BBC: Τα πέντε ζητήματα που κρίνουν τις εκλογές στην Ελλάδα

 
BBC: Τα πέντε ζητήματα που κρίνουν τις εκλογές στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 06/07/19 - 00:08

Εκλογές 2019: Οι Έλληνες οδεύουν ξανά στις κάλπες την Κυριακή, έναν μήνα αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη δεινή ήττα στις Ευρωεκλογές.

Είναι η έκτη αναμέτρηση εθνικών εκλογών από την παγκόσμια κρίση του 2008, η οποία πυροδότησε διαδοχικά μνημόνια, υπενθυμίζει το ΒΒC και προσδιορίζει πέντε μεγάλα θέματα, τα οποία εκτιμά ότι κινούν τις επιλογές των ψηφοφόρων.

 Μητσοτάκης: Ισχυρή εντολή για να πάω τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

1) Λιτότητα και αθετημένες υποσχέσεις 

Οι Έλληνες στήριξαν το κόμμα του κ. Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015, στη βάση της υπόσχεσής του να δώσει τέλος στη λιτότητα. Αλλά προχώρησε στην εφαρμογή ενός σκληρού μνημονίου σε μία χαοτική χρονιά που σημαδεύθηκε από capital controls και διαδοχικές ψηφοφορίες.

Η οικονομία ύστερα από μία δραματική περίοδο επέστρεψε στην ανάπτυξη, αλλά το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε μόλις 1,3%, με την επίδοση να είναι πολύ πιο αδύναμη των εκτιμήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας: Μπορούμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη εκλογική ανατροπή

2) Οι Έλληνες κοιτάζουν προς τους Συντηρητικούς

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδύθηκε στην εξουσία με μία ισχυρή αντι-συστημική πλατφόρμα, αλλά απογοήτευση πολλούς υποστηρικτές τους, ειδικά τους νέους. Στις Ευρωεκλογές του Μαΐου το υψηλότερο ποσοστό (30,5%) των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών στήριξη τη ΝΔ.

3) Η διαμάχη για το όνομα 

Η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα επλήγη περαιτέρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία επιλύθηκε η πολυετής διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τον βόρειο γείτονά της, σχολιάζει το BBC. Σημειώνει ότι οι δημοσκοπήσεις μαρτυρούν πως τα 2/3 των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένα με τη συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία.

κ. Μητσοτάκης

Ο έχει κηρήξει την συμφωνία «προδοσία», σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, ενώ υπενθυμίζει ότι το 1993 ο πατέρας του έχασε την πρωθυπουργία εξαιτίας της διαμάχης για ονοματολογικό.

4) Η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

Η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας μείωσε δραστικά τις εισροές προσφύγων, αλλά και πάλι το 2017 εισήλθαν στη χώρα και πέρυσι περίπου 50.000. Από τις αρχές του έτους έχουν εισέλθει περίπου 18.294, οι περισσότεροι από τη Συρία και το Αφγανιστάν.Νησιά όπως η Σάμος και η Λέσβος αισθάνονται την μεγάλη πίεση, με τους προσφυγικούς καταυλισμούς να φιλοξενούν πολύ περισσότερους ανθρώπους, από ό,τι αντέχουν οι δομές.

5) Η φονική πυρκαγιά

Στα σημαντικά ζητήματα των εκλογών το BBC συγκαταλέγει και τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία όπως τονίζει εξελίχθηκε σε πολιτικό ζήτημα εξαιτίας των χειρισμών. Η κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη στην αυθαίρετη δόμηση, που εμπόδισε την προσπάθησε εκείνων, που προσπαθούσαν να διαφύγουν.

WSJ: Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θολές, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

Ωστόσο τις ημέρες που ακολούθησαν, ένας κατάλογος με λάθη των τοπικών αρχών ήρθε στο φως, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να παραιτηθούν όσοι έχουν την πολιτική ευθύνη, όπως και εκείνοι που είχαν οργανώσει την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Το πόρισμα των εισαγγελικών αρχών τόνιζε πως υπήρχε «παντελής απουσία επικοινωνίας, χάος και κατάρρευση του συστήματος» και ότι αξιωματούχοι υπέπεσαν σε «εγκληματικά λάθη και παραλείψεις» κατά τη διαχείριση της κρίσης.