Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει θέμα μέτρων για το 2019 και το 2020

 
Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει θέμα μέτρων για το 2019 και το 2020

Ενημερώθηκε: 20/09/17 - 17:29

Το στόχο της κυβέρνησης για την οριστική έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα υπογράμμισε πως η βούληση των Ευρωπαίων εταίρων είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Βίζερ αναφορικά με τη συνέχιση αυστηρής επιτροπείας της χώρας μας για το 2019 και 2020, αλλά και για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για ενδεχόμενο νέων μέτρων και επανέλαβε πως ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ αναφέρεται στις γνωστές διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν, από τη μια μεριά της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών και από την άλλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως προσέθεσε ο κ. Τζανακόπουλος αυτά έχουν διευθετηθεί από την δεύτερη αξιολόγηση, τι θα γίνει εάν επιβεβαιωθεί η μια ή η άλλη εκτίμηση. Υπογράμμισε πως μόνο στην περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών και της Κομισιόν -«πράγμα απίθανο για εμάς, με δεδομένη την πορεία των οικονομικών της χώρας και των εκτιμήσεων της Κομισιόν» τόνισε- μόνο τότε θα ακολουθηθεί ότι έχει συμφωνηθεί με το Ταμείο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως ξεκαθάρισε πως θέμα μέτρων για το 2019 και το 2020 δεν υπάρχει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τέλος, αναφορικά με τις δηλώσεις Βίζερ είπε «δεν θεωρώ ότι υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων» και πρόσθεσε πως το πλαίσιο που κινούνται οι δηλώσεις τόσο των Ευρωπαίων όσο της κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας μας από το πρόγραμμα.

Αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση επανέλαβε πως «υπάρχουν 95 προαπαιτούμενα, με τεχνικές δυσκολίες» και σημείωσε ότι αυτή θα μπορέσει να προχωρήσει ταχύτατα.

Για τη ρύπανση του Σαρωνικού

Ερωτηθείς για το εάν το πλοίο που βυθίστηκε προκαλώντας οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό μετέφερε λαθραία καύσιμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι από τη στιγμή που το πλοίο ελέγχεται από τις αρχές, δεν θα ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο. Ενώ αναφορικά με το αξιόπλοο, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας μέχρι και χθες το πλοίο "Αγία Ζώνη ΙΙ " είχε το αξιόπλοο.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ο κ. Τζανακόπουλος επικαλέστηκε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού (προχθές) στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη μετάβαση των ελέγχων των πλοίων στον νηογνώμονα. Προσέθεσε δε ότι το σύνολο των θεσμικών αλλαγών, μόλις ολοκληρωθεί, θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται διαρκώς σε επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και δίνει κατευθύνσεις για τις εργασίες απορρύπανσης των περιοχών και εάν χρειαστεί να μεταβεί στη Σαλαμίνα θα το κάνει, και επανέλαβε πως αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η ουσία του προβλήματος και όχι η επικοινωνιακή διαχείριση.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει δυσαρέσκεια στο Μαξίμου στο πρόσωπο του κ. Κουρουμπλή και με αιχμή το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, ο κ. Τζανακοπουλος είπε «ο κ. Μητσοτάκης κάθε φορά ζητά την παραίτηση των υπουργών, η συζήτηση αυτή δεν έχει κανένα νόημα». Σημείωσε πως «όλοι οι υπουργοί βρίσκονται στην καθημερινή κρίση του πρωθυπουργού και απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του», προσθέτοντας πως είναι στο χέρι του πρωθυπουργού, όπως ορίζει το Σύνταγμα, να αλλάζει τους υπουργούς του. «Δεν υπάρχει δυσαρέσκεια, το Μαξίμου βλέπει ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό για να καθαρίσει το περιβάλλον, όλοι θα κριθούν στο αποτέλεσμα», είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει μεθοδεύσεις που θα οδηγήσουν στα αζήτητα τα δάνεια των κομμάτων
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας για τα δάνεια της ΝΔ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης για αυτό το ζήτημα, ωστόσο άφησε σαφείς αιχμές κατά του προέδρου της ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν κατανοεί κανείς γιατί δεν προβαίνει σε διάψευση του ρεπορτάζ για τη διαγραφή των χρεών της ΝΔ» -όσο δεν το κάνει είναι έκθετος, τόνισε. Παράλληλα έστειλε μήνυμα πως «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει μεθοδεύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στα αζήτητα τα δάνεια εκατομμυρίων ευρώ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» και κάλεσε και τα δυο κόμματα να απαντήσουν πώς θα εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, «δεν θα πληρώσουν τα σπασμένα οι Έλληνες πολίτες» είπε ο κυβερνητικός εκπροσωπος.

Για την τροπολογία Κοντονή

Ερωτηθείς για την τροπολογία Κοντονή, η οποία αποσύρθηκε μετά από αντίδραση των ΑΝΕΛ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία ήταν ρυθμιστική και αφορούσε τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Επισήμανε ότι η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν σημαίνει ιδεολογική σύγκλιση, η κυβερνητική σύγκλιση έχει ως στόχο να οδηγήσει τη χώρα εκτός μνημονίων και επιτροπείας, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να μην ψηφίζουν τροπολογίες εάν δεν συγκεντρώνουν το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών είπε ότι είναι θέμα της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εάν νιώθει άνετα να ταυτίζεται με τις τις θέσεις της ΝΔ ακόμα και αν έρχεται και σε αντίθεση με την πορεία των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών είπε ότι αφορούσε μια προκαταρκτική συζήτηση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Για το εάν επίκειται ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με Αμερική, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο.

Για την προσφυγή της ΝΔ στο ΕΣΡ σχετικά τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τζανακόπουλος δεν θέλησε να κάνει περαιτέρω σχόλια, αρκέστηκε να πει ότι «η ΝΔ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, έχει καταρρεύσει το αφήγημα της και πλέον ολοκληρώνεται το στρατηγικό της αδιέξοδο».

Τέλος, για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι δύσκολο ζήτημα γιατί η αξιολόγηση συνδέθηκε με τις απολύσεις και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτακη ο οποίος ως υπουργός δεν είχε φτιάξει ένα πεδίο συννενόησης για να μην μοιάζει η αξιολόγηση ως τιμωρητική διαδικασία. Πάντως εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Σχετικά Θέματα:

Τ. Βίζερ: Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο και μετά το 2020