Ονομασία ΠΓΔΜ: Στις 19 Ιανουαρίου μπαίνουμε στην τελική ευθεία; - Πρόσκληση Νίμιτς για συνάντηση στη Νέα Υόρκη

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Στις 19 Ιανουαρίου μπαίνουμε στην τελική ευθεία; - Πρόσκληση Νίμιτς για συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Ενημερώθηκε: 04/01/18 - 10:57

Στη δρομολογημένη όπως όλα δείχνουν λύση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, κρίσιμος σταθμός η συνάντηση - στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη- του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ για την ονοματολογική διαφορά Αθήνας - Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Η πρόσκληση για τη συνάντηση δεν ανακοινώθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ, όμως αποκαλύφθηκε από τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, που δίνουν ένα θετικό τόνο στο γεγονός.

Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο κ. Μάθιου Νίμιτς θα επιχειρήσει «πιο συγκεκριμένες ενέργειες», προκειμένου να καταγραφούν σημαντικά βήματα προόδου. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο, αν θα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, θα προτείνει κάποιο συγκεκριμένο όνομα για τα Σκόπια.

Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση της 12ης Δεκεμβρίου, είχε μιλήσει για βελτίωση του κλίματος και είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός του 2018, αρκεί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, να υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.

Ο κ. Νίμιτς θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει ξανά εκ του σύνεγγυς με τον Αδαμάντιο Βασιλάκη, τον Βάσκο Ναουμόφσκι και τους συνεργάτες τους, είναι πιθανόν να καταγραφούν κάποιες πιο σαφείς εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές αναμένουν από τον κ. Νίμιτς να διατυπώσει μια πιο σαφή κατεύθυνση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επίκεντρο, βεβαίως, είναι το όνομα που θα προτείνει ο κ. Νίμιτς ή, μάλλον, οι διάφορες εκδοχές επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα επιθυμεί ταχύτατη προώθηση των διαπραγματεύσεων, ώστε το ζήτημα να επιλυθεί ει δυνατόν και πριν από το καλοκαίρι.

Ζόραν Ζάεφ

Το θετικό κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια επιβεβαιώθηκε και κατά τις πρόσφατες επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ με τον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Συνεχείς είναι τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις κεβερνητικών αξιωματούχων που εκφράζουν βεβαιότητα για λύση μέσα στο 2018.

Την πεποίθηση ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εντός του 2018 να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε και ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Euronews.

Από την άλλη, και η σκοπιανή ηγεσία έχει υιοθετήσει ήπιους τόνους και δημοσίως διατυμπανίζει ότι έχει διάθεση διαβούλευσης περιμένοντας κιόλας στις 17 Ιανουαρίου τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τόνισε χαρακτηριστικά: «Κι εγώ, όπως και σεις ως απλός πολίτης έχω τις επιφυλάξεις μου για ορισμένα θέματα, όπως το όνομα. Αλλά ξέρω ένα πράγμα: Ότι η αισιοδοξία που έχουμε, η φιλία που χτίζουμε, μόνο θετική μπορεί να είναι, δηλαδή να δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις, ώστε τελικά να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα».

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι ο ηγέτης του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI ζητά το θέμα του ονόματος να λυθεί χωρίς δημοψήφισμα κατόπιν στα Σκόπια. «Δεν πρέπει να επιτραπεί το ζήτημα αυτό να πολιτικοποιηθεί ή να χρησιμοποιηθεί για δημοψήφισμα και για πιθανές ατέρμονες συζητήσεις στο κοινοβούλιο, που θα αποθαρρύνουν τη λύση. Το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί με συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων, όπως συνέβη τη δεκαετία του '90 με την προσωρινή ονομασία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλί Αχμετί.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι:

Τη Δευτέρα ή την Τρίτη 8 ή 9 Ιανουαρίου θα έρθει στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν, εάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας βρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στις 23 Ιανουαρίου, θεωρείται πιθανή μια συνάντηση του με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.