Τα τελευταία νέα του ανασχηματισμού-Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού

Τα τελευταία νέα του ανασχηματισμού-Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού
Ενημερώθηκε: 21/08/18 - 13:33

Επιστρέφοντας από την Ιθάκη  ο πρωθυπουργός θα βουτήξει στα βαθιά του σχεδιασμού για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. 

Εκκρεμεί μία ακόμη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη στον οποίο και έχει προτείνει να αναλάβει καθήκοντα γραμματέα του κόμματος καθώς ακολουθεί μία απαιτητική προεκλογική χρονιά. 

Σημειωτέον πως η αρχική πρόταση διατυπώθηκε πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Ο Σκουρλέτης δεν έχει αντίρρηση να μετακινηθεί στην Κουμουνδούρου υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν και κάποιες σημαντικές οργανωτικές αλλαγές. 

Σε μία τέτοια περίπτωση παραμένει κενή η θέση του υπουργού Εσωτερικών για την οποία έχει ακουστεί το όνομα του Χρήστου Σπίρτζη. Εάν υπάρξει τέτοια μετακίνηση τότε ορφανεύει και η θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. 

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις για επανασύσταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κυρίως μετά τις φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές στην Αττική.

Όσον αναφορά αυτούς που αναμένεται να είναι αμετακίνητοι μετά τον ανασχηματισμό είναι η Έφη Αχτσιόγλου που αποτελεί ένα από τα βαριά χαρτιά του Αλέξη Τσίπρα. 

Εκτιμάται ότι θα παραμείνει για να συνδεθεί με θετικά νέα (κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις, 13η σύνταξη, αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων). Στους αμετακίνητους παραμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Τσάρος της Οικονομίας και ο τελευταίος μνημονιακός υπουργός Οικονομικών. 

Ομοίως, για τον Γιώργο Χουλιαράκη (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και τον Δημήτρη Λιάκο (υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ). Στην ίδια κατηγορία είναι και ο Γιώργος Σταθάκης, που αποτελεί από τους αγαπημένος υπουργός του Αλέξη Τσίπρα καθώς έχει φέρει ήδη εις πέρας δύσκολες αποστολές. 

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δύσκολα θα μετακινηθεί από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς θεωρείται θέση κλειδί ενόψει των εκλογών. 

Ο Πάνος Καμμένος θα παραμείνει υπουργός Άμυνας, όπως και ο Νίκος Κοτζιάς υπουργός Εξωτερικών, καθότι “τρέχει” τη συμφωνία των Πρεσπών.