Έτσι ο Τσίπρας έπεισε τους υπουργούς του για τα νέα μέτρα

 
Έτσι ο Τσίπρας έπεισε τους υπουργούς του για τα νέα μέτρα

Ενημερώθηκε: 04/05/17 - 18:34

Με σκοπό να συσπειρώσει τα μέλη της κυβέρνησης και να τρέξουν χωρίς πολλές... γκρίνιες οι μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε τους στόχους για την χώρα και έθεσε τους στόχους για την... επόμενη κυβέρνηση.

Το Eurogroup της 22ας Μαΐου αποτελεί τον κύριο στόχο για την κυβέρνηση, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει η Ελλάδα να κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα για να μπορέσει να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος. Αυτό είναι και το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα καθώς όπως σημείωσε τον Σεπτέμβριο του 2018 θα κλειδώσει η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια. Οι 5 πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής εφ εξής: Αύξηση των θέσεων εργασίας, επενδύσεις, ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην τεχνική συμφωνία και τα μέτρα που περιλαμβάνει, τα περιοριστικά και τα αντίμετρα, και εξήγησε γιατί αυτή η τεχνική συμφωνία αποτελεί «εξιτήριο» της χώρας από την επιτροπεία και τα προγράμματα.

Για τις διαπραγματεύσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά και έδωσε σκληρή μάχη για μια ισορροπημένη και βιώσιμη λύση, παρά τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας. Ούτε έγιναν τον Ιούλιο του '15, ούτε το Μάη του '16, ούτε τώρα».

Όπως εξήγησε, οι δανειστές, αφενός επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα και, αφετέρου, έχουν συγκεκριμένο μοντέλο και στρατηγική για τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας, όμως τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη να βγει η χώρα από τα Μνημόνια. Παρόλα αυτά έθεσε και όρια καθώς δήλωσε πως «Δεν υπήρξαμε ποτέ
θιασώτες της λογικής του "πάση θυσία". Δεν ακούσαμε ποτέ τις φωνές που επανειλημμένα μας καλούσαν να υπογράψουμε ό,τι συμφωνία μάς φέρουν οι θεσμοί», τόνισε για να συμπληρώσει: «Για τον λόγο αυτό, διαπραγματευτήκαμε σκληρά. Σε κάποια σημεία υποχωρήσαμε, όμως, σε άλλα τόσα, καταφέραμε να κερδίσουμε πράγματα που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας».

Ο πρωθυπουργός θέλησε να καθησυχάσει τα μέλη της κυβέρνησης εξηγώντας πως το συνολικό αποτέλεσμα της νέας διαπραγμάτευσης είναι ουδέτερο, καθώς «δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι είμαστε εντός των στόχων του προγράμματος».

Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας σημείωσε:

- Για το 2019 τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1%. Η τεχνική συμφωνία προβλέπει ότι η μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18%, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προσωπικές διαφορές που υπερβαίνουν ακόμα και το 30% της συνολικής σύνταξης.
- Για το 2020 συμφωνήθηκε η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ να προέλθει από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί επομένως το 2020 μεσοσταθμικά στα 5.900 ευρώ.
Όμως, όπως υπογράμμισε, «στον αντίποδα αυτών, για πρώτη φορά σε κλείσιμο αξιολόγησης, περιγράφονται και τα ισόποσα αντίμετρα για το 2019 και το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα».

Τι κατάφερε η κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα κομβικά ζητήματα «στα οποία μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, κατορθώσαμε να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα:
- Πρώτα απ' όλα στα ζητήματα της ενέργειας, όπου κατορθώσαμε να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και η πώληση μονάδων της να περιοριστεί μονάχα στο 40% των λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής, που ούτως ή άλλως θα βαίνει μειούμενο λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
- Στο θέμα των συμβασιούχων, καταφέραμε αφενός να μην περικοπεί ο αριθμός αυτών που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και αφετέρου να εισαχθεί ρήτρα εξαίρεσης αυτών που προσλαμβάνονται για την κάλυψη των αναγκών της προσφυγικής κρίσης.
- Στο θέμα της δημόσιας περιουσίας, τελικά εντάχθηκαν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας δημόσιες επιχειρήσεις και περιουσία που ανήκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, και άρα μπορούμε πλέον να εξετάσουμε δυνατότητες αξιοποίησής τους πέρα από την πώληση.
- Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εκεί όπου η απαίτηση ήταν η καθολική απελευθέρωση, αλλά καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο που θα αφορά Κυριακές σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές.
- Όσον αφορά την εξοικονόμηση 0,2% του ΑΕΠ που θα υλοποιηθεί το 2018, αυτή είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο και επιτυγχάνεται χωρίς κοινωνικό αντίκτυπο.

