Συμμετοχή του ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή εποχή επιθυμεί η Ευρώπη

 
Συμμετοχή του ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή εποχή επιθυμεί η Ευρώπη

Ενημερώθηκε: 25/05/18 - 16:20

Οι τελικές αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια αναμένεται να είναι και κρίσιμες για την συμμετοχή του ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή εποχή της χώρας.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει μια νέα προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του διεθνούς οργανισμού και ορισμένων Ευρωπαίων, κυρίως της Γερμανίας, στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Η άποψη που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες είναι πως το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει στην τελευταία φάση του προγράμματος και να βάλει στη σφραγίδα του για την έξοδο πιστοποιώντας ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Κι αυτό γιατί χαίρει μεγάλης αξιοπιστίας διεθνώς, κάτι που θα βοηθούσε σημαντικά την ομαλή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Μοχλός πίεσης οι εξελίξεις στην Ιταλία

Ακόμα ένας λόγος που εντείνει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης είναι και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, όπου δύο αντισυστημικά κόμματα σχηματίζουν κυβέρνηση, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο μιας εσωτερικής κρίσης στην ευρωζώνη. Για τον λόγο αυτό η εκτίμηση που επικρατεί στην έδρα των κοινοτικών οργάνων είναι πως θα χρειαστεί μια ισχυρή απόφαση για την Ελλάδα στις 21 Ιουνίου, ώστε να την «θωρακίσει» στις αγορές.

Όλοι θέλουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια τις επόμενες μέρες για να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο.

Το ΔΝΤ ζητάει για να συμμετάσχει στη συμφωνία μια ισχυρή και εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μεταξύ άλλων μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης ύψους 130 δισ. ευρώ κατά 10 χρόνια. Αντίθετα, ορισμένες χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία, θέλουν μια σταδιακή ελάφρυνση και υπό όρους, ώστε να μην υπάρξει χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής στη χώρα.