Τσίπρας-Μητσοτάκης: Άγρια κόντρα στη Βουλή στη συζήτηση για τις συντάξεις

Τσίπρας-Μητσοτάκης: Άγρια κόντρα στη Βουλή στη συζήτηση για τις συντάξεις
Ενημερώθηκε: 11/12/18 - 16:44

Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο ακυρώνονται οι διατάξεις που όριζαν περικοπές στις συντάξεις από των πρωτοχρονιά του 2019.

 

Δείτε live:

 

Τσίπρας: Αποκαθιστούμε αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα

 

«Σήμερα είναι μια χαρμόσυνη μέρα για εκατομμύρια συμπολίτες μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

«Χαίρομαι», σχολίασε, «που ήρθε σήμερα μαζί μας και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, διότι μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν ξεκίναγε ομιλία χωρίς να προβλέπει την περικοπή των συντάξεων». «Χαίρομαι», πρόσθεσε, «που τώρα όλοι μαζί, φαντάζομαι δεν θα υπάρχει βουλευτής της αντιπολίτευσης, που δεν θα μοιραστεί μαζί μας αυτή τη χαρά, να ψηφίσει ναι σε όλα, σε ένα ακόμη φιλολαϊκό σχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή».

«Κάποιοι επιμένουν να μην κατανοούν ότι κάθε βήμα μας εντάσσεται σε ένα σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Και μιλούν λοιπόν για παροχολογία και για δωράκια», είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τους «συμπαραστάτες της στα ΜΜΕ και διάφοροι δημοσιολογούντες».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά προσβλητικό τον χαρακτηρισμό περί παροχολογίας, όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας. Σχολίασε ότι αυτοί επί χρόνια στερήθηκαν βασικών αγαθών «επειδή εσείς ρίξατε τη χώρα στα βράχια και σας έβλεπαν να ψηφίζετε Ναι σε όλα μόνο σε περικοπές που εσείς φέρνατε».

«Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας», σημείωσε. «Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα, τόνισε. Και κάλεσε όσους «αναμασάτε την καραμέλα της παροχολογίας, να δείξετε λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους».

Πρόσληψη 3.200 μόνιμου προσωπικού για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" μέσω ΑΣΕΠ

«Προχωράμε, όπως εξήγγειλα στη ΔΕΘ, στην πρόσληψη 3.200 εργαζομένων για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Πρόκειται για θέσεις μόνιμου προσωπικού - οι οποίες θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ και θα κατανεμηθούν στις δομές των δήμων όλης της χώρας και η προκήρυξη θα γίνει άμεσα και με μέριμνα να αναγνωριστεί στο μέγιστο βαθμό η προϋπηρεσία και η εμπειρία», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

«Πρόκειται για μια πράξη ευθύνης», τόνισε, «τόσο έναντι των συμπολιτών μας που έχουν απόλυτη ανάγκη της φροντίδας που παρέχει το πρόγραμμα, όσο όμως και έναντι των εργαζομένων, που για 18 ολόκληρα χρόνια επιτελούν πολύτιμο κοινωνικό έργο, ευρισκόμενοι στον αέρα, με συμβάσεις που καλύπτονται είτε από ΕΣΠΑ, είτε ειδικούς λογαριασμούς είτε άλλες πηγές χρηματοδότησης».

«Αυτό σήμερα τελειώνει. Μόνιμο προσωπικό, σταθερές θέσεις εργασίας, ουσιαστική αναβάθμιση ενός προγράμματος που παρέχει φροντίδα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας», είπε, για να σχολιάσει: «Ούτε αυτή είναι "παροχή" ή "δώρο", αλλά είναι μια καίρια παρέμβαση».

Καταργούμε το επαίσχυντο καθεστώς του υποκατώτατου μισθού και την μισθολογική διάκριση εις βάρος της νέας γενιάς

Μιλώντας για τη δεύτερη παρέμβαση που φέρνει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, μίλησε για παρεμβάσεις που «οδήγησαν στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» και χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το καθεστώς του υποκατώτατου μισθού και την μισθολογική διάκριση εις βάρος της νέας γενιάς.

Είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπέπεσε πρόσφατε σε ένα πολύ σοβαρό ατόπημα, «εξοργιστικό για μια γενιά που η πολιτική σας την ανάγκασε να δουλεύει για χαρτζιλίκια, ανασφάλιστη και χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα».

Παρέπεμψε ειδικότερα σε tweet του προέδρου της ΝΔ ότι «οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν ποτέ σύνταξη, γι΄ αυτό και συχνά επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση».

«Ακούστε κ. Μητσοτάκη, κανένας νέος άνθρωπος δεν επιλέγει να εργάζεται ανασφάλιστος. Αναγκάζεται να δουλεύει ανασφάλιστος γιατί ο εργοδότης του δεν είχε δει ποτέ του ελεγκτή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και προφανώς ένιωθε την άνεση να επιβάλλει τους χειρότερους δυνατούς όρους στον εργαζόμενο του, χωρίς κανένα κόστος. Αναγκάζεται γιατί ζει σε μια χώρα που εσείς την οδηγήσατε τα πρώτα δύο μνημονιακά χρόνια να έχει φτάσει η ανεργία των νέων μέχρι 25 ετών στο 60%. Αναγκάζεται γιατί όταν ζει σε μια χώρα, που η κυβέρνηση καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επιβάλλει το νόμο της ζούγκλας στην αγορά εργασίας, προφανώς κανένας νέος άνθρωπος δεν νιώθει την παραμικρή προστασία από την πλευρά της Πολιτείας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία», είπε.

Αναδεικνύονται οι βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης μας και της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη

«Εδώ νομίζω αποτυπώνεται η πιο εκκωφαντική κατάρρευση της προπαγάνδας σας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση .Με βάση λοιπόν τις διατάξεις του ασφαλιστικού που νομοθετήσαμε το 2016, από 1/1/2019 620.000 πολίτες συνταξιούχοι θα δουν όχι μειώσεις, αλλά αυξήσεις στις συντάξεις τους μετά τη λαίλαπα των μνημονίων που φέρατε», είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Σήμερα αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης μας και της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», τόνισε.

«Από τη μια μεριά είναι η κατάργηση της περικοπής στις συντάξεις που μας επέβαλε αχρείαστα όπως αποδέχτηκε το ΔΝΤ και από την άλλη οι αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους» σημείωσε και συνέχισε: «Από την άλλη μεριά είναι η πρόταση της ΝΔ για το για το λεγόμενο ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, που θέτει σε διακινδύνευση τις επικουρικές συντάξεις 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων καθώς ο λεγόμενος κουμπαράς σας θα διακόψει τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Και είτε θα τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα είτε θα οδηγήσει σε πλήρη εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων».

Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να ψηφίζει με το μυαλό στην ελίτ ενώ εμείς ψηφίζουμε με το μυαλό στους πολλούς

«Από τη δική μας μεριά η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι αυξήσεις στους μισθούς και από τη δική σας μεριά η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, η επιστροφή στο μνημονιακό εργασιακό σκοτάδι», είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, συνεχίζοντας να απαριθμεί τις ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ.

Και προσέθεσε: «Από τη δική μας μεριά η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας και πρόνοιας με αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις. Και από τη δική σας οι απολύσεις, οι εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση της δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων. Η μετατροπή του κανόνα 1/1 στο 1/5. Και πάλι δηλαδή επιστροφή στο μνημονιακό σκοτάδι».

«Σας αρέσει φαίνεται το μνημόνιο κύριε Μητσοτάκη. Θέλετε να το εφαρμόσετε μόνος σας και οικειοθελώς. Δε θα σας κάνουμε όμως τη χάρη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι εκείνος θέλει να ψηφίζει με το μυαλό στην ελίτ και στα κρατικοδίαιτα συμφέροντα, ενώ «εμείς και σήμερα ψηφίζουμε με το μυαλό συγκεντρωμένο στους πολλούς, στα εκατομμύρια συμπολιτών μας που αισθάνονται ανακούφιση για την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις».

«Με το μυαλό», συνέχισε, «σε αυτούς που τώρα που τελειώνει ο χρόνος και ιδιαίτερα στην αρχή του νέου χρόνου, θα δουν σημαντικές αυξήσεις στο εισόδημα τους, με το μυαλό στα 3,5 εκατ. των συμπολιτών μας που στις 14 και στις 28 του μήνα θα δουν στον λογαριασμό τους από 200 έως 1.200 ευρώ, μέρισμα από το ποσό των 710 εκατ. που εξασφαλίσαμε χάρη στην υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος».

Σχολίασε ότι «όλοι αυτοί, θα περάσουν τις γιορτές όπως τους αξίζει, με περισσότερη ελπίδα και προσμονή», ενώ «για κάποιους άλλους που πόνταραν στην καταστροφή, έρχονται δύσκολες μέρες». «Καλό κουράγιο», τους ευχήθηκε, παραπέμποντας στη σχετική ρήση που είχε απευθύνει ο Όλι Ρεν σε μια δύσκολη στιγμή. «Γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή με αυτούς που την περιφρονούν και την αγνοούν, κύριε Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Οι Έλληνες δεν θα αφήσουν τη χώρα να γυρίσει πίσω στην μνημονιακή λαίλαπα της χρεοκοπίας και της καταστροφής

Ο πρωθυπουργός θύμισε μια αναφορά από την πρώτη παρέμβαση που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της ΝΔ, στις 26 Ιανουαρίου 2016, στην προ ημερησίας συζήτηση για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να τη σχολιάσει. Όπως διάβασε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει τα εξής: «Αλήθεια κύριε πρωθυπουργέ, τι θα συμβεί με τις κύριες συντάξεις από 1/1/2019; Γνωρίζετε, πάρα πολύ καλά, ότι η προσωπική διαφορά, έτσι όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο μεταφέρει το πρόβλημα τρία χρόνια αργότερα. Στέλνετε, συνειδητά, στο μέλλον άλυτα προβλήματα. Και αυτό συνιστά πολιτική ανευθυνότητα. Το κάνατε, μάλλον, γιατί γνωρίζετε ότι δεν θα είστε στην κυβέρνηση το 2019 για να διαχειριστείτε το πρόβλημα».

«Ωραία πρεμιέρα είχατε κάνει. Αξέχαστη κ. Μητσοτάκη, σαν την Πορτογαλία στο Euro του 2004. Πέσατε διάνα», σχολίασε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι «το άλυτο πρόβλημα του ασφαλιστικού όχι μόνο λύθηκε κ. Μητσοτάκη, αλλά λύθηκε και προς όφελος των συνταξιούχων. Έχουμε ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα».

Σημείωσε ότι «το 2019 ξημερώνει σε λίγες μέρες, κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ., κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΄20 και το ‘21 και το ‘22 και το ‘23, και την επόμενη τετραετία». «Γιατί», είπε, «οι Έλληνες δεν θα αφήσουν τη χώρα να γυρίσει πίσω στην μνημονιακή λαίλαπα της χρεοκοπίας και της καταστροφής που εσείς φέρατε τον τόπο και θέλει να μας ξαναγυρίσετε εκεί». «Δεν θα τα καταφέρετε κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με σχέδιο και μεθοδικότητα, να αλλάξει την κατάσταση ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης που βιώνουν οι νέες και οι νέοι

Μιλώντας για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να «μην βαφτίσετε τον δικό σας πολιτικό κυνισμό ως επιλογή των νέων ανθρώπων». «Είναι γνωστή η ζημιά που έχετε κάνει σε μια ολόκληρη γενιά, για να μας λέτε σήμερα με θράσος να λέτε ότι οι νέοι άνθρωποι δουλεύουν ανασφάλιστοι από επιλογή», είπε.

Είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με σχέδιο και μεθοδικότητα, να αλλάξει την κατάσταση ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης που βιώνουν οι νέες και οι νέοι, παραπέμποντας στο έργο που κάνει το ΣΕΠΕ. Η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία, έπεσε σε 3 χρόνια από το 20% σχεδόν στο 12%. Σε χώρους δουλειάς όπου το ωράριο είχε γίνει λάστιχο, πλέον το 8ωρο έχει γίνει κανονικότητα, λόγω των συχνών ελέγχων, είπε.

«Καταργούμε τον υποκατώτατο μισθό ο οποίος θα ανέλθει στο ύψος του νέου αυξημένου γενικού κατώτατου μισθού, το επόμενο διάστημα. Και σήμερα, νομοθετούμε την επιδότηση του 50% των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη, που καταβάλλουν οι εργοδότες για νέους εργαζόμενους ως 25 ετών», τόνισε.

Σημείωσε ότι έτσι «δηλώνουμε την έμπρακτη στήριξη στις νέες και τους νέους της μισθωτής εργασίας και παράλληλα, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα προς τους εργοδότες οι οποίοι ανησυχούν από την επερχόμενη αύξηση των μισθών». Επ΄ αυτού είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, από τη στιγμή που η αύξηση του μισθού συνεπάγεται άμεση θετική επίδραση στην ιδιωτική κατανάλωση. «Καμία ανησυχία λοιπόν σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και κανένα άλλοθι όμως, από τη στιγμή που η πολιτεία αναλαμβάνει να επιδοτήσει κατά το ήμισυ τις εισφορές των νέων εργαζομένων», ανέφερε.

 

Μητσοτάκης: Ανταλλάξατε τις συντάξεις με το Σκοπιανό. Προκηρύξτε εκλογές τώρα

 

Συνολική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την οικονομική του πολιτική εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Βουλή, ενώ τον κατηγόρησε ότι αντήλλαξε την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων με το Σκοπιανό.

«Λέτε ότι δεν θα κόψετε άλλο τις συντάξεις όταν εσείς υπογράψατε την μείωση των συντάξεων και ενώ προηγούμενα έχετε κόψει όλες τις νέες και έχετε πριονίσει όλες τις παλαιότερες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Με κυνισμό στήσατε ένα διχασμό πάνω στο Σκοπιανό. Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μία μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό ήταν το εισιτήριο με το οποίο ταξιδεύσατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη. Έτσι όμως δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας, εξυπηρετούνται ξένα συμφέροντα. Αυτό που λένε στις Βρυξέλλες για σας κ. Τσίπρα, είναι ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση. Τα δώσατε όλα κ. Τσίπρα».

Και συνέχισε απευθυνόμενος πάντα προς τον κ. Τσίπρα λέγοντας: «Αναλάβατε δεσμεύσεις και υψηλά πλεονάσματα και υποθηκεύσατε όλον τον πλούτο της χώρας. Αυτό είναι το άτυπο 4ο μνημόνιο (...) Την ίδια ώρα που ήλθατε εδώ για να πείτε ότι αποτρέψατε τη μείωση των συντάξεων, ξεχνάτε να πείτε ότι έχετε κάνει 17 παρεμβάσεις που μειώνουν τις συντάξεις. Επίσης ξεχνάτε να πείτε ότι με το νόμο Κατρούγκαλου έχετε δημιουργήσει ένα μεγάλο ρήγμα με τους νέους συνταξιούχους. Είναι ένας νόμος άδικος ο νόμος Κατρούγκαλου γιατί τιμωρεί αυτούς που έχουν εργαστεί περισσότερο και για αυτό θα τον καταργήσουμε. Λέτε ότι θα καταργήσετε την προσωπική διαφορά αλλά ξεχάσατε να πείτε ότι εμείς τον Ιούλιο καταθέσαμε τροπολογία για την κατάργηση του μέτρου, την οποία εσείς καταψηφίσατε».

