Ερώτηση Ντ. Μπακογιάννη για τα «λουκέτα» στην αγορά

 
Ερώτηση Ντ. Μπακογιάννη για τα «λουκέτα» στην αγορά

Ενημερώθηκε: 27/03/17 - 15:56

Ερώτηση στον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις κατέθεσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατιάς Ντόρα Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση με θέμα τη «φθίνουσα πορεία της αγοράς», η κ. Μπακογιάννη σημειώνει ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τα «λουκέτα» το Δεκέμβριο του 2016 έφτασαν στα 654, χωρίς να προσμετρώνται οι επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό καθεστώς λύσης ή εκκαθάρισης και οι οποίες υπέβαλαν μεν αίτηση διαγραφής, αλλά ακόμη δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στο Μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου οι νέες εγγραφές επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο του 2016 ανήλθαν σε 503 (151 διαγραφές περισσότερες από τις εγγραφές).

Αντίστοιχο αρνητικό ισοζύγιο,όπως επισημαίνει, είχε εμφανιστεί και τον Ιανουάριο του 2016, ενώ και τον Δεκέμβριο του 2015 είχαν σημειωθεί 640 εγγραφές και 648 διαγραφές (8 διαγραφές περισσότερες από τις εγγραφές).

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, η τάση αυτή συνεχίζεται κατά το τρέχον έτος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) εκτιμάται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα κλείσουν 18.700 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα χαθούν περίπου 34.000 θέσεις εργασίας. Όπως επισημαίνει στην ερώτησή της, η εκτίμηση βασίζεται στα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας έρευνας της Συνομοσπονδίας, τα στοιχεία της οποίας επιβεβαιώνουν τις δυσμενείς συνθήκες για την επιχειρηματικότητα.

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρει ακόμη ότι, σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, για το επόμενο διάστημα, τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 40,3%) θεωρούν αρκετά και πολύ πιθανό ότι θα κλείσουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους (57,4%).

Όπως επισημαίνει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τα συγκεκριμένα ευρήματα αποτελούν ένδειξη για περαιτέρω διεύρυνση της αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς πολλοί αυτοαπασχολούμενοι μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, θα λειτουργούν παρανόμως.

Κατόπιν τούτων, ερωτά τους υπουργούς:

1. Η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για την τόνωση της αγοράς που αιμορραγεί; Πώς θα αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε «λουκέτο» και δημιουργεί στρατιές νέων ανέργων;2. Πώς θα αντιμετωπιστεί η αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα και η απώλεια

δημοσίων εσόδων από φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ντόρα Μπακογιάννη
Θανάσης Μπούρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερμανία: Θρίαμβος CDU (Μέρκελ), προσγείωση SPD (Σουλτς) στο Ζάαρ

ΚΑΙΡΟΣ 28/3/2017: «Χειμωνιάτικη» υποπροπή του καιρού

Βουλγαρία-Εκλογές: Το κεντροδεξιό φιλοευρωπαϊκό κόμμα GERB νικητής

Απαγχονισμένος βρέθηκε 25χρονος Σύρος στο λιμάνι του Πειραιά