Ερχεται νόμος για την υποψηφιότητα Κουντουρά στο ευρωψηφοδέλτιο - Ποια ονόματα συζητιούνται για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ερχεται νόμος για την υποψηφιότητα Κουντουρά στο ευρωψηφοδέλτιο - Ποια ονόματα συζητιούνται για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
Ενημερώθηκε: 07/03/19 - 10:29

Ενώ οι διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου βρίσκονται στην κορύφωσή τους, ετοιμάζεται – σύμφωνα με πληροφορίες – ρύθμιση για την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά προκειμένου να αρθούν όλα τυπικά εμπόδια και ώστε να είναι υποψήφια και να εξασφαλίσει μία θέση στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση εάν θέλει να συμπεριλάβει την κ. Κουντουρά στο ευρωψηφοδέλτιο,  θα πρέπει να προχωρήσει σε ρύθμιση για το ασυμβίβαστο του υποψηφίου ευρωβουλευτή και βουλευτή. Κατά τα λοιπά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συμπεριλάβει και άλλα μέλη της κυβέρνησης στο ευρωψηφοδέλτιο – όπως τόνισε χθες, ο Πάνος Σκουρλέτης. Από τα ονόματα των υπουργών υποψήφιων ευρωβουλευτών, αυτό της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου είναι στο επίκεντρο. Δε θα είναι έκπληξη η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ή  του Νίκου Παππά.

Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στο δημοσιότητα η λίστα με τους πρώτους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι οι τρεις ενεργεία ευρωβουλευτές, οι Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Στέλιος Κούλογλου αλλά και η Κωνσταντίνα Κούνεβα ενώ θα μετάσχουν και πρόσωπα εκτός του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών και από το χώρο της Κεντροαριστεράς που αυτή τη στιγμή δεν έχουν βρει «πολιτική στέγη».

ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ

 

Τυπικά θα συνεδριάσει ως τη Δευτέρα - είτε σε διευρυμένη μορφή η Πολιτική Γραμματεία ή σε συνεδρίαση-εξπρές - η ΚΠΕ για να εγκρίνει τα ονόματα που θα έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα ακολουθήσει αργότερα η συμπλήρωση της λίστας, αφού θα έχουν βεβαίως ολοκληρωθεί οι βολιδοσκοπήσεις και θα έχουν προκύψει συμφωνίες.

Οι πρώτοι δεκαπέντε 

Στο πρώτο πακέτο των ονομάτων για τις ευρωεκλογές 2019 αναμένεται να περιλαμβάνονται οι τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτέ. Από υπουργούς και πρώην υπουργούς, ως δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή του Παναγιώτη Κουρουμπλή, της Έλενας Κουντουρά -έχοντας πρώτα περάσει η ειδική ρύθμιση-  και του Γιάννη Μουζάλα. Ανοιχτό είναι ακόμα, κατά πληροφορίες, το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της πρώην υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου.

Τα πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ

Στο ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται να μετέχουν και πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμβολίζοντας το «άνοιγμα» του κυβερνώντος κόμματος σε όμορους πολιτικούς χώρους. Με βάση αυτό το δεδομένο είναι εξαιρετικά πιθανό ονόματα από τη ΔΗΜΑΡ όπως του Θανάση Θεοχαρόπουλου ή της Μαρίας Ρεπούση να βρίσκονται στην ευρωλίστα, όπως και από τη «Γέφυρα», την πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε από πρόσωπα (Χ. Μαχαίρας, Παν. Παναγιώτου κ.ά.) και στοχεύει στη συμπαράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη που βρέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε εξαιρετικά θετική εντύπωση η παρουσία του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μ. Κύρκου στην εκδήλωση στην οποία μίλησαν οι κ. Μπούλμαν και Τσίπρας, ωστόσο μένει να φανεί αν θα γίνουν περαιτέρω βήματα προσέγγισης που θα φτάσουν ως το ευρωψηφοδέλτιο. 

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται μία ακόμα υποψηφιότητα προσώπου προερχόμενου από τον καλλιτεχνικό χώρο. Πληροφορίες θέλουν το κυβερνών κόμμα να έχει βολιδοσκοπήσει πρόσωπο που μετείχε στο εγχείρημα της πρώτης περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει συζητηθεί το όνομα προσώπου με πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα.