Οι κακές δημοσκοπικές επιδόσεις της Χαριλάου Τρικούπη είναι πλέον το καθημερινό θέμα συζήτησης μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν το κόμμα τους να εγκλωβίζεται σε ένα ιδιότυπο ντέρμπι για τη δεύτερη θέση με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ο πήχης μετά από το θετικό momentum του περασμένου φθινοπώρου είχε μπει ψηλά και αφορούσε στη διεκδίκηση της νίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά μια σειρά λανθασμένων κινήσεων οδήγησε εκ νέου το ΠΑΣΟΚ σε καθοδική τροχιά σε όλα τα γκάλοπ. Το κλίμα σήμερα, στο εσωτερικό του κόμματος δείχνει ότι η ψυχική απόσταση ανάμεσα στην ηγεσία και στα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι η μεγαλύτερη πληγή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως διαπιστώθηκε και από τις δηλώσεις του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής προσπάθησε πρόσφατα να περιγράψει το πραγματικό ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ: ότι δεν υπάρχει ούτε ομοψυχία στη βάση, ούτε διάθεση πραγματικής συμπερίληψης στον τρόπο λήψης αποφάσεων από την ηγεσία, πράγμα που οδηγεί στην έλλειψη κοινής πορείας και στρατηγικής.
Με το «όπλο παρά πόδα» η εσωκομματική αντιπολίτευση
Στην εσωκομματική αντιπολίτευση κρίνουν ότι «ο δρόμος που βαδίζει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο σωστός», ενώ οι πιο θερμόαιμοι διατείνονται ότι, ούτε η απειλή τη διαγραφής τους εμποδίζει από το να εκφράζουν τη γνώμη τους - από τη στιγμή ειδικά, που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να την διατυπώσουν στις συνεδριάσεις των οργάνων.
Έμπειρα στελέχη θεωρούν, για παράδειγμα, ότι οι όποιες εξαγγελίες περί ανασυγκρότησης και διεύρυνσης έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί σε προγενέστερο και πιο κατάλληλο χρόνο και όχι όταν το ΠΑΣΟΚ άρχισε να βιώνει για τρίτη φορά από το 2021 τον δημοσκοπικό κατήφορο, εμφανίζοντας σημαντικές διαρροές ψηφοφόρων προς άλλα κόμματα.
Τα ίδια στελέχη τονίζουν, πάντως, ότι έχουν αποφασίσει να κρατήσουν χαμηλούς τόνους διότι: πρώτον δεν θέλουν να χρεωθούν κινήσεις υπονόμευσης της ηγεσίας και δεύτερον δεν επιδιώκουν να συμμετάσχουν σε ό,τι εγκλωβίζει το ΠΑΣΟΚ στη δημοσκοπική κατρακύλα. Ακόμη και μόνο για λόγους προσωπικής «επιβίωσης», νυν βουλευτές αποφεύγουν συστηματικά να εκφράσουν δημοσίως τις διαφωνίες τους, γνωρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις στα κοινά τη εκλογικής τους περιφέρειας.
Υπάρχουν βέβαια στελέχη που δεν «περιμένουν» τους υποψήφιους αρχηγούς και αντιπάλους του κ. Ανδρουλάκη στις πρόσφατες εσωκομματικές κάλπες, για να τραβήξουν με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους το «καπάκι» από το «πράσινο καζάνι» που βράζει. Ο βουλευτής Αρκαδίας είναι ένας από αυτούς, αφού ελάχιστες ημέρες μετά από τη διαγραφή της Κατερίνας Μπατζελή κατέδειξε - την ανάγκη διορθωτικών αλλαγών, στρατηγικής, επικοινωνίας και προσώπων, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει, χωρίς καθυστέρηση, σε ανοδική τροχιά.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος, όπως είπε προ ημερών, δεν είναι χαμένη η υπόθεση, «αρκεί το ΠΑΣΟΚ να κάνει μια σοβαρή αντιπολίτευση, να έχει εναλλακτική πρόταση και ταυτόχρονα να ξεκινήσει έναν διάλογο στον προοδευτικό χώρο για το πώς μπορεί να είναι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα». Με αυτή τη φράση επιχείρησε επί της ουσίας να σταθεί απέναντι στο μοντέλο αντιπολίτευσης που ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ταυτόχρονα να διαμηνύσει στη Χαριλάου Τρικούπη ότι οι κοινές δράσεις (όπως η πρόταση δυσπιστίας) με την Πλεύση Ελευθερίας μόνο καλό δεν έκαναν στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο δε, που δεν παρέλειψε να επισημάνει ήταν ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να εκφράζει τις απόψεις του υπό το φόβο της διαγραφής.
Σε «κλίμα Οδυσσέα» φαίνεται ότι πλέουν και άλλα στελέχη, κοινοβουλευτικά και μη, από διάφορες τάσεις. Πιστεύουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παίζει «κλειστό παιχνίδι» κι ότι «ακυρώνοντας» τη λειτουργία των εκλεγμένων οργάνων με τη συγκρότηση του Πολιτικού Κέντρου απέτυχε να δώσει δυναμική στο εγχείρημα.
«Δεν μπορώ να σας κρύψω ότι θεωρώ ότι το Πολιτικό Κέντρο δεν έχει πετύχει τους στόχους του. Από τη μέρα που έχει επιλεγεί και συνεδριάζει, το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει 10 μονάδες», λέει ο αντιπρόεδρος της Βουλής για το άτυπο όργανο στο οποίο συμμετέχουν οι κ.κ. Δούκας, Γερουλάνος, η Άννα Διαμαντοπούλου και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Και προσθέτει με νόημα: «Το να είναι μέσα στο Πολιτικό Κέντρο όλες οι τάσεις, αυτό δεν λέει κάτι. Δεν φτιάχνουμε τα όργανα για να βάλουμε και τους φίλους μας. Βάζουμε αυτούς που πραγματικά μπορούν».
