Αίσθηση από δήλωση Τσακαλώτου για το "αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη"

 
Αίσθηση από δήλωση Τσακαλώτου για το "αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη"

Ενημερώθηκε: 04/10/16 - 20:15

Αίσθηση έχει προκαλέσει μία φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για το μέλλον της Ελλάδος στην Ευρωζώνη, μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση του χρέους. «Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα. Και αυτό, το Κοινοβούλιο δεν το έχει συζητήσει. Ποιες είναι οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη, για το πώς πρέπει να βελτιωθεί, για το αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη, και αν δεν μπορεί, τί χρειάζεται να γίνει; Δεν έχω ακούσει τίποτα, ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα. Ισως, νομίζω, ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτή η συζήτηση», είπε στην υποεπιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση του χρέους απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσακαλώτος υπενθυμίσει ότι και την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε στα κόμματα να συζητήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Διευκρίνηση Τσακαλώτου

Αυτή η αναφορά, που έγινε λίγες ημέρες πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε αίσθηση και προβληματισμό αν ο υπουργός εγείρει ζήτημα παραμονής στην Ευρωζώνη. Γι' αυτό λίγο αργότερα προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση πως δεν υπονόησε ότι τίθεται θέμα για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Ποτέ δεν προβληματίστηκε για το "εάν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σε αυτή την ευρωζώνη". Αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης - δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ. Το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, άλλωστε, το θέτει και στις διεθνείς παρεμβάσεις του», αναφέρει η διευκρινιστική δήλωση του κ. Τσακαλώτου.

Για το θέμα του χρέους

Ουσιαστικά όμως, η τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου επικεντρώθηκε στις «βάσιμες ελπίδες» ότι μπορεί να ληφθεί απόφαση για το ελληνικό χρέος ως το τέλος του έτους.

Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή, αν οι εταίροι δεν προσφέρουν αυτή την λύση, τότε αυτό θα είναι «κακό και για την κυβέρνηση και για την χώρα». Αυτό ήταν το δια ταύτα της τοποθέτηση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου στην συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Βουλής για το χρέος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε μια λύση για το χρέος που θα δημιουργήσει τον καθαρό διάδρομο».

Υπό το πρίσμα αυτό ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πολλές φορές: «Είμαστε σε καλό δρόμο για ελληνικό χρέος, για καθαρό διάδρομο», «Ελπίζουμε σε λήψη απόφασης μέχρι τον Δεκέμβριο», «Εχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα έχουμε λύση για το χρέος, ως το τέλος του έτους για καθαρό διάδρομο», είναι ορισμένες από τις χαρακτηριστικές του φράσεις. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναφέρθηκε και στο αρνητικό σενάριο:

«Αν (οι εταίροι) κλωτσήσουν τον τενεκέ δύο χρόνια πιο κάτω, τότε οι επενδυτές θα μείνουν μακριά», είπε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να εισακουσθούν ορισμένοι από τον ευρωπαϊκό βορρά, σύμφωνα με τους οποίους τα μέτρα αυτά για το χρέος θα πρέπει να εξεταστούν στο τέλος του προγράμματος, το 2018. «Θα είναι ανησυχητικό να το κλωτσήσουν παραπέρα. Θα είναι κακό και για την κυβέρνηση και για τη χώρα» συνέχισε και πρόσθεσε: «Το χειρότερο είναι να μην δημιουργηθεί ο καθαρός διάδρομος». Για να συμπληρώσει πως η Αθήνα θα δει μετά από μια τέτοια αρνητική εξέλιξη τί θα πράξει.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως ακόμα κι αν δρομολογηθεί ως τα τέλη του έτους μακροπρόθεσμη λύση για το ελληνικό χρέος, θα εξακολουθεί να παραμένει το γενικότερο πρόβλημα στην ΕΕ, με το χρέος του Νότου εν συγκρίσει με τις χώρες του βορρά. Ακόμη, επισήμανε οτι πρέπει να γίνει μια συζήτηση για την Ευρωζώνη, αλλά και για τη θέση της Ελλάδας σε αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης είχε σημειώσει πως οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους μπορεί να διαρκέσει αρκετά έως και μετά το 2018.

Αμφότερες οι εκδοχές, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή και της σημερινής με το –κατά Τσακαλώτο- αρνητικό σενάριο, απέχουν από την επικοινωνιακά εμφανιζόμενη από το μέγαρο Μαξίμου βεβαιότητα πως ως το τέλος του τρέχοντος έτους θα υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα του χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευθεία επίθεση Ιερώνυμου στην κυβέρνηση

Τόσκας: Η εντολή χρήσης δακρυγόνων δόθηκε από τον τοπικό διοικητή