Ονομασία ΠΓΔΜ: Θολώνει η προοπτική επίλυσης του Σκοπιανού μετά τη συνάντηση των διαπραγματευτών στον ΟΗΕ

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Θολώνει η προοπτική επίλυσης του Σκοπιανού μετά τη συνάντηση των διαπραγματευτών στον ΟΗΕ

Ενημερώθηκε: 18/01/18 - 08:13

Ονομασία ΠΓΔΜ: Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα τόσο από κυβερνητικά στελέχη όσο και από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, εντούτοις πρόσθετα εμπόδια φαίνεται να δημιουργήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδας και ΠΓΔΜ υπό τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη.

Ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναουμόφσκι δήλωσε σε σταθμό των Σκοπίων (CITEL) ότι η λύση που προτείνει ο κ. Νίμιτς είναι «μακριά από το να είναι αξιοπρεπής», αφού νωρίτερα επισήμανε ότι «εμείς έχουμε όνομα, είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό το όνομα είναι η βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του “μακεδονικού” έθνους και της “μακεδονικής” γλώσσας».

Ο κ. Ναουμόφσκι, προερχόμενος από το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, σχολίασε επίσης ότι με βάση τις προτάσεις του κ. Νίμιτς αλλά και τις συζητήσεις που έκανε στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή και του Ελληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιου Βασιλάκη, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για αισιοδοξία.

Λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση των Σκοπίων επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους λέγοντας ότι οι δηλώσεις του κ. Ναουμόφσκι συνιστούν προσωπική του πρωτοβουλία, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δει τις προτάσεις του κ. Νίμιτς προκειμένου να προχωρήσει σε κάποιο σχολιασμό. «Ο κ. Ναουμόφσκι δεν έλαβε οδηγίες από τα Σκόπια», έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκτιμά ότι με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία στο Σκοπιανό μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.

ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η μη εξεύρεση λύσης είναι πιθανή

ο κ. Νίμιτς τόνιζε για ακόμη μία φορά ότι η ονομασία που προτείνει θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία»

Νωρίτερα, πάντως, , ενώ στη Νέα Υόρκη . Ο κ. Νίμιτς είπε, επίσης, ότι κάθε άλλη πρόταση δεν θα οδηγούσε σε ρεαλιστική λύση.

Ανακοίνωση της κυβέρνησης της  πΓΔΜ  για τη συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές 

Η κυβέρνηση τηςΠΓΔΜ εκτίμησε ότι μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα, και με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.

Η τοποθέτηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη που διατύπωσε ο διαπραγματευτής της χώρας Βάσκο Ναουμόφσκι, ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εξέδωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα μια ανακοίνωση με τίτλο: «Στον ΟΗΕ δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό». Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει (με την) Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές. Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».

ΓΓ του ΝΑΤΟ: το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση για ένταξη στη χώρα αφότου επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο όνομα

Λίγο προτού προσγειωθεί στα Σκόπια χθες το απόγευμα, ο κ. Στόλτενμπεργκ παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση για ένταξη στη χώρα αφότου επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στην ονοματολογική διαφορά με την Ελλάδα. «Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Ολες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα έχει επαφές με την ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Προτού αναχωρήσει για τα Σκόπια, ο κ. Στόλτενμπεργκ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά.