Πυρετός διαβουλεύσεων για άρση αδιεξόδου στο ονοματολογικό

 
 Πυρετός διαβουλεύσεων για άρση αδιεξόδου στο ονοματολογικό

Ενημερώθηκε: 25/05/18 - 08:17

Συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη μεταξύ Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ για το ονοματολογικό και σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το γεγονός ότι συνεχίζονται και σήμερα διαπραγματεύσεις «είναι μία όχι αρνητική εξέλιξη».

Νίκολα Ντιμιτρόφ

Χθες πραγματοποιήθηκε ένας κύκλος συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, υπό την παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδρίασαν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Η χτεσινή συνάντηση διήρκησε κάτι παραπάνω από επτά ώρες. Κατά την έξοδό τους, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών δεν δέχτηκαν να κάνουν δηλώσεις

Μ. Νίμιτς

Το ζητούμενο πλέον είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας.Το «Νέα Μακεδονία» και το «Άνω Μακεδονία» παραμένουν στο τραπέζι, αλλά γίνεται συζήτηση και για την ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη», σλαβικά «Βαρντάρσκα Μακεντόνιγια», η οποία είναι στη δέσμη των ονομάτων που έχει καταθέσει ο .

Οι πιέσεις

Ο χρόνος πιέζει καθώς στις 25/6 είναι η σύνοδος της ΕΕ που επιδιώκεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένταξη της ΠΓΔΜ ενώ στις 11/7 συνέρχεται η σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου η FYROM θέλει ενταχθεί.

Το ΝΑΤΟ θέλει να στείλει «πακέτο» την πρόσκληση σε Αλβανία και ΠΓΔΜ γιατί θέλουν να περιορίσουν τις εστίες αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια, δεδομένου ότι αν ΠΓΔΜ και Αλβανία μπουν στο νατοϊκό μονοπάτι απομένουν μόνο Βοσνία και Κόσσοβο σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο. ΝΑΤΟ και ΕΕ εντείνουν τις πιέσεις τους για λύση και για έναν ακόμη λόγο: Την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Έτσι το προηγούμενο Σάββατο είχαμε την παρέμβαση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μ. Πενς ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η παράμβαση Μέρκελ με τηλεφώνημα στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Επιπλέον, οι σύμμαχοι εκτιμούν ότι αν ο μετριοπαθής Ζάεφ δεν αποκομίσει οφέλη με απτά αποτελέσματα (ένταξη σε ΝΑΤΟ, προοπτική ΕΕ) στην παρούσα συγκυρία, διακυβεύεται το πολιτικό του μέλλον και κατ’ επέκταση η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, καθώς «καραδοκεί» το πρώτο κόμμα, που είναι το εθνικιστικό VMRO.

Ζάεφ: Πιο κοντά από ποτέ σε πιθανή λύση

Στο εσωτερικό της χώρας του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να διατηρήσει ανοικτές τις πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς. Μάλιστα, σε τηλεμαχία με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε πιθανή λύση.

«Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο», είπε ο κ. Ζάεφ και συμπλήρωσε ότι, «αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης». Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε, πάντως, ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα επικυρωθεί με δημοψήφισμα.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του VMRO επέκρινε τον κ. Ζάεφ για υπονόμευση των εθνικών θέσεων της γειτονικής χώρας, κατηγορώντας τον ότι έχει δεχθεί τον όρο του erga omnes, τον οποίο, ως γνωστόν, θέτει ως προϋπόθεση για επίλυση του ονοματολογικού η Ελλάδα.