«Βόμβες» Πέτρου Κόκκαλη στην πρώτη του συνέντευξη

 
«Βόμβες» Πέτρου Κόκκαλη στην πρώτη του συνέντευξη

Ενημερώθηκε: 30/03/19 - 20:04

Αποκαλυπτική, για όλους και για όλα, ήταν η πρώτη συνέντευξη του Πέτρου Κόκκαλη, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

,

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής απαντά για την απόφασή του να αναμειχθεί με την πολιτική, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την «καθαίρεσή του» από τον Δήμο Πειραιά, για τον Βαγγέλη Μαρινάκη για τον Ολυμπιακό, για τον πατέρα του Σωκράτη Κόκκαλη και για τις κατηγορίες εναντίον του, για τον παππού του, γιατρό Πέτρο Κόκκαλη, την εμβληματική προσωπικότητα του ΚΚΕ και για την πολιτική Κίνηση «Κόσμος» της οποίας ηγείται.

Δείτε ένα απόσπασμα της συνέντευξης του Πέτρου Κόκκαλη:

ΕΡ: Τι εννοούσατε με το «άντε γεια» με το οποίο κλείσατε τη συνέντευξή σας για τον απολογισμό του έργου σας στον Δήμο Πειραιά;

ΑΠ: Με τη φράση αυτή «αποχαιρετούσα» τον δημοτικό συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής», με τον οποίο εργάστηκα τα τελευταία πέντε χρόνια και αποφάσισε να μου ζητήσει δήλωση μετάνοιας, δήλωση φρονημάτων, κάτι που θεώρησα αισχρό και τραμπουκισμό. Απάντησα με την άμεση αποχώρησή μου, έκανα τον απολογισμό του έργου μου και έφυγα. Δυστυχώς δεν σημαίνει το σύνηθες, που είναι «άντε γεια, άντε γεια, πρωτάθλημα ξανά στον Πειραιά», καθώς ο Ολυμπιακός έχει να πάρει πρωτάθλημα δύο χρόνια.

ΕΡ: Μια αποχώρηση από τον δημοτικό συνδυασμό που εσείς ονομάζετε «καθαίρεση».

ΑΠ: Αυτή η συνεργασία από αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε. Αρχισε ως προσπάθεια για μια υπερκομματική διοίκηση των κοινών μιας πόλης αρκετά μεγάλης για να έχει σημασία και αρκετά μικρής για να μπορεί να διοικηθεί. Πολλοί άνθρωποι που δεν είχαμε καμία επαφή με τον πολιτικό στίβο δοκιμάσαμε εκεί να διοικήσουμε.

Σήμερα όμως η κατάσταση στον συνδυασμό δεν είναι ίδια μ’ αυτήν του 2014. Υπάρχει μια ακραία πολιτικοποίηση. Εγώ δεν μπορώ να ασκώ πολιτική σύμφωνα με το πώς ξυπνάει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και με ποιον θέλει να τσακωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡ: Τον Β. Μαρινάκη τον γνωρίζατε από παλιά;

ΑΠ: Οχι, τον πρωτογνώρισα πριν από 12 χρόνια όταν είχε ασχοληθεί με το τμήμα βόλεϊ του Ερασιτέχνη. Δεν είχαμε καλή συνεργασία. Στη συνέχεια έφυγα από τον Ολυμπιακό, ακολούθησαν οι συζητήσεις για να τον αναλάβει -όχι για να τον αγοράσει- καθώς δεν πλήρωσε κάποιο τίμημα.

Το 2014 μου πρότεινε να κατεβώ για δήμαρχος Πειραιά, πριν από την υποψηφιότητα του Γ. Μώραλη. Δεν ήθελα γιατί ήταν προφανές ότι εκείνη την περίοδο θα συγκροτούσε ένα δημοτικό συμβούλιο δικής του επιλογής και όχι μια οργανωτικά χτισμένη ομάδα κοινών οραμάτων.

ΕΡ: Ποιος είναι ο Β. Μαρινάκης κατά τη γνώμη σας;

ΑΠ: Δεν συγχρωτιζόμαστε καλά. Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, με μεγάλη δραστηριότητα, μεγάλη φιλοδοξία, μεγάλη έκθεση. Κρίνετε εσείς…

ΕΡ: Το χαρακτηριστικό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που του καταλογίζετε δεν το είχατε εντοπίσει στη διάρκεια της θητείας σας, αν όχι τον πρώτο καιρό, αργότερα;

ΑΠ: Η απάντηση είναι ότι δεν το έβλεπα. Σαφώς δεν συμφωνούσαν οι αισθητικές μας, όμως τότε δεν διέκρινα πάνω του εμφανή παρέμβαση στην κεντρική πολιτική σκηνή σε ό,τι αφορά τα πράγματα του δήμου και του Ολυμπιακού. Η ομάδα έχει κατά καιρούς απέναντί της διάφορες κυβερνητικές πολιτικές με τις οποίες όμως συναλλάσσεται θεσμικά, με τον υπουργό Αθλητισμού, παράγοντες της Πολιτείας.