Κατηγόρησε εξάλλου τον πρωθυπουργό ότι είπε ψέμματα και ρώτησε ρητορικά: «Ποια κυβέρνηση κατήργησε τις συντάξεις χηρείας και το ΕΚΑΣ, ποια κυβέρνηση αύξησε όλα τα όρια ηλικίας και τις εισφορές και πετσόκοψε και τα εφάπαξ; Εσείς κ. Τσίπρα. Έχετε ξετινάξει παλιούς και νέους συντεξιούχους με 17 παρεμβάσεις. Έχετε κοστίσει στην ελληνική οικονομία περισσότερο από 100 δισ. Καταδικάσατε την χώρα σε μία παρατεταμένη ύφεση, διαλύσατε την μεσαία τάξη». Είπε δε, ειρωνικά: «Ιδού ο Έλληνας πρωθυπουργός υπερήφανος στην καρέκλα του για όσα έχει κάνει».

Ακολούθως επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τη φορολογία. Επιβλήθηκαν 29 νέοι φόροι ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αύξηση ΦΠΑ, μετάθεση προϊόντων στον αυξημένο συντελεστή, κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση έκπτωσης φόρου για μισθωτή εργασία, αύξηση συντελεστών για εισόδημα από τα ενοίκια, αύξηση προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αύξηση συντελεστή πολυτελούς διαβίωσης, επιβολή φόρου στην συνδρομητική τηλεόραση, στη σταθερή τηλεφωνία και στο διαδίκτυο, αύξηση φόρου στην αμόλυβδη βενζίνη και στο ντίζελ κίνησης, επιβολή φόρου στο κρασί και στον καφέ», είναι μερικοί από τους φόρους αυτούς.

Γενικεύοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ήταν μία πολιτική εναντίον όλων, είναι ο απολογισμός της φορομπηχτητικής σας πολιτικής. Εμείς θέλουμε λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις, εσείς φορολογείτε τους πολλούς για να τους κρατάτε μετά ομήρους με την πολιτική των επιδομάτων. Οι φόροι αποδεικνύουν από πού προέρχονται τα λίγα αντίδωρα που μοιράζετε σήμερα. Είναι τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί στο πολλαπλάσιο από τη μία τσέπη για να μοιράζετε ψίχουλα στην άλλη... Ο κίνδυνος να μην μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές με λογικά επιτόκια και να προσφύγουμε ικέτες στην ΕΕ δεν έχει παρέλθει. Και δεν θα παρέλθει όσο δεν έχει η χώρα ανακτήσει την αξιοπιστία της. Εσείς κ. Τσίπρα είσαστε αυτός που δεν επέτρεψε στην χώρα να ολοκληρώσει το δεύτερο μνημόνιο, υπογράψατε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και βάλατε στην χώρα σε έναν άτυπο τέταρτο μνημόνιο».

Κλείνοντας προκάλεσε τον πρωθυπουργό: «Προκηρύξτε εκλογές μία ώρα αρχύτερα, δώστε την δυνατότητα στον λαό να αποφασίσει για την οικονομία αλλά και για το Σκοπιανό. Οι δηλώσεις Ζάεφ για Μακεδόνες του Αιγαίου και για γλώσσα που πρέπει να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία αποθράσυναν τον αλυτρωτισμό και έδειξε πόσο σωστή ήταν η στάση μας και το «όχι» στην Συμφωνία των Πρεσπών. Και θέτει και τους βουλευτές και το λαό προ των ευθυνών τους. Ο λαός να κρατήσει ψηλά το εθνικό του φρόνημα χωρίς ακρότητες και οι βουλευτές να μελετήσουν τα δεδομένα με εθνική ευθύνη και να καταψηφίσουν τη Συμφωνία όποτε έλθει. Η συνύπαρξή σας με τον κ. Καμμένο, το δημοσιονομικό αδιέξοδο, η φτώχεια, οι φόροι, η προσπάθεια να χειαραγωγήσετε την δικαιοσύνη και να ελέγξετε τα μέσα ενημέρωσης υποβαθμίζουν την δημοκρατία. Η ΝΔ είναι εδώ για να πει στους Έλληνες ότι όχι μόνο αξίζουν καλύτερα, αλλά και ότι μπορούμε καλύτερα, και ότι τελειώσατε».

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα

 

Θυμάται ο λαός ποιοι ήταν που οδήγησαν στα ελλείμματα και οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και την αγκαλιά του ΔΝΤ. Ποιοι ήταν αυτοί που παρακάλαγαν να οδηγηθούμε στα βράχια όταν εμείς κάναμε διαπραγμάτευση. Θυμάται ο λαός πάρα πολύ καλά ποιοι ήταν αυτοί που έφεραν την μνημονιακή λαίλαπα όταν χάθηκε το 25% του ΑΕΠ. Ψηφίζετε με τα δύο χέρια ναι σε όλα.

Επειδή κάνατε μια αξιόλογη προσπάθεια να θυμηθείτε φόρουςς Δεν αρνούμαστε ότι παραλάβαμε την χώρα σε ασφυξία και διαπραγματευτήκαμε να οδηγηθούμε σε συμβιβασμό ηπιότερο όμως από τον δικό σας. Οδηγηθήκαμε σε συμβιβασμό. Επικεντρώσαμε την διαπραγμάτευσή μας σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Εσείς επικεντρώσατε σε όποιον πάρει ο χάρος σε περικοπές.

Το ασφαλιστικό εμείς το κάναμε βιώσιμο. Και εμείς φέραμε αρνητικά μέτρα
Θα σας απαριθμήσω τα δικά σας αρνητικά μέτρα και μετά τα δικά μας. 
2014 6 δις ευρώ

Συνολικά από το 2010-14 65 δις ευρώ αρνητικά μέτρα την δική σας 5ετία

Εμείς 2015 οδηγηθήκαμε σε ήπια δημοσιονομική πολιτική. Είχαμε 2,64 δις ευρώ, 3,15 2016… 1,9 2018

Το άθροισμα αν συνυπολογίσουμε και τις επιστροφές μερισμάτων ήταν κοντά στα 9 δις ευρώ όταν εσείς 65 δις ευρώγ. Το συγκρίνεται σε αυτή την αίθουσα;

Το θέμα δεν είναι η παράθεση νούμερων. Ο λαός έχει νωπές τις μνήμες όταν εσείς φέρνατε μέτρα [που στερούσατε την αξιοπρέπεια από τους συνταξιούχους.

Νομίζετε ότι ο λαός έχει ξεχάσει. Εχει καταγράψει όμως στην συνείδησή του και την καρδία του όσα κάνατε και όταν τα κάνατε συνεχίζατε το πάρτι της διαπλοκής και διαφθοράς με την Νοβάρτις.

Σας παρακολουθώ με συμπάθεια να μετράτε τις ημέρες για τις εκλογές. Μετρήστε . Δεν θα απολυθείτε, ο κόσμος σας έχει καταδικασμένους και θα μετράτε αντίστροφα το κοντέρ για άλλα τέσσερα χρόνια.

Άλλο το σκάνδαλο και άλλο η σκανδαλολογία. Σκάνδαλο υπάρχει όταν αποδεδειγμένα μια κυβέρνηση με πράξεις και παραλήψεις ευνοεί επιχειρηματικά συμφέροντα.

Είναι πολλές οι υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη και αφορούν τις δικές σας ημέρες. Πρέπει να είναι μεγάλη η απόγνωση Μητσοτάκη για να έρχεται την ημέρα που απαλλάσουμε συνταξιούχους από δυσβάσταχτα άρη και να επιχειρεί να αλλάξει ατζέντα. Απέλπιδα προσπάθεια να ανακαλύψετε σκάνδαλα σε υπουργούς κυβέρνησης. Η πραγματικότητα δεν σας κάνει το χατίρι. Επινοείται λοιπόν σκάνδαλα με την βοήθεια ΜΜΕ που διαθέτει ο γνωστός δίλος επιχειρηματίας εφοπλιστής που αρέσκεται να έχει και τον Πειραιά υπο την κατοχή του κξαι δεν βρίσκετε υποψήφιο δήμαρχο για να μην του χαλάσετε την σούπα και αυτός ο φίλος σας έιναι υπόδικος για εμπορία ναρκωτικών αλλά φαντάζομαι για να δίνει τα ρέστα του με φέικ δημοσιεύματα κάτι θα περιμένει από εσάς φαντάζομαι για την εξέλιξη των δικαστικών του υποθέσεων. Το λεω αυτό γιατί έχω πρόχειρη συλλογή δημοσιεύματα δικών του εφημερίδων. Συνεργάτης Τσακαλώτους δήθεν ζητούσε μίζα. Γραφείο διευθετήσεων με τζίρο 50 χιλ ευρώ για κάθε ρουσφέτι από Σπίρτζη – Παππα. Ο Τσίπρας πήρε το σπίτι του από πλειστηριασμό μετά από αυτοκτονία του ιδιοκτήτη του. Προμήθειες Κατρούγκαλο.

Fake News

 

Αυτά είναι τα  fake news  που καταλύουν την πολιτική ζωή του τόπου από δικούς σας φίλους. Να αξιοποιεί τα φεικ νιουζ η αξιωματική αντιπολίτευση για να κάνει αντιπολίτευση είναι πρωτοφανές.

Να σας θυμίζω και τι λέγανε για τις συντάξεις.

Αυτή είναι η αξιοπιστία των ΜΜΕ που σας στηρίζουν. Βέβαια για πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα υπήρξαν διαψεύσεις. Αλλά τι ν α το κάνεις;. Όταν τα πρωτοσέλιδα μιας έγκρυτης παλία εφημερίδας και σήμερα κίτρινος τύπος τι να το κάνεις. Αφού τα φεικ νιουζ για την πολιτιή δεν πιάνουν αρχίσατε να σκανάρετε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού και αφού δεν βρήκατε οφ σόρ καταπιάνεστε με φίλους και συμμαθητές. Καλά το πάτε. Στην απελπισία σας δεν αποκλείεται να βγάλετε κάτι αλλά στην απελπισία σας γίνεστε καταγέλαστος.

Στο μόνο που έπεσε μέσα ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι όντως είχα πρόβλημα με τις φωνητικές χορδές όχι όμως αφωνία.

Λυπάμε γιατί άκουσα Μητσοτακη σαν να άκουγα Αδωνη σε όσα είπε για το Μακεδονικό.