Στο ερώτημα περί ενδεχόμενης υπονόμευσης της ηγεσίας από τους «αντιφρονούντες» η απάντηση που δίνουν οι αποδέκτες του μηνύματος είναι ότι «η υπονόμευση είναι ένα μεγάλο εφεύρημα ώστε οι αρχηγοί ή οι ηγεσίες να μπορούν να δικαιολογούνται για τα αρνητικά αποτελέσματα». Και η αλήθεια είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ πρώτα ξεκίνησε (από το Νοέμβριο και μετά) η καταγραφή της πτωτικής τάσης στα γκάλοπ και μετά άρχισε η γκρίνια και αναζωπυρώθηκε η φωτιά σε μισοσβησμένες εσωκομματικές εστίες.
Το κλίμα επιβαρύνθηκε από μια σειρά αρνητικών γεγονότων, από το θερμό επεισόδιο Ανδρουλάκη- Λιακούλη στην κοινοβουλευτική ομάδα, την απόπειρα αποκλεισμού του Χάρη Καστανίδη από κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και του Φίλιππου Σαχινίδη από τό αυριανό Συνέδριο στη Λάρισα (ο πρώην υπουργός είναι πρώην βουλευτής Λάρισας και νυν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου), τη συγκρότηση των Τομέων με την εμβόλιμη ανάθεση ρόλου στον πρώην υπουργό, Χρήστο Πάχτα. Τέσσερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη Χαλκιδική, μεταξύ των οποίων και η πρώην βουλευτής Άννα Κατσαρού με επιστολή τους προς την ηγεσία διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την αξιοποίηση του κ. Πάχτα στον Τομέα Ανάπτυξης, σημειώνοντας μάλιστα ότι το όνομά του προστέθηκε εκ των υστέρων στη λίστα με τα ονόματα. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι η «προσθήκη» έγινε με την παραίνεση της υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού Άννας Διαμαντοπούλου μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον πρώην υπουργό. Οι υπογράφοντες την επιστολή διαμαρτυρίας ζητούν από τον κ. Ανδρουλάκη την ανάκληση της απόφασης, περιγράφοντας με σκληρά λόγια την πορεία του κ. Πάχτα και υπογραμμίζουν στην κατακλείδα ότι «σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε για τις περαιτέρω συλλογικές και θεσμικές ενέργειές μας».
Η Άννα Διαμαντοπούλου
Η Άννα Διαμαντοπούλου διατηρεί ρόλο-κλειδί στη Χαριλάου Τρικούπη και είναι σε στενή συνεργασία με το Νίκο Ανδρουλάκη, δεν «εγκαταλείπει» τη γνώμη της όταν διαφωνεί, όπως έδειξε στηρίζοντας τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο στην κίνηση ανάδειξης των λαθών που πρέπει να διορθωθούν, ώστε να μπει φρένο στη δημοσκοπική κατρακύλα.
Κάνει ανά την Ελλάδα (άλλοτε με την ιδιότητα του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, άλλοτε ως επικεφαλής του Δικτύου) περιοδείες και προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτές γέφυρες με εκπροσώπους όλων των τάσεων. Κληθείσα συγκεκριμένα να σχολιάσει τις αιχμές του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, εμφανίστηκε απέναντι στη λογική των διαγραφών. Έχει –επισήμανε- το δεύτερο σημαντικότερο αξίωμα στο κόμμα, αυτό του αντιπροέδρου στη Βουλή και όλες οι παρατηρήσεις και προτάσεις του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όταν τις κάνει για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να πάει καλύτερα».
Άννα Διαμαντοπούλου (η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού) και Παύλος Γερουλάνος (ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) θα είναι πλέον στις συζητήσεις του «πρωϊνού καφέ» της Χαριλάου Τρικούπη. Στις συνεδριάσεις του «πρωϊνού καφέ» συμμετέχουν στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως η Στεφανία Μουρελάτου (Διευθύντρια Επικοινωνίας), ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς, ο Γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Δημήτρης Μάντζος και Παύλος Χρηστίδης, ο υπεύθυνος προγράμματος, Λευτέρης Καρχιμάκης, ο επικεφαλής Οργανωτικού Ηρακλής Δρούλιας, η Μάρα Κουκουδάκη κα. Εκτός «πρωινού καφέ» θα είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Κέντρου, Χάρης Δούκας ο οποίος είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τη λογική των διαγραφών στελεχών.
Το άτυπο όργανο, το Πολιτικό Κέντρο έτσι κι αλλιώς είχε αποκτήσει χαμηλές ταχύτητες, αφού συνεδρίαζε όλο και πιο αραιά το τελευταίο διάστημα- το εκλεγμένο Πολιτικό Συμβούλιο έχει να συνεδριάσει εδώ και ένα χρόνο. Η επόμενη κίνηση είναι να «καταργηθεί» το Πολιτικό Συμβούλιο και να αντικατασταθεί από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) στην οποία επικεφαλής θα τεθεί ο έμπιστος συνεργάτης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Βαρδακαστάνης. Τα δε περιφερειακά Συνέδρια (εκτός από αυτό της Θεσσαλίας και ενδεχομένως της Κρήτης) δεν θα γίνουν στο χρόνο που είχαν προγραμματιστεί. Θα μετατεθούν για το φθινόπωρο, πράγμα που σημαίνει ότι το βασικό Συνέδριο του κόμματος μπορεί να γίνει όχι τον Οκτώβριο αλλά με το νέο χρόνο.
Πηγή: protothema.gr