Δημοσκόπηση: Απώλειες για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

ΜΑΞΙΜΟΥ
Ενημερώθηκε: 28/05/20 - 23:32

Θετικά βλέπει μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τις πολιτικές της κυβέρνησης στα θέματα της δημόσιας υγείας – αντιμετώπισης του κορονοϊού, του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, της αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε το Forum της Metron Analysis για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Mega με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Αντίθετα, η κυβέρνηση παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση σε θέματα όπως το Μακεδονικό, τα εργασιακά και το μεταναστευτικό, κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί πέριξ των 20 μονάδων.

 

πινακας

Ομως, είναι ενδιαφέρον το στοιχείο ότι το Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν απώλειες δυνάμεων, αν και το κόμμα που κυβερνά πολύ περισσότερες.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 40,3% έναντι 42,5% έχει χάσει δηλαδή περί τις 2,2 μονάδες.

πινακας1

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του βρίσκεται στο 20,9% έναντι 21,4% τον Απρίλιο, δηλαδή χάνει μόλις 0,5 μονάδες.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες σε όλους είναι πολλαπλά.

Ενδεχομένως τα δύο κόμματα και γενικά το πολιτικό σύστημα, να «πληρώνουν» την απαισιοδοξία των πολιτών εν μέσω της πανδημίας και των σκληρών μέτρων που επιβλήθηκαν.

πινακας 2

Και πιθανότατα, ειδικά η ΝΔ να χρεώνεται και τη δύσκολη επόμενη ημέρα στην οικονομία. Δηλαδή ενώ οι πολίτες επιδοκιμάζουν τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, από την άλλη εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία τους επόμενους μήνες.

πινακας3

Μην ξεχνάμε ότι η έρευνα έγινε προτού ανακοινωθεί η πρόταση για πακέτο – μαμούθ 750 δισ. ευρώ από την Κομισιόν.

Στην τρίτη θέση με ποσοστό 5,1% (από 5% τον Απρίλιο) βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ που δεν μπορεί να αποκομίσει κέρδη από τις απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,6% (από 4,7%), η Ελληνική Λύση με 2,6% από 2,9%. Κάτω από το 3% βρίσκεται το ΜΕΡΑ 25 με 2,5% (από 3,2%) και τέλος η Χρυσή Αυγή είναι στο 1,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 7,9% ενώ δεν θα ψηφίσει το 7,2% των ερωτηθέντων.

πινακας 5

Ως προς την αξιολόγηση των δύο πρώτων κομμάτων, 6 στους 10 (63%) εκφράζει θετική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης και το 30% αρνητική.

Ο πρωθυπουργός λαμβάνει 68% θετικές γνώμες και 26% αρνητικές.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