Τι κρύβεται πίσω από την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για Ευρωεκλογές και εκλογές ΤΑ - Εθνικές εκλογές το Μάιο;

 
Τι κρύβεται πίσω από την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για Ευρωεκλογές και εκλογές ΤΑ - Εθνικές εκλογές το Μάιο;

Ενημερώθηκε: 12/07/18 - 09:21

Φούντωσαν τα σενάρια για βουλευτικές εκλογές το Μάιο μαζί με τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική διοίκηση. Αφορμή η τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών και ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -κατά την πλειονότητά τους προεδρικοί- κατατέθηκε με εντολή Μαξίμου έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, παρά τη διαφωνία του, καθώς είναι εκείνος που προωθούσε την πεντάμηνη παράταση της θητείας περιφερειαρχών και δημάρχων και εκλογές στην αυτοδιοίκηση τον Οκτώβριο, αντί του Μαΐου του 2019.

Η κίνηση αυτή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στο προσκήνιο σενάρια περί τριπλών εκλογών (αυτοδιοικητικών, ευρωεκλογών και εθνικών) τον Μάιο του 2019, καθώς η κυβέρνηση αλλάζει τον ψηφισμένο νόμο, βάσει του οποίου οι κάλπες για τους νέους περιφερειάρχες και τους νέους δημάρχους θα στήνονταν στα μέσα Οκτωβρίου του 2019.

Έχει δε ενδιαφέρον, καθώς δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί οι πραγματικοί λόγοι, γιατί οι δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν την πρώτη τροπολογία με δεύτερη. Στην πρώτη τροπολογία οι δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν τη μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Οκτώβριο του 2019 στον μήνα Μάιο του ίδιου χρόνου και ειδικότερα οι ευρωεκλογές, που έχει προγραμματιστεί να γίνουν στις 26 Μαΐου, να συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των εκλογών για δήμους και περιφέρειες. Έπειτα από λίγες ώρες, από το βράδυ της Τρίτης στο πρωί της Τετάρτης, οι δεκαέξι βουλευτές κατέθεσαν νέα τροπολογία με την οποία πρότειναν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών (δημοτικές - περιφερειακές) ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και όχι με τον δεύτερο γύρο, όπως είχαν αρχικά προτείνει.

Από την κυβέρνηση, αιτιολόγησαν επισήμως τη συγκεκριμένη απόφαση επικαλούμενοι λόγους Συνταγματικούς. Και ειδικότερα το γεγονός ότι προηγήθηκαν οι προειδοποιήσεις της ΚΕΔΕ δια του κ. Πατούλη, ότι θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση του νόμου που θα αποσυνδέει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές. «Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να παίξουμε με τις εκλογές. Ωστόσο, όταν τίθεται συνταγματικό ζήτημα, πρέπει να μην επιτρέπουμε την οποιαδήποτε αμφιβολία» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος μιλώντας στον Real fm σημείωσε: «Οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, τότε εξαντλείται η τετραετία, και κανείς δεν χρειάζεται να τα μπλέκει. Οι προσδοκίες της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές διαψεύστηκαν ήδη».

Το πολιτικό ζήτημα ωστόσο παραμένει και αφορά το σενάριο να στηθούν τριπλές κάλπες (βουλευτικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές), σε δύο Κυριακές 19 και 26 Μαΐου 2019, το οποίο είναι ισχυρό και οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο δεν φαίνεται να πείθουν.

Καθοριστικοί παράγοντες, για το χρόνο των εκλογών θα είναι τόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ ( διότι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, αυτόματα θα πυροδοτήσει εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας μας, με δεδομένη τη μεγάλη διαφωνία των ΑΝΕΛ για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών), όσο και οι ειδήσεις από την οικονομία- ήτοι η μη περικοπή στις συνάξεις- που το Μαξίμου βλέπει ότι σε συνδυασμό με κάποιες επιπλέον παροχές θα λειτουργήσουν βοηθητικά στο προεκλογικό αφήγημά τους.