«Το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί»



Με το βλέμμα στους υπουργούς, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού είπε ότι «το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ένα σημαντικό κύκλο της διακυβέρνησης μας» και αναγνώρισε ότι «η παράταση των διαπραγματεύσεων, δέσμευσε χρόνο και φαιά ουσία από τα περισσότερα υπουργεία, που υπό συνθήκες ομαλότητας θα μπορούσαν να παράξουν πολύ πιο αποτελεσματικά, έργο», τόνισε ότι θέλει να είναι καθαρός, λέγοντας: «Δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσα μας το άλλοθι της διαπραγμάτευσης. Το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί. Από την επόμενη μέρα και της τυπικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ξεκινάμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού, που ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα εξαετίας». Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση έχει καταφέρει ήδη αρκετά, παρά το περιοριστικό δημοσιονομικό πλαίσιο και την αβεβαιότητα, όμως, πλέον έχει έρθει η ώρα να κάνει ακόμα περισσότερα, «έχοντας μέθοδο, ιεραρχήσεις, χρονοδιαγράμματα, στρατηγικό σχέδιο».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχουν πολλά να γίνουν, τόσο πριν, όσο και μετά από το ορόσημο του τέλους του προγράμματος και πως ο κύκλος της ύφεσης και της αβεβαιότητας δεν θα κλείσει απλά επειδή κλείνει η αξιολόγηση και ρυθμίζεται το χρέος. «Χρειάζεται σκληρή δουλειά, σοβαρός προγραμματισμός και συντονισμός, ιεραρχήσεις αλλά και συγκρούσεις», υπογράμμισε. Ακόμη, δεσμεύτηκε προσωπικά ότι από την επόμενη εβδομάδα, θα επισκεφθεί κάθε υπουργείο ξεχωριστά, για να λάβει σαφή εικόνα περί των πεπραγμένων αλλά και του σχεδιασμού. «Είναι μια κίνηση απαραίτητη, που θα βοηθήσει στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα χρονοδιαγράμματα των επισκέψεων, άλλωστε, είναι ήδη έτοιμα από τον Χ. Βερναρδάκη.


Κεφαλαιώδες ζήτημα η αύξηση θέσεων εργασίας

Ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε ως «το βασικό και κεφαλαιώδες ζήτημα της επόμενης περιόδου» την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του μ.ο. της ΕΕ σε μία πενταετία. «Μέσα από νέες επενδύσεις, είτε αυτές είναι μεγάλης κλίμακας, είτε, όμως, και μικρότερης μέσα από συνεργατικά σχήματα, την κοινωνική οικονομία, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Θέσεις εργασίας, όμως, που θα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, με αξιοπρεπή αμοιβή και ασφαλιστικά δικαιώματα», ανέφερε, εξηγώντας: «Η μάχη που δώσαμε και κερδίσαμε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν ήταν συμβολική».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πυρηνικό στοιχείο της κυβερνητικής στρατηγικής να αρθεί μία από τις βασικές επιδιώξεις των μνημονίων, που είναι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, και προσδιόρισε ως στόχο τη σταδιακή ανατροπή της σχέσης ανάμεσα στις θέσεις μερικής και πλήρους εργασίας. Σημείωσε ότι σταθερές και αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας ευνοούν τη βελτίωση της παραγωγικότητας, αυξάνουν το επίπεδο διαβίωσης, ενισχύουν την ιδιωτική κατανάλωση και φυσικά δίνουν μεγάλη ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση έχει καταφέρει ήδη:
- Να περιορίσει σχεδόν κατά 4% την ανεργία.
- Να έχουν δημιουργηθεί 170.000 νέες θέσεις εργασίας από τη μέρα που αναλάβαμε.
- Να καταγραφεί, για πρώτη φορά τον Μάρτιο, ότι είναι σχεδόν ίσες οι νέες προσλήψεις μόνιμης εργασίας σε σχέση με τις εκ περιτροπής.
- Να έχει περιοριστεί η αδήλωτη εργασία στο 13% όταν βρισκόταν στα επίπεδα του 20% πριν το 2015».
«Κινούμαστε, αναμφισβήτητα, σε σωστή κατεύθυνση, όμως βρισκόμαστε ακόμα μακριά από τους στόχους μας, δεδομένης της καταστροφής που παραλάβαμε», σχολίασε.



Δεύτερος κόμβος, οι επενδύσεις

Ως δεύτερο κόμβο, απολύτως αλληλένδετο με τον πρώτο, χαρακτήρισε το ζήτημα των επενδύσεων, αναφερόμενος στις βάσεις που έχουν ήδη μπει για να καροποφορήσει η σχετική προσπάθεια. Μίλησε για την ψήφιση ενός «σοβαρού φιλοεπενδυτικού αναπτυξιακού νόμου», την αξιοποίηση στο έπακρο των διαθέσιμων χρημάτων από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το ΕΣΠΑ, και την περαιτέρω ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
«Η εμπέδωση της σταθερότητας που φέρει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι το σήμα για ένα αναγκαίο ισχυρό επενδυτικό κύμα, που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.



Τρίτο κομβικό σημείο η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους

Επ' αυτού, τόνισε ότι έχουν ήδη γίνει εμβληματικές παρεμβάσεις:

- Η πρόσβαση των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στην Υγεία.
- Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.
- Οι προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
- Η θέσπιση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
- Η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων στην αρχή του σχολικού έτους, για πρώτη φορά τον καιρό της κρίσης.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε σε δύο κομβικά σημεία που ακόμα πρέπει να γίνουν:
Α) Τη μεταρρύθμιση που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που συνιστά μία αναγκαία τομή σε έναν κλάδο, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο της επιθετικής λιτότητας, ήδη, πριν από το 2010.
Β) Την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να φέρει τον άνεμο της προοδευτικής αλλαγής στην Παιδεία, «στον αντίποδα των αποτυχημένων και αντιδραστικών νομοθετημάτων των περασμένων ετών, που βρήκαν απέναντί τους σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπουργικό Συμβούλιο: Κάθε αντίμετρο και ένα χωριστό άρθρο, μετά από πρόταση του Αλ. Τσίπρα

ΣΕΒ: Η ιδιωτική οικονομία έχει ανάγκη φοροελαφρύνσεων

Ελπίδες από Moody's για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ποιούς πλήγώνουν οι νέες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