Σύνοδος Κορυφής με τετ α τετ Τσίπρα - Κόρμπιν

 
Τσιπρας - Κορμπιν

Ενημερώθηκε: 19/10/17 - 18:02

Με ένα τετ α τετ Τσίπρα - Κόρμπιν ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής, με τους δύο ηγέτες να ανταλλάσουν φιλοφρονήσεις. «Ακολουθούμε το παράδειγμα σας. Πιστεύω σύντομα θα το πετύχουμε», απάντησε ο επικεφαλής των Εργατικών της Βρετανίας στα «συγχαρητήρια» του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στην Σύνοδο, που μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν «ορόσημο» στην πορεία εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση, αλλά τελικά θα εστιάσει σε άλλα φλέγοντα θέματα, όπως η Βόρεια Κορέα και η πυρηνική συμφωνία του Ιράν, που απειλεί να τορπιλίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι την Τουρκία, την αναθεώρηση της διαδικασίας ασύλου, έναν μελλοντικό υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης και την ίδια την αρχιτεκτονική της Ένωσης, αφού δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις διαβουλεύσεις για το Brexit.

Πλήθος θεμάτων στην ατζέντα της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να δεσμευθεί ότι θα κάνει όσο το δυνατόν ευκολότερη την παραμονή των Eυρωπαίων πολιτών στη χώρα της μετά το Brexit στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες, με την αρνητική πορεία των οποίων πύκνωσαν οι φωνές που της ζητούν να παραιτηθεί. Αλλά σημαντική πρόοδος δεν αναμένεται.

Οι μεταρρυθμίσεις του Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος πιέζει μεταξύ άλλων για τη δημιουργία ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, με δικό του προϋπολογισμό για επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και της Γαλλίας,αλλά χωρίς κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο τα χέρια της Άνγκελα Μέρκελ είναι δεμένα

Το προσφυγικό

Αλλά και η αναθεώρηση της διαδικασίας ασύλου σε σχέση με τον Κανονισμό του Δουβλίνου έχει κολλήσει. Ιταλία και Ελλάδα ζητούν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ αιτούντες άσυλο, αλλά οι ανατολικοευρωπαίοι συνεχίζουν να αρνούνται επανεγκατάσταση προσφύγων στην επικράτειά τους

Το «πρόβλημα» της Τουρκίας

Οι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το πογκρόμ διώξεων που έχει εξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν κατά των εγχώριων πολιτικών του αντιπάλων, χωρίς ωστόσο να προβούν σε θεαματικές ενέργειες, όπως η επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία του 2016 με την Άγκυρα για την ανάσχεση των ροών προσφύγων από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Απαιτήσεις προς την Βόρεια Κορέα

Αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα οι ηγέτες θα απαιτήσουν από την Πιονγιάνγκ να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων «με πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο τρόπο» προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων μετά τις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλαν (αυστηρότερες και από εκείνες του ΟΗΕ) και οι οποίες περιλαμβάνουν πλήρη απαγόρευση των επενδύσεων σε όλους τους τομείς απαγόρευση πωλήσεων πετρελαίου και υποπροϊόντων του στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Στο θέμα του Ιράν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επανεπιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στην τήρηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία χρειάστηκε έναν δωδεκαετή διπλωματικό μαραθώνιο για να επιτευχθεί και απείλησε να ακυρώσει ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει τους δικούς της θεσμούς