Το γάντι σηκώνουν κυβερνητικά στελέχη, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την εξωτερική πολιτική, την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αποδομώντας μία προς μία τις αιτιάσεις της και αντιτάσσοντας την επιχειρηματολογία και τη σοβαρή κυβερνητική στάση σε ζητήματα που χρήζουν λεπτών χειρισμών και ισορροπιών.
Με αφορμή το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ευρωπαϊκή άμυνα και το ενδεχόμενο συμμετοχής τρίτων χωρών σε αυτό – π.χ. Τουρκία – ο πρωθυπουργός πρόσφατα έθεσε συγκεκριμένες παραμέτρους, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ομοφωνίας των κρατών – μελών αλλά και θέτοντας στο τραπέζι την άρση του casus belli. Απαντώντας στην επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «επιχειρεί από Βατερλό να το ονομάσει “παράθυρο ευκαιρίας” τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή άμυνα μίας χώρας που ως τώρα είχε παγωμένες ευρωπαϊκές σχέσεις και ως μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέστρεψε τα πυρά σημειώνοντας: «Ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αφελής ούτε οι όροι αυτοί μπαίνουν για να βγαίνουν μετά. Δεν είναι Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ούτε διαδικασία διαπραγμάτευσης παλαιών εποχών, “πράσινων” εποχών για τις Κεντρικές Επιτροπές, τα Συνέδρια, την εξωτερική πολιτική. Την αντιλαμβάνεται πολύ απλοϊκά το ΠΑΣΟΚ, με όρους “παλαιού ΠΑΣΟΚ”. Η κυβέρνηση διαχωρίζει τη θέση της από τους “ψευτοπατριώτες”, όπως χαρακτηρίζει όσους αντιλαμβάνονται την εξωτερική πολιτική ως πεδίο έκφρασης μεγάλων υποσχέσεων, αλλά με συντεταγμένες κινήσεις η ελληνική διπλωματία θέτει πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον».
Με ελληνική πρωτοβουλία -μέσω του Γ. Γεραπετρίτη- υπεγράφη ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνυπεγράφη από 80 κράτη-μέλη, όπου διατυπώνεται ξεκάθαρα η ανάγκη προστασίας των αμάχων, των γυναικών, των παιδιών, για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι είναι απαράδεκτο ένα τόσο τραγικό θέμα να μετατρέπεται σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σκληρή απάντηση στην κριτική της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία άφησε υπονοούμενα περί χρηματισμού της κυβέρνησης για να μην αναφέρεται στα παιδιά της Παλαιστίνης, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας: «Σε πολιτικούς με ρητορική πεζοδρομίου δεν αξίζει καμία απάντηση», κάνοντας λόγο για συκοφαντίες για δημιουργία εντυπώσεων και επανέλαβε: «Η Ελλάδα είναι, όπως και τις προηγούμενες φορές, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, χωρίς ακρότητες και λαϊκισμούς».
Ενα ακόμη πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει δημιουργηθεί με αιχμή την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση μετά και την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να θέσει προς συζήτηση και το άρθρο 103 για την άρση της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα επί τη βάση της αξιολόγησης με συνταγματική κατοχύρωση, με την κυβέρνηση να ζητά συναίνεση, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι που απαιτούνται.
Το 2025 δείχνει τον δρόμο για τις μεγάλες αλλαγές επισημαίνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επαναφέρει όλες τις παθογένειες των πρώτων ετών, ειδικά της μεταπολιτευτικής Ελλάδος. Κεντρική πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι η στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα είναι ένα από τα κριτήρια των πολιτών για την ψήφο τους στις εκλογές του 2027.
Σήμερα η πρόταση της Ν.Δ. για Προανακριτική
Εντός της ημέρας αναμένεται να καταθέσει η Ν.Δ. την πρότασή της για Προανακριτική Επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», αυτή θα αφορά μόνο στον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, και συγκεκριμένα θα περιγράφει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, που είναι πλημμέλημα, και θα επικεντρώνεται στη διοικητική εποπτεία για την οικονομική ενίσχυση του Οργανισμού και όχι για την ασφάλεια.
Οσον αφορά στον πρώην υπουργό Μεταφορών επί ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη, η Ν.Δ. καταλογίζει ευθύνες, ωστόσο δεν τον συμπεριλαμβάνει γιατί το αδίκημα έχει παραγραφεί. Επισημαίνεται δε ότι το διαβιβαστικό της Δικαιοσύνης αφορά ρητώς μόνο υπουργούς και όχι υφυπουργούς. «Στο ένα άκρο βρίσκεται η προσπάθεια συγκάλυψης, στο άλλο ο ποινικός λαϊκισμός. Πρέπει να αποφύγουμε και τα δύο άκρα», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.
Πηγή: eleutherostypos.gr