Ο Ολυμπιακός ουδέποτε στην ιστορία του περιορίστηκε σε μια πολιτική απόχρωση, δεν στρατοπέδευσε απέναντι σε μια πολιτική διακυβέρνησης, η οποία, εν τέλει, είναι επιλογή του ελληνικού λαού. Ο Ολυμπιακός είναι ένας πολιτισμικός σύλλογος, όχι πολιτικός. Δεν μπορεί να έχει πολιτικούς αντιπάλους.

ΕΡ: Από την άλλη και επί δικής σας προεδρίας υπήρχαν πολιτικά συνθήματα, όπως εκείνο το «τίνος είναι, ρε Νατάσα, τα παιδιά;»...

ΑΠ: Η φαντασία των ποιητών της εξέδρας δεν καθορίζεται, δεν ελέγχεται. Ναι, δεν ήταν μια καλή στιγμή της κερκίδας του Ολυμπιακού, που όμως ήρθε μετά από τιμωρία δέκα βαθμών στο πρωτάθλημα, που κρίθηκε στα αθλητικά δικαστήρια και κατέπεσε. Αλλά μη μου πείτε ότι επρόκειτο για συγκροτημένη πολιτική στρατοπέδευση της ΠΑΕ. Στα γήπεδα πηγαίνουμε να δούμε ποδόσφαιρο, όχι για να τσακωθούμε.

ΕΡ: «Το όνομα Κόκκαλης γέννησε τον όρο διαπλοκή στην Ελλάδα» είπε για την υποψηφιότητά σας η Ν.Δ.

ΑΠ: Θα περίμενα, τουλάχιστον, να είναι διατυπωμένη με καλύτερα ελληνικά αυτή η εκτός ορίων δήλωση. Η Ελλάδα είναι ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος, ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη συμβολή της Intracom στην ψηφιοποίηση των ελληνικών επικοινωνιών ξεκίνησε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κι έπειτα δεν μπορώ να φανταστώ πως εγώ προσωπικά γέννησα τη διαπλοκή, αλλά ούτε ο παππούς μου, ούτε και ο πατέρας μου.

ΕΡ: Τον πατέρα σας τον αναφέρετε τελευταίο…

ΑΠ: Ναι, γιατί θα συνέχιζα μιλώντας γι’ αυτόν αναλυτικά. Η επιχειρηματική του δραστηριότητα τα τελευταία 45 χρόνια στην Ελλάδα δημιούργησε μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που έδωσε την ευκαιρία σε γενιές Ελλήνων επιστημόνων να επιστρέψουν, να εργαστούν στη χώρα τους.

Η Intracom είναι η μήτρα της ελληνικής τεχνολογίας. Είναι προφανές ότι κάθε κυβέρνηση έχει ανάγκη προμήθειας υπηρεσιών και αγαθών, είτε αυτά είναι χαρτιά τουαλέτας, είτε φωτοτυπικά, είτε τηλέφωνα. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι η Intracom τα παρήγαγε στη χώρα μας.

Η εταιρεία τα τελευταία 30 χρόνια έχει καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους και εισφορές και πάνω από 10 δισ. ευρώ σε μισθοδοσίες.

Xρήματα που θα πήγαιναν σε μια άλλη χώρα στην περίπτωση που δεν υπήρχε η Intracom ή αν μια ξένη εταιρεία συμμετείχε καλύτερα στις διαγωνιστικές διαδικασίες του Δημοσίου. Σίγουρα η διαπλοκή δεν μπορεί να συμβαδίζει με την έκθεση στα κοινά - εννοείται ότι γνωρίζω τα κωλύματα εκλογιμότητας και τα πιθανά ασυμβίβαστα. Δεν έχω λοιπόν καμία οffshore ούτε στον Παναμά, ούτε πουθενά.

ΕΡ: Είχε ασκηθεί παλαιότερα στον πατέρα σας ποινική δίωξη για σειρά κακουργημάτων από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΑΠ: Εχουν γίνει 52 δίκες που είχαν όλες αθωωτικό αποτέλεσμα για τον πατέρα μου και για την εταιρεία. Είμαι πολύ περήφανος για την οικογένειά μου, τον παππού, τον πατέρα, τη μητέρα μου. Για το έργο που έχει κάνει ο πατέρας μου και για την ίδρυση της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του Ολυμπιακού.

Η λάσπη που εκτοξεύεται δεν συνάδει με ένα κόμμα του μεγέθους της ιστορίας της Ν.Δ., ούτε με τη λογική μιας σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, όπου κάθε άνθρωπος κρίνεται ως προσωπικότητα και όπου το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει, πολλώ δε μάλλον όταν όλα αυτά έχουν κριθεί από τη Δικαιοσύνη.

ΕΡ: Αλλά το τεκμήριο της αθωότητας πρέπει να ισχύει και για την περίπτωση του Βαγγέλη Μαρινάκη σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες.

ΑΠ: Φυσικά. Δεν μπορεί να κατηγορείται ως χονδρέμπορος ναρκωτικών, είναι εξίσου απαράδεκτο εφόσον δεν έχει βγει καμιά απόφαση περί αυτού.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr