Αλβανία: Νέες μεθοδεύσεις Ράμα για να ελέγξει τη Χειμάρρα – Το σχέδιο για νέες κάλπες τον Μάιο και η αντίδραση της Αθήνας

 
beleris rama.

Ενημερώθηκε: 11/03/24 - 09:37

Τον προσεχή Μάιο, ακριβώς έναν χρόνο μετά τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, είναι πολύ πιθανό να στηθούν και πάλι κάλπες στη Χειμάρρα για την εκλογή δημάρχου. Την περασμένη Δευτέρα το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας για απόπειρα εξαγοράς ψήφων και τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης.

Οπως εκτιμούν παράγοντες της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, η δικαστική απόφαση αποτελεί το πρώτο βήμα του σχεδίου για να στηθούν ξανά κάλπες, προκειμένου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας, Εντι Ράμα, να ελέγξει πλήρως την περιοχή, προχωρώντας τα σχέδιά της για την τουριστική αξιοποίηση με την υφαρπαγή περιουσιών των Ελλήνων.

«Περιμένουμε το αποτέλεσμα του εφετείου, το οποίο θα εκδικάσει το αίτημα που ήδη έχουμε καταθέσει επί της πρωτόδικης απόφασης της Δευτέρας κατά του Φρέντι», λέει στη Realnews ο αδελφός του, Λεονάρδος. Οπως μας εξηγεί, αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε θα συνεχίσει να ασκεί τα προσωρινά καθήκοντα του δημάρχου ο ηττηθείς στις περσινές εκλογές, Γκιόργκι Γκόρο, που απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του Αλβανού πρωθυπουργού.

Σε περίπτωση που το εφετείο καταδικάσει εκ νέου τον Φρ. Μπελέρη σε φυλάκιση, ακόμη και με μείωση της ποινής του, τότε εκπίπτει του αξιώματός του και αυτόματα προκηρύσσονται νέες εκλογές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκδίκασης της υπόθεσης μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, μέσα σε διάστημα δύο μηνών. «Δεν περιμένουμε κάτι θετικό από το εφετείο. Το πιθανότερο είναι να μειώσει ελάχιστα την ποινή του, όμως αυτό σημαίνει ότι θα εκπέσει του αξιώματός του και έτσι θα πάμε πάλι σε εκλογές», λέει ο Λ. Μπελέρης.

Συνταγματικό δικαστήριο

Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται από τη νομική υπεράσπιση του Φρ. Μπελέρη είναι η αλβανική δικαιοσύνη να του επιτρέψει τελικά να ορκιστεί δήμαρχος και εν συνεχεία να τον καθαιρέσουν. Στις 19 Μαρτίου εκδικάζεται στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, που είναι το ανώτατο δικαστικό όργανο, η αίτηση για την άρση των μέτρων προφυλάκισης που είχε καταθέσει η πλευρά των δικηγόρων του Φρ. Μπελέρη, με βασική αιτιολογία ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και ότι το αδίκημα δεν μπορεί να τελεστεί ξανά, αφού οι εκλογές διεξήχθησαν.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι πιθανό το δικαστήριο να αποφασίσει την απελευθέρωσή του υπό όρους, κάτι που θα του δώσει το δικαίωμα να ορκιστεί ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Μια θέση στην οποία όμως εκτιμάται ότι δεν θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Ο Εντι Ράμα με αυτό το σενάριο θα έχει χτίσει το αφήγημα μιας ανεξάρτητης και ισχυρής Δικαιοσύνης και θα έχει καταφέρει να απαλλαγεί με επίπλαστη νομιμότητα από τον μεγάλο αντίπαλό του», επισημαίνουν στην «R» οι ίδιοι κύκλοι.

Τα «φιλέτα»

«Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τη διαδικασία», σημειώνει από την πλευρά του ο Λ. Μπελέρης. «Πώς να είμαι αισιόδοξος όταν όλα είναι εναντίον της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα; Ο Ράμα έχει δώσει “φιλέτα” της Χειμάρρας σε φίλους του επιχειρηματίες», λέει, επισημαίνοντας ότι παρέχεται μεγάλη στήριξη στον Αλβανό πρωθυπουργό από επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας, διότι ο ίδιος εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Ενα «αλισβερίσι», στη μέγγενη του οποίου βρίσκονται οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου, με τις περιουσίες τους να είναι στο επίκεντρο αυτών των συμφερόντων.

«Αυτά είναι τα συμφέροντα που από την αρχή είχε πει ότι θα πολεμήσει ο Φρέντι και γι’ αυτό τελικά βρέθηκε στη φυλακή, με ένα σαθρό κατηγορητήριο και πληρωμένους μάρτυρες. Με αυτά που έχουμε δει και βιώσει εμείς όλους αυτούς τους δέκα μήνες, με τον τρόπο που στήθηκε η ιστορία της δήθεν εξαγοράς ψήφων και με την απόφαση του δικαστηρίου, έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη πια στα αλβανικά δικαστήρια. Πιστεύω ότι η δικαίωση θα έρθει τελικά από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και όχι από τα αλβανικά», δηλώνει με βεβαιότητα ο Λ. Μπελέρης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, αν ο Φρ. Μπελέρης καταδικαστεί και στο εφετείο, η νομική του υπεράσπιση θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Εάν και εκεί δεν υπάρξει ανατροπή της καταδίκης του, τότε η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια φαντάζει μονόδρομος, σύμφωνα με τη νομική υπεράσπιση του εκλεγμένου δημάρχου. Ομως, τα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν μακροχρόνιες διαδικασίες και η πολυπόθητη απόφαση για την αθώωσή του δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από το 2027.

Οι ομογενείς ανησυχούν ότι θα ενταθούν οι μεθοδεύσεις μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, προκειμένου να απαλλοτριωθούν οι περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα με συνοπτικές και κατ’ επίφαση νόμιμες διαδικασίες.

Σκοπιμότητα «βλέπει» η Αθήνα

Το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την αντικειμενικότητα της δίκης Μπελέρη και κάνει λόγο για «κλονισμό του τεκμηρίου αθωότητας»

Ενόχληση στην Αθήνα προκάλεσαν η παρωδία δίκης του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και η ποινή που του επιβλήθηκε, η οποία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποσκοπεί στο να μην μπορέσει να ορκιστεί δήμαρχος, αλλά και να μην έχει τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα, αν προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές.

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με μια μετρημένη ανακοίνωση, στην οποία τονίζει πως η καταδικαστική απόφαση εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας και κάνει λόγο για «κλονισμό του τεκμηρίου αθωότητας εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης», αλλά και για «ποινή προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος». Η ανακοίνωση αναδεικνύει πως «η επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του».

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η μικρή έστω πιθανότητα η αλβανική Δικαιοσύνη να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση σε δεύτερο βαθμό ήταν και ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να αποφύγει τους υψηλούς τόνους, έστω και αν η κυρίαρχη εκτίμηση στο υπουργείο Εξωτερικών είναι πως το εφετείο θα επικυρώσει την απόφαση, γιατί έτσι εξυπηρετούνται οι σχεδιασμοί του Εντι Ράμα στη Χειμάρρα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και στην επίσημη ανακοίνωση υπήρχε η διαπίστωση πως όλα αυτά δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου και η αναφορά δεν ήταν τυχαία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το κράτος δικαίου ως κοινοτικό κεκτημένο συνιστά σαφή προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Επί της ουσίας, πάντως, δεν αλλάζει κάτι. Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας παραμένει στον «πάγο», μετά την απειλή της Αθήνας για βέτο όσον αφορά την ένταξή της στην Ε.Ε. Στην επιστολή που έστειλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα Τίρανα πριν από λίγες εβδομάδες, με την οποία καλεί τη γειτονική χώρα σε έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης ενότητας των ενταξιακών κεφαλαίων, η Αθήνα έχει βάλει έναν αστερίσκο: ότι το ζήτημα της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας αποτελεί προϋπόθεση για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας και ότι αυτή συνδέεται με τη στάση που θα επιδείξουν τα Τίρανα στην υπόθεση Μπελέρη.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός συνεχίζει να προκαλεί και δείχνει να εμπιστεύεται όσους τον υποστηρίζουν στο εσωτερικό της Ε.Ε., κυρίως τους Γερμανούς και τους Ιταλούς, ότι θα καταφέρουν να «πείσουν» την Αθήνα να αλλάξει ρότα. Ομως, η ελληνική απειλή λειτουργεί ήδη. Τίποτε δεν κινείται στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας. Η γειτονική χώρα θα έπρεπε να έχει ήδη παρουσιάσει στην Ε.Ε. τη διαπραγματευτική της θέση για την πρώτη ενότητα και θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει η δεύτερη διακυβερνητική, που θα αποτελέσει το πλαίσιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Τίποτε από αυτά ωστόσο δεν έχει συμβεί, η διαδικασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων δεν έχει ανοίξει και κανείς στις Βρυξέλλες δεν γνωρίζει αν θα γίνει κάτι τέτοιο.

Οπως λένε στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, μια εκ νέου καταδίκη του Μπελέρη θα καταστήσει το βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας μονόδρομο. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του να σκληρύνει η Αθήνα ακόμα περισσότερο τη στάση της με ένα πλέγμα πρόσθετων μέτρων, ώστε να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην Αλβανία. Αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει αποκλειστεί, ενώ είναι ενδεικτικό πως κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Μάκης Βορίδης, ζητούν να μπλοκαριστεί άμεσα η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Πηγή: Real News μέσω enikos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