Ένταση στην Επιτροπή της Βουλής για το αν έπρεπε να καταθέσει ο Σ. Ψυχάρης

 
Ένταση στην Επιτροπή της Βουλής για το αν έπρεπε να καταθέσει ο Σ. Ψυχάρης

Ενημερώθηκε: 03/08/16 - 18:20

Με τη θέληση να καταθέσει, μα και με εμφανή αδυναμία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις προφορικής επικοινωνίας εξ' αιτίας λόγων υγείας εμφανίσθηκε στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ ο πρόεδρος του ΔΟΛ και μεγαλομέτοχος στο ΔΣ της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ κ. Σταύρος Ψυχάρης. Κατόπιν σχετικής συζήτησης η επιτροπή αποφάσισε να τον απαλλάξει, καθώς έκρινε ότι δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει προφορικά σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Η απόφαση για απαλλαγή του κ. Ψυχάρη από την υποχρέωση να καταθέσει στη Βουλή ήταν κατά πλειοψηφία και από τη συζήτηση δεν έλλειψε η ένταση,από τους εκπροσώπους της "Χρυσής Αυγής" και των "ΑΝ.ΕΛ"

Το ερώτημα για το εάν θα έπρεπε η Επιτροπή να συνεχίσει την εξέταση του Στ. Ψυχάρη παρά την δική του βούληση για να καταθέσει τέθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλο στα μέλη της να αποφασίσουν. Το ερώτημα όμως δημιούργησ αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι "παρά την βούληση του μάρτυρα να καταθέσει η Επιτροπή είναι αυτή που πρέπει να κρίνει την ικανότητά του και η προστασία της αξιοπρέπειας του κάθε μάρτυρα και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Επειδή δεν μπορεί να γίνει γραπτή εξέταση και επειδή δεν προβλέπεται να προχωρήσουμε σε μια προσχηματική εξέτασή του, αλλά να γίνει μια κανονική εξέτασή του η οποία όπως και των προηγούμενων μέχρι σήμερα κράτησε 8 ώρες για τον καθένα εξεταζόενο, σε αυτή την διαδικασία δεν μπορούμε να συνεχίσουμε και θα πρέπει να εξετάσουμε εμείς ποιος άλλο μπορεί να κληθεί για να απαντήσει για τα δάνεια του ΔΟΛ και της συμμετοχής του Οργανισμού στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ. Ο σεβασμός των δικαι΄μάτων του ναθρώπου πρέπει να είναι ο φάρος μας».

Την ίδια άποψη εξέφρασε εκ μέρος της ΝΔ και ο Κώστας Τζαβάρας εκτιμώντας ότι δεν μπορεί και δεν είναι σωστό να συνεχιστεί η εξέτασή του.

«Οι λόγοι εγωισμού που τον έκαναν να προσέλθει δεν μπορεί εμάς να επιτρέψει να συνεχίσουμε την εξετασή του», εξέφρασε με ένα παρόμοιο σκεπτικό και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Λοβέερδος.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς πρότεινε η Επιτροπή να του υποβάλλει εάν το κρίνει μια σειρά από ερωτήματα που μπορεί να θέλει να έχει γραπτά την άποψή του και να κληθεί στην θέση του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ Παναγιώτης Ψυχάρης και ο οποίος μετέχει και ως μέλος του ΔΣ της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης μίλησε για «θέατρο» του κ. Ψυχάρη. «Δεν έχουμε καμία ιατρική βεβαίωση από Δημόσιο νοσοκομείο που να πιστοποιεί την αδυναμία του να καταθέσει» είπε χαρακτηριστικά και επέμεινε «η κατάθεσή του πρέπει να συνεχιστεί».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, που χθες είχε ζητήσει την δίωξη του Στ. Ψυχάρη για ψευδή δήλωση ασθένειας, σχολίασε πως «η συμπεριφορά του κ. Ψυχάρη προσβάλει την Επιτροπή και ότι τον θίγει προσωπικά η συμπεριφορά του την μια ημέρα να δηλώνει ότι δεν μπορεί να απαντήσει και την άλλη μέρα να έρχεται για να καταθέσει...». Πρότεινε μάλιστα να του υποβληθούν ερωτήσεις και παρά την αδυναμία εκφοράς λόγου μπορεί ο ίδιος να απαντήσει με κάποιο νεύμα! Αναγνώρισε όμως, ότι δεν είναι εφικτή η εξέτασή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τον Π. Ψυχάρη καλεί η Εξεταστική, μετά την αδυναμία του Στ. Ψυχάρη να καταθέσει

Φ. Μπόμπολας: «Για την κατάσταση του MEGA φταίνε οι μέτοχοί του»