώνης Μπρεδήμας, ο Π.Λιάκουρας καθηγητής επίσης στο Διεθνές Δίκαιο, καθηγητής με ειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο, η καθηγήτρια Παρούλα Περράκη και ο αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου, Αντώνης Τζανακόπουλος, επίσης αναπληρωτής καθηγητής σε θέματα διεθνών συμβάσεων.

Το όνομα

Ως προς την ονοματολογία των τελευταίων 24ωρων, τίποτα δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. Στο τραπέζι παραμένουν τα αρχικά ονόματα που είχε προτείνει ο κ. Νίμιτς, δηλαδή Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία), Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία), Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία), Vardarska Makedonija (Μακεδονία του Βαρδάρη) και Μακεδονία (Σκόπια).

Κάποια από αυτά τα ονόματα έχουν απορριφθεί από τη μια ή την άλλη πλευρά. Επιπλέον, δεν έχει αποφασιστεί και η μορφή που θα έχει η ονομασία και, βεβαίως, τα συνδεδεμένα με αυτήν ζητήματα (συντομογραφίες κ.λπ.). Αν δηλαδή η ονομασία θα αποτελείται από μία ή δύο λέξεις και αν αυτή θα επηρεάζει κατ’ αυτόν τον τρόπο την ιθαγένεια και τη γλώσσα, ζητήματα ιδιαίτερα κρίσιμα για τη διαπραγμάτευση η οποία διεξάγεται.

Βασικό στοιχείο της ελληνικής πρότασης για το όνομα είναι η σύνθετη ονομασία στη σλάβικη γλώσσα η οποία θα είναι και αμετάφραστη. Επίσης ο προσδιορισμός της γλώσσας, ως σλαβική νεομακεδονική διάλεκτος, ώστε να διαχωριστεί από τη Μακεδονική που ήταν ελληνική γλώσσα