Σε τεντωμένο σχοινί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε τεντωμένο σχοινί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ενημερώθηκε: 02/01/18 - 10:40

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς στον οποίο παραχώρησε άσυλο στην χώρα μας, και παρά την απόφασή της κυβέρνησης να ζητήσει την άρση της απόφασης αυτής.

«Κράτος τρομοκρατών» χαρακτηρίσε την Ελλάδα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Χακάν Τσαβούσογλου στις αναρτήσεις του στο Twitter, το βράδυ του Σαββάτου, γράφοντας «Δεν ωφελεί κανέναν μια Ελλάδα στην οποία συνωστίζονται τρομοκράτες. Οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε», προκαλώντας την απάντηση του Μαξίμου.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ Τσαβούσογλου προκαλεί με δηλώσεις και ενέργειές του. Του ευχόμαστε στο νέο έτος, εφόσον θέλει να τιμά τη θέση που κατέχει, να σκέφτεται και μετά να ομιλεί» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Δ. Τζανακόπουλος: «Οι οκτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με ανάρτηση στο Facebook, εξηγεί ότι η απέλαση των 8 απορρίφθηκε αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο. Συνεπώς το θέμα θεωρείται λήξαν, διευκρινίζοντας ότι είναι άλλο η προσφυγική προστασία κι άλλο η χορήγηση ασύλου. «Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία» είπε ακόμα ο κ. Τζανακόπουλος.

«Οι διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι που τελευταία εκτοξεύουν απαράδεκτες, άμεσες ή έμμεσες απειλές κατά της χώρας μας, ας γνωρίζουν ότι η δημοκρατική Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκφοβίζεται», τονίζει σε ανάρτησή του ο τομεάρχης Εξωτερικών και Βουλευτής Β Αθήνας της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Προσθέτει δε πως κάνουν έτσι πολύ κακή υπηρεσία στη χώρα τους καθώς «επιβεβαιώνουν όλους εκείνους στην Ευρώπη και αλλού, που πιστεύουν ότι η σχέση της Τουρκίας με τη σταθερότητα και τη δημοκρατία είναι σχέση ιδιαίτερα προβληματική».

κ

«Η ΔΗΣΥ θεωρεί τις απειλές Τσαβούσογλου αποτέλεσμα θρασυδειλίας και εκτός ευρωπαϊκού πνεύματος και η Ελλάδα προφανώς τις αποκρούει» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.