Εχω τονίσει και έχει γίνει σαφές ότι η ΠΓΔΜ οφείλει τόσο με τις συνταγματικές της τροπολογίες που συζητουνται αυτές τις ημέρες όσο και με τις δηλώσεις αξιωματούχων της οφείλει να τηρεί πνεύμα και γράμμα συμφωνίας Πρεσπών. Αν δεν γίνει έχουμε δηλώσει δημόσια ότι δεν θα προχωρήσει η συμφωνία και η ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς. Περιμένουμε με προσοχή την ολοκλήρωση συνταγματικής διαδικασίας έχοντας δώσει μηνύματα εκεί που πρέπει να δωθούν όχι στον δηγμόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό. Η θέση μας είναι σαφής. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει έθνος και εθνότητα. Στην θαγένεια διορθώνει κάτι που συμβαίνει σήμερα στα διαβατήρια. Ερχοντααι σήμερα να μας επισκεφθούν και στα διαατήρια γράφει Μακεδόνες. Τι θα συνέβαινε αν κάναμε όσα λέγατε. Αυτά τα διαβατήρια θα λέγανε Μακεδόνες. Ως προς την γλώσσα κατά την διάρκεια των δικών σας κυβερνήσεων - ,μάλιστα σε διάσκεψη στην εθίνα η διεθνής κοινώτητα αναγνώρισε γλώσσα Μακεδονίας. Η συμφωνία Πρεσπών λέει σαφώς ότι η γλώσσα ουδεμία σχέση έχει με ελληνική μακεδονία και κληρονομία και ανήκει στην γλώσσα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Ποιες γλώσσες διδάσκονται στην δική μας χώρα διέπεται από τους δικούς μας νόμους. Εσείς πώς την αποκαλείται την γλώσσα; Μήπως χρησιμοποιείται τον όρο που χρησιμοποίησε ο Αβέρωφ; Χρησιμοποιείται τον όρο που λόγο των δικών σας αδρανειών χρησιμοποιούν οι ισχυρότερες χώρες διεθνώς; ¨η μήπως καταφέρατε ότι κανένα στοιχεί του πολιτισμού των γειτόνων δεν έχει σχέση με την δική μας κληρονομία. Μήπως εσείς καταφέρατε να μην χρησιμοποιούν δικά μας σύμβολα.

Εγώ δεν λέω λόγια του αέρα σε αυτή την αίθουσα.

Σας διαβάζω τι έλεγε ο Αβέρωφ το 1959 –

Γίνεται προσπάθεια να ψαρέψουν ορισμένοι στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου.

Ζήτημα μειονότητας εσείς ανοίξατε πρώτος κ. Μητσοτάκη με την συνέντευξή σας στο Πολίτικο λέγοντας ότι υπάρχει φόβος για τοπικές εξεγέρσεις όπου αυτονομιστικές ομάδες βλέπουν την συμφωνία ως πρόσκληση για να εξεγερθούν

Η ουσία είναι ότι αν υπάρχει μια σύμβαση – συμφωνία που μας προστατεύει πλήρως περισσότερο από την ενδιάμεση συμφωνία από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί μειονοτικό ζήτημα στην χώρα μας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών (σ.σ. επικαλείται το άρθρο 4). 
Ο κ.Τσίπρας κατέληξε λέγοντας:  Η Συμφωνία των Πρεσπών μας προστατεύει ξεκάθαρα.

Εχω βγει από τα ρούχα μπου γιατί δεν περίμενα από το βήμα της βουλής να μιλήσετε με το καφενειακό λόγο που μιλά ο Γεωργιάδης και να πείτε ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο ξεπούλησε την Μακεδονία αλλά έκανε συνελλαγή ανταλλάσοντας την μη περικοπή στις συντάξεις. Είναι ντροπή και δεν ταιριάζει στο όνομά σας και η προηγούμενη παρουσία σας. Αν φέρνουμε την συναλλαγή με αυτό το νόμο τότε εσείς γιατί το ψηφίζετε; Δεν ντρέπεστε λιγάκι. Σας καλώ να αποσύρετε την ψήφο σας αν νομίζετε ότι συνδέεται με ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Όταν κάναμε το βήμα της συμνφωνίας γνωρίζαμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Εμείς δεν τσουβαλιάσαμε τους πολίτες λέγοντας ότι όσοι αντιδρούσαν είναι μειοδότες και προδότες όπως κάνατε εσείς εδώ.

Υιοθετήσατε το σύνθημα της Χρυσής Αυγής στα σχολεία ότι η Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία.

Δεν σας επιτρέπω να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες είναι ντροπή σας.

Όλα αυτά επειδή απέτυχε το αφήγημά της καταστροφής και δεν βρίσκουν άλλο τρόπο να εμποδίσουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη. Προσπαθούν να δημιουργήσουν εικόνα εθνικύ διχασμού και πόλωσηγς. Μου είχατε πει ότι δεν θα μπορω να πάω στην Θεσσαλονίκη να μιλήσω. Πήγα , μίλησα και αυτά που είπα τα ψηφίζετε και εσέις.

Αυτοί που έχουν την θεμιτή διαφωνία δεν έχουν σχέση με οσους ακραίους διαδήλωναν στην Θεσσαλονίκη.

Επικροτείτε αντισυγκεντρώσεις απέναντι στην συγκεντρωση που κάνουμε στην Θεσσαλονίκη;

Απευθυνθήκατε στους πολίτες της πόλης λέγοντας ότι ποιος θυμάτε τι έγινε με τον Λαμπράκη/ Σας λεω ότι ο κόσμος θυμάται και η πλειοψηφία είναι δημοκράτες και θα δώσουμε αγώνες να ενώσουμε τους έλληνες. Την απάντηση θα την πάρετε από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Η δευτερολογία Μητσοτάκη: Λέτε ότι είστε το νέο και εμείς το παλιό

 

Για να δούμε: Νίκος Κοτζιάς, Χρήστος Σπίρτζης , Γιώργος Κατρούγκαλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής – και εσείς νέος και χειροκροτείτε όρθιος - Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Μάρκος Μπόλαρης, Τζάκρη, Τόσκας, Μιχελογιαννάκης κ.α. Εχω και ορισμένους που άνηκαν στον δικό μας χώρο. Πάνος Καμμένος Κόλλια, Κουντουρά. Το καταθέτω στα πρακτικά ώστε την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για το παλίο και νέο για κοιταχτείτε λίγο στο υπουργικό και στην ΚΟ. Όταν πρόκειται για τις ψήφους του παλιού είναι καλοδεχούμενοι.

Το ποιος συνεχίζει τις χειρότερες εκφάνσεις τις παλιάς λογικής με ρουσφέτια, ταξίματα και ψέματα όλα αυτά ενσαρκώνονται στο δικό σας πρόσωπο.

Σας είδα ανήσυχο για τα ζητήματα της σκανδαλολογίας αν και αφιέρωσα 3 προτάσεις. Αναρωτιέμαι γιατί αναγκαστήκατε σήμερα σε τόσο έντονη κατάσταση φόρτισης να απολογηθείτε σε κάτι που δεν ανέφερα.

Μιας και το αναφέρατε σας κάνω ερώτηση: ασκήθηκε δίωξη κατά του Κιτσάκου που ήταν στέλεχός σας; Αυξήθηκαν τα χρέη της εταιρίας επι ημερών σας; Ισχύει ή όχι ότι ο Κιτσάκος κατήγγειλε 7 υπουργούς σας ότι του έλεγαν ας τα χρέη και εμείς σε καλύπτουμε.

Για το Μακεδονικό

 

Δεν θα μας κουνάτε κανένα δάχτυλο ούτε θα εγκαλείται οργισμένος την παράταξη που ο πατριωτισμός της δεν αμφισβητήθηκε από κανένα.

Θα σας το ξαναπώ για να το καταλάβετε καλά. Εκεί που όλοι άλλοι είπαν όχι εσείς ειπατε ναι. Εσείς εκχωρήσατε γλώσσα και εθνότητα. Εσείς τα υπογράψατε και ζητάτε και τα ρέστα. Δεν ντρέπεστε λίγο.

Αυτά δεν είναι ζήτημα ερμηνείας. Τα αναφέρει η συμφωνία. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ο κ. Ζάεφ συστηματικά σε όσα λεει – είναι και ο πιο μετριοπαθής – αναφέρει ότι κέρδισε όσα κανείς δεν τους είχε δώσει. Δεν σας προβλη,ματίζει ότι λεει πως είναι Μακεδόνες και μιλούν για μακεδονική γλώσσα. ΝΑ είστε προσεκτικός για τις αντισυγκεντρώχζεις. ¨ηρθατε στην εξουσία καβαλώντας το κύμα οργής που υπονομεύσατε με χυδαίο τρόπο. Φέρατε απέναντι σας την μεγάλη πλειοψηφία λαού.

Το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί μόνο ,μια μερίδα ακραίων. Εμείς καταδικάσαμε με ξεκάθαρο τρόπο την καπήλευση του ζητήματα όταν εσείς ποτέ δεν τολμήσατε να καταδικάσετε την βία από όπου και αν προέρχεται

Για εσάς κάποτε υπήρχε η καλή βία της κάτω πλατείας και η κακή της αστυνομίας. Υπα΄ρχουν καλές και κακές καταλήψεις.

Για εμάς υπάρχει μόνο κακός και μαύρος φασισμός και τον καταδικάζουμε με απερίφραστο τρόπο γι αυτό μην τολμήσετε να μας ταυτίσετε με την μαύρη ακροδεξιά και μάλιστα αυτή με την οποία συγκυβερνάτε του κ. Καμμένου.

Εχετε βάλει την κοινωνία απέναντι. Αν θέλετε να τοποθετηθεί η κοινωνία κάντε εκλογές πριν την κύρωση της συνμφωνίας και θα πάρετε την οριστκή απάντηση του λαού.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι απάντησε για Politico, ΔΕΠΑ και Τράπεζες

Καταθέτω στα πρακτικά την εκτύπωση του Πολίτικο και θα δέιτε την φράση που σας αποδίδει σε εισαγωγικά.

Χαίρομαι που ειπατε ότι δεν την είπατε. Θα χαιρόμουν αν δεν επαναλαμβάνατε το ατόπημα περι προδοτών προς όσους έχουν διαφορετική άποψη.

Για τις ΔΕΠΑ

 

Δεν είναι μόνο αυτή η περίπτωση όπου εκεί που μας χρωστάγατε ζητάτε και το βόδι. Τα χρέη δημιουργήθηκαν επι δικών σας κυβερνήσεων. Ο κιτσάκος ελέγχεται. Τα χρέη ήταν 90 εκτ. Ευρώ όταν αναλάβαμε και πήγαν στα 110 εκατ. ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση όπως και στου Μαρινόπουλου εμείς λειτουργήσαμε με ένα γνώμονα: τις θέσεις εργασίας. Να σωθεί η επιχείρηση και όχι ο επιχειρηματίας που τότε μας εκβίαζε. Εγώ ήμουν αυτόπς που συνάντησε τους εργαζόμενους και επαναπροσλήφθηκαν στις δουλειές τους γιατυί καταφέραμε να κρατήσουμε το εργοστάσιο σε λειτουργία. Θα διαψευστείτε.

Για τις Τράπεζες

 

Εσείς κάνατε 2 ανακεφαλαιοποιήσεις πιο σκληρές. Στο ευαίσθητο αυτό θέμα καλό είναι να μιλάμε πιο προσεκτικά γιατί δημιουργουμε πρόβλημα που θα αφορά όλους μας.

Μην προσπαθείτε να παρερμηνεύσετε και να διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα για να στοιχειοθετήσετε επιχειρημα που δεν στηρίζεται πουθενά. Θεμιτή η στροφή σας και να ψαρέψετε σε θολά νερά. Οποια συμφωνία και να φέρναμε είχατε πάρει τις αποφάσεις σας. Στο εξωτερικό λετε την πραγματικότητα. Ότι δεν διαφωνείτε με την ονομασία αλλά δεν θέλετε την διάσπαση του κόμματός σας

Εχουν ειπωθεί όλα αυτά.

Ξαναδιαστρεβλώνετε την Συμφωνία. Επιμένετε στον όρο έθνος και εθνικότητα ενώ γνωρίζετε την διαφορά με το nationality.

Η γλώσσα έχει αναγνωριστεί από το 1977

Βεβαίως το μεγαλύτερο ατόπημά σας δεν ήταν ότι για μια άλλη φορά επιχειρήσατε να διχάσετε τους έλληνες κατηγορώντας τους αντιπάλους σας ως προδότες αλλά αυτό που είπατε και δεν το πήρατε πίσω ότι εμείς κάναμε συναλλαγή και πουλήσαμε την Μακεδονία για να κερδίσουμε τις συντάξεις.

Θα αποδείξω ότι και σε αυτό το επιχείρημα αντιγράφετε. Την γραμμή σας την δίνει ο φίλος σας εφοπλιστής από τις εφημερίδες του. Τα ΝΕΑ έγραφαν για δώρο του Βερολίνου οι συντάξεις για το Μακεδονικό. Αυτή είναι η μασημένη τροφή που παίρνει ο κ. Μητσοτάκης. Κάνατε προσπάθεια να αναφερθείτε στο παλίο και καινούριο. Πιάσατε στο στόμα σας στελέχη με μεγάλη διαδρομή που σήμερα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ> Σε αυτό το χώρο βρέθηκαν άνθρωποι έντιμοι και αγωνιστές στην κεντροδεξιά και ΠΑΣΟΚ. Δεν θα τους χαρίσουμε σε μια χρεοκοπημένη ηγεσία που οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία. Εμείς με αυτούς θα βρεθούμε δίπλα δίπλα όπως σήμερα βρίσκεται δίπλα μας η συντροιπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της δεκαετίας του 80. Εσείς μπορείτε να συμπορευτείτε με διάφορα απολειφάδια του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή λέγανε ότι πήγαν με την μισή Αθήνα τώρα θα πάνε με την άλλη μισή με εσάς.

Αντιπαράθεση στην τριτολογία

 

ΒΟΥΤΣΗΣ: Τριτολογεί και κλείνει ο πρωθυπουργός. Εγώ διευθύνω και όχι εσάς. Σας δόθηκε η άνεση και για εκτός διάταξης θέματα να αναφερθείτε. Δεν έχετε το λόγο. Δίνουμε άπλετη άνεση εις βάρος άλλων κομμάτων. Δεν υπάρχει προσωπικό. Δεν έχει θιγεί η τιμή κάποιου.

Τσίπρας: Είμαι στη διάθεσή του κ. Μητσοτάκη στην Βουλή ή τηλεοπτική εκπομπή για διάλογο.

Το παλιό και νέο κ. Μητσοτάκη δεν έχει να κάνει τόσο με ηλικία αλλά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής μας. Υπάρχουν άνθρωποι που αναδείχθηκαν με πολιτικές διεκδικήσεις και αγώνες και άλλοι που βγήκαν ως κληρονόμοι και με χορηγίες πολυεθνικών. Αυτή είναι η διαφορά.

Για το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ: σε λίγες ημέρες εκπνέει ο χρόνος όπου μπορείτε να μετρήσετε τις δυνάμεις σας . Την επόμενη εβδομάδα αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη των βουλευτών να καταθέσετε πρόταση μομφής

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ. Χαίρομαι που το ομολογήσατε. Απλά μου κάνει εντύπωση πως κρατάτε από το παλιό ΠΑΣΟΚ τα καλά και απορρίπτεται τα προβληματικά αλλά αυτό να απασχολήσει άλλο κόμμα.

Αναφερθήκατε σε εμένα και η οικογενειακή ιστορία του καθενός είναι γνωστή. Και η δική μου και η δική σας οικογενειακή ιστορία είναι γνωστή. Ας μην επεκταθούμε. Δεν κληρονόμησα την ηγεσία της ΝΔ . Με ψήφισαν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Εσείς πήρατε το δαχτυλίδι από τον Αλαβάνο. Να είστε πιο προσεκτικός.

ΒΟΥΤΣΗΣ: Με συνέδριο και ψηφοφορία βγήκε