Ερντογάν: Δώστε τους "8"-Τσίπρας: Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης 

Μόνο...μαχαιριές εν ψυχρώ δεν είχε η συνέντευξη Τύπου Τσίπρα-Ερντογάν: Το σκληρό παζάρι του Σουλτάνου για όλα
Ενημερώθηκε: 05/02/19 - 21:39

Μόνο...μαχαιριές εν ψυχρώ δεν είχε η συνέντευξη Τύπου Τσίπρα-Ερντογάν.

Και πού δεν αναφέρθηκε με το..γάντι ο Σουλτάνος...Καταρχήν στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα, ζητώντας για πολλοστή φορά την έκδοσή τους στη χώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και έχει πάρει ήδη τις σχετικές αποφάσεις. 

Και όχι μόνο...Επί του πρακτέου,  Τσίπρας και Ερντογάν ανέφεραν ότι δεν θα υπογραφεί καμία εμπορική συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, γεγονός που φανερώνει τη προβληματική σχέση των δύο κρατών.

Ο "αδηφάγος" Ερντογάν"

«Πρέπει να εντοπίσουμε έναν οδικό χάρτη πριν ξεκινήσουμε τον διάλογο. Να δημιουργήσουμε σχέση εμπιστοσύνης. Οι Τούρκοι πρέπει να είναι ισότιμοι στην Κύπρο, είναι μια βασική παράμετρος», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Έχουμε υπερβολικό φόρτο στο μεταναστευτικό. Υπογράψαμε συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό και τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις αλλά η ΕΕ κατά τα μέγιστα δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της προς εμάς. Εμείς θέλουμε και η ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της», επεσήμανε.

«Μιλήσαμε για θέματα τρομοκρατίας με τον Τσίπρα. Ως σύμμαχοι πρέπει να είμαστε από κοινού απέναντι στην τρομοκρατία, όπως κατά του PKK, του FETO. Οι φυγάδες αυτών των κινημάτων δεν πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Εφιστώ την προσοχή της γειτονικής χώρας: Η Ελλάδα να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες, αυτοί ευθύνονται για τους νεκρούς», είπε ο κ. Ερντογάν καλώντας ουσιαστικά τον Τσίπρα για την επιστροφή των «8».

Τσίπρας: Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης 

 

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο μεταναστευτικό. «Ακολούθησε το πραξικόπημα και οι εξελίξεις φρέναραν τη θετική πορεία στις σχέσεις μας. Ήμουν από τους πρώτους που σας τηλεφώνησα εκείνο το βράδυ για να εκφράσω τη συμπαράσταση της δημοκρατικής Ελλάδας. Αργότερα, υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα και εμπόδια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Είδαμε στο Αιγαίο να φτάνουν οι παραβιάσεις σε πολύ υψηλά επίπεδα με επικίνδυνα περιστατικά, η υπόθεση των 8 αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις μας όπως και η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Στις συνομιλίες μας έγινε σαφές πως αναγνωρίζουμε προκλήσεις στην εποχή μας που δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδα. Να ακολουθούμε το διάλογο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας. Οι λαοί μας έρχονται κοντά και πρέπει να τους ακολουθήσουμε. Να οικοδομήσουμε μια σχέση στον αμοιβαίο σεβασμό, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας και στο τέλος των απειλών πολέμου», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Στα 4 χρόνια που είμαι πρωθυπουργός έχω επισκεφτεί τέσσερις φορές την Τουρκία», ανέφερε.

«Θέλουμε μία λύση προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» είπε.

«Η Ελλάδα ως κράτος δικαίου σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Το θέμα εξαντλήθηκε στις συζητήσεις. Για ακόμα μία φορά επαναλαμβάνω την αντίθεση της κυβέρνησης, της Ελλάδας και του λαού σε όσους επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση στην Τουρκία. Εκφράζω ότι η Ελλάδα στηρίζει τη Δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να ευνοήσει πραξικοπηματίες και πράξεις που αντίκειται στη σταθερότητα και τη δημοκρατική λειτουργία της Τουρκίας. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που είναι σεβαστή και η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του Συντάγματος. Οφείλουμε να σεβαστούμε και σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Με τον Πρόεδρο συζητήσαμε για το πως θα είναι καλύτερη η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας. Σε αυτόν τον τομέα έχουμε πάρει πρωτοβουλίες που ενδεχομένως θα αποδώσουν καρπούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ερντογάν για μουφτήδες και Θεολογική Σχολή

Το 1971 η Θεολογική Σχολή έκλεισε. Εγώ κάποτε, όταν πήγαινα σχολείο, είχα πάει επίσκεψη και είχα γνωρίσει έναν πολύ σοφό καθηγητή. Εγώ στις διμερείς συνομιλίες με τον κ. Τσίπρα του είπα πως υπάρχουν 38.000 βιβλία στη βιβλιοθήκη. Δυστυχώς αυτή η σχολή έκλεισε το 1971 και πλέον δεν υπάρχει εκπαίδευση σε αυτή τη σχολή. Μας έχουν φέρει πολλές φορές το θέμα και κάθε φορά τους λέμε πως στη Δυτική Θράκη ελάτε να επιλύσουμε το θέμα των μουφτήδων. Αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί τις ανάγκες του Πατριαρχείου.

Η χρονική συγκυρία

 

Τσίπρας: Πιστεύω πως δύο γειτονικές χώρες όταν έχουν ζητήματα που πρέπει να επιλύσουν οφείλουν να έχουν τακτικές συνομιλίες. Αν δεν είχαμε ζητήματα να λύσουμε δεν θα είχαμε τακτικές και ουσιαστικές επαφές. Θεωρώ πως η κριτική που ασκείται από ορισμένους οδηγεί σε τέλμα, αδράνεια. Αν δεν είχαμε διαρκή επικοινωνία δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε κρίσιμα ζητήματα. Αν δεν επικοινωνούσαμε θα μπορούσαμε πολλές φορές να βρεθούμε μπροστά σε επικίνδυνη κλιμάκωση. Θεωρώ πως επικοινωνούμε και είναι η βάση για να προχωρήσουμε παραπέρα με ουσιαστικές συνομιλίες και να πάρουμε αποφάσεις.

Ερντογάν: Έχουμε διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη σε σύντομο χρονικό διάστημα και τότε πιστεύω θα συνάψουμε συμφωνίες. Σε αυτή την ερώτηση θέλω να πω πως οι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν φίλους και φιλίες όχι εχθρότητες. Διαφορετικά δεν ασκείς πολιτική, εμείς έτσι ασκούμε την πολιτική μας και θα συνεχίσουμε.