Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει τους δικούς της θεσμούς

Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει τους δικούς τη ςθεσμούς
Ενημερώθηκε: 29/09/17 - 13:31

Ακόμη και αυτοί που επέμεναν στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρώπη σήμερα ενστερνίζονται διαφορετική στάση και επιμένουν στην ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της θεσμούς, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σύνοδο της ΕΕ για την ψηφιακή οικονομία στο Ταλίν.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης, με ορίζοντα το 2019.

«Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συζητήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί έχουμε βγάλει όλοι συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι λόγω της κρίσης που αντιμετωπίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και τις δυσκολίες που είχαμε για να ξεπεράσουμε αυτές τις κρίσεις και τις ξεπεράσαμε σε μεγάλο βαθμό. Δεν ανταποκριθήκαμε, πιστεύω, το ίδιο αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά και την υπεράσπιση των αξιών μας.

Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αυτές οι απόψεις πρέπει να συντεθούν και να δούμε την κοινή συνισταμένη. Το γεγονός όμως ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε με βήματα γοργά σε αυτό το διάλογο και με γενναίες αποφάσεις. Με ορίζοντα το 2019 (αυτό) είναι θετικό γεγονός».

Για ΔΝΤ

Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια» και πρόσθεσε πως «μου έκανε εντύπωση ότι ακόμη και εκπρόσωποι χωρών που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στήριξης στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ χθες μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες».