Ανέβηκε το θερμόμετρο για Εσθονία και «κομμουνιστικά εγκλήματα»

 
Ανέβηκε το θερμόμετρο για Εσθονία και «κομμουνιστικά εγκλήματα»

Ενημερώθηκε: 21/08/17 - 14:18

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα που δεν θα συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η Εσθονική Προεδρία της ΕΕ σχετικά με «τα εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα».

ΕΕ

Η Εσθονία που φέτος έχει την προεδρία του Συμβουλίου της πραγματοποιεί εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα μνήμης των θυμάτων του κομμουνισμού και του ναζισμού, μεταξύ των οποίων και το συνέδριο «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», στο οποίο αρνήθηκε η κυβέρνηση να συμμετάσχει. Μια άρνηση που προκάλεσε πολιτική σύγκρουση.

Σταύρος Κοντονής

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέστελε αρνητική απάντηση στην σχετική πρόσκληση, όπου και συσχετίζει την διεξαγωγή του συνεδρίου με την άνοδο του εθνικισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη, και υπερασπίζεται τα κομμουνιστικά καθεστώτα.

Η αντίδραση της ΝΔ

«Η απόφαση της Κυβέρνησης να μη συμμετάσχει στο "Διεθνές Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού", που διοργανώνει η Εσθονία στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσβάλλει τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες που διαχρονικά προασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη και την πανανθρώπινη αξία της ελευθερίας» τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση του και στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, η ΝΔ κάνει λόγο για μία απόφαση «που για άλλη μια φορά τονίζει την ελληνική ιδιαιτερότητα και μας οδηγεί σε μια ιδιότυπη ευρωπαϊκή και διεθνή απομόνωση», που «δεν αξίζει στους Έλληνες πολίτες».

«Υπάρχουν ιστορικές αλήθειες που πρέπει να λέγονται», συνεχίζει η ανακοίνωση της ΝΔ. «Ο Ναζισμός και ο Σταλινισμός είναι σκοτεινές περίοδοι της ευρωπαϊκής ιστορίας ασφαλώς καταδικαστέες από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Η διαφορετική ιδεολογική τους αφετηρία και η μεταξύ τους σύγκρουση, ούτε εξισώνει, αλλά ούτε και εξαγνίζει, κανέναν από τους δύο.

«Η συζήτηση σήμερα στην Ευρώπη πρέπει να αφορά κυρίως το μέλλον της. Ωστόσο, ο σεβασμός στην ιστορική μνήμη και τις ευαισθησίες του κάθε Κράτους - Μέλους είναι επιβεβλημένος.

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σε αυτό το θέμα επιχειρεί να "ψαρέψει" ψήφους στον χώρο της παραδοσιακής Αριστεράς, ενώ είναι προφανές ότι πλέον δεν έχει καμία σταθερή ιδεολογική και πολιτική βάση. Άλλωστε αυτό έχει αποδειχθεί από αυτή την Κυβέρνηση που αυξάνει τους φόρους, κόβει τις συντάξεις και ψηφίζει δύο- δύο τα μνημόνια», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Ευ. Βενιζέλος: Ποιος σας δίνει το δικαίωμα;

ΠΑΣΟΚ

Ηχηρή παρέμβαση έκανε με δήλωσή του ο πρωην πρόεδρος του , Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος καταρχήν σημείωσε την διαφοροποίηση της Κυβέρνησης από πλαίσιο – αξιακό και ιστορικό – της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξ αυτού μάλιστα διερωτήθηκε, ποιος εθνικός στρατηγικός στόχος υπηρετείται με τον τρόπο αυτό και ποια δημοκρατική και άρα παροδική κυβέρνηση νομιμοποιείται να προσδίδει ιδεολογικό ή μάλλον ιδεοληπτικό πρόσημο σε μια ολόκληρη χώρα.

ΚΚΕ: Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση

ΑΝΕΛ

ΚΚΕ

Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - , όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση θα ήταν να μην συμμετέχει «στις ανιστόρητες αντικομμουνιστικές φιέστες στην Εσθονία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το .
«Αυτό όμως δεν αποτελεί άλλοθι για την αντιλαϊκή πολιτική, που με συνέπεια εφαρμόζει μαζί με κομπλεξικούς αντικομμμουνιστές, που υπερασπίζονται τους συνεργάτες των ναζί.»

Όσο για την προσπάθεια της να βγάλει λάδι την Ε.Ε., τής θυμίζουμε ότι η εξίσωση κομμουνισμού - φασισμού είναι η επίσημη ιδεολογία της και παρόμοιες εκδηλώσεις γίνονται συχνά πυκνά υπό την αιγίδα της», καταλήγει ο Περισσός.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής που απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης:

«Η πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα» μας προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά. Ειδικά σε μία περίοδο, που οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητούνται ανοιχτά από την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων και των νεοναζιστικών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, η προαναφερθείσα πρωτοβουλία είναι πολύ ατυχής.

Η Ιστορία δεν μπορεί να παραχαραχθεί παρόλο που μπορεί να γράφεται κυρίως από τους νικητές ή να αξιολογείται διαφορετικά από την οπτική των κρατών. Παρ'όλα αυτά, τα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα, κατέγραψαν τον στρατό της ΕΣΔΔ ως τον απελευθερωτή της Ευρώπης και των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ως λυτρωτή από την φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Στη σκέψη και στη συνείδησή μας, το ναζιστικό καθεστώς, δηλαδή εκείνο το πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει τον ρατσισμό, το μίσος τη μισαλλοδοξία και τη μαζική δολοφονία ως τον πυρήνα της ιδεολογίας του δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τον κομμουνισμό, με την πολιτική ιδεολογία που αυτός αντιπροσωπεύει, ή να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο, απλούστατα διότι η ανθρωπότητα δεν έχει αντιμετωπίσει τίποτε παρόμοιο με τον ναζισμό και ελπίζουμε πως δε θα το κάνει στο μέλλον.

Η φρίκη που γνωρίσαμε μέσω του Ναζισμού είχε μία και μόνη εκδοχή, αυτή που περιγράψαμε παραπάνω. Ο κομμουνισμός, αντίθετα, γέννησε δεκάδες ιδεολογικά ρεύματα, ένα εκ των οποίων υπήρξε ο ευρωκομμουνισμός, ο οποίος γεννήθηκε μέσα σε κομμουνιστικό καθεστώς, την περίοδο της Άνοιξης της Πράγας με στόχο να παντρέψει τον σοσιαλισμό με την Δημοκρατία και την ελευθερία. Αυτό το ιδεολογικό ρεύμα μπόλιασε έκτοτε την πολιτική σκέψη όλης της Δυτικής Ευρώπης, έθεσε ζητήματα αναζήτησης, αποτέλεσε ένα μεγάλο εργαστήρι θεωρητικών επεξεργασιών, διαμορφώνοντας μια κουλτούρα διαλόγου, που το κατέστησαν έναν οργανισμό ζωντανό.

Θεωρούμε πως η πρωτοβουλία διοργάνωσης ενός συνεδρίου με το συγκεκριμένο περιεχόμενο και τίτλο, στέλνει ένα λανθασμένο και επικίνδυνο πολιτικό μήνυμα, το οποίο είναι προϊόν των Συμφωνιών που ακολούθησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναβιώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα που τόσα δεινά έφερε στην Ευρώπη, αντίκειται στις αξίες της ΕΕ και σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την οπτική της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, η οποία είναι πως ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως τα δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης.

Έχει γίνει σαφές ότι η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο εν θέματι Συνέδριο»