Θα πρέπει να κατανοήσουμε ποιες είναι οι συνθήκες που δικαιολογούν αυτή την παρέμβαση της κυβέρνησης, τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία αναστολής αιτήσεων παροχής ασύλου. «Το τελευταίο 10ήμερο είχαμε όσες αφίξεις καταγράφηκαν ολόκληρο το 2024, που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 350% από την οδό της Β. Αφρικής και κυρίως από την περιοχή του Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης», τόνισε.
Δεν θεωρούμε ότι είναι μια ευτυχής διάταξη αλλά είναι μια αναγκαίά διάταξη διαφορετικά διατρέχουμε τον κίνδυνο να έχουμε ένα αριθμό ανθρώπων που η χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί, τόνισε, συμπληρώνοντας: Εμείς θεωρούμε ότι τα σύνορα οφείλουν να είναι ελεγχόμενα με νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Όλοι αισθανόμαστε τον πόνο των ανθρώπων και κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ότι έχει το μονοπώλιο του ανθρωπισμού.
Η νομολογία και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ορίζουν πως αν ένα κράτος κρίνει πως υπάρχει απειλή ακόμα και εν δυνάμει τότε μπορεί να λάβει μέτρα. Πράγματί υπάρχει μια απειλή, η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί έναν τέτοιο αριθμοί μεταναστών και γι αυτό λαμβάνει αυτό το μέτρο. Και υπάρχει το αναστρέψιμο της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση υφίστανται όλες οι προϋποθέσεις της αναγκαιότητας. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα νομιμότητας ή συνταγματικότητας, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών και αναφερόμενος στην αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, πρόσθεσε:
Άκουσα τον κ. Βενιζέλο αλλά εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Άλλο αν συντρέχουν οι λόγοι για την εθνική ασφάλεια και άλλο αν συντρέχουν οι λόγοι για την ενεργοποίηση της διάταξης της ευρωπαϊκής σύμβασης.
Δεν υπάρχει καμιά ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, αλλά συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις κι αυτό δεν συνιστά ενεργοποίησ, επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.
Αναφέρθηκε επίσης στη σύνθεση του μεταναστευτικού πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι «τα 2/3 όσων χρησιμοποιούν την νότια οδό προέρχονται από ασφαλείς χώρες, δηλαδή από χώρες που δεν συνιστούν κίνδυνο ζωής».
Χρειάζεται να διαχειριστούμε την κατάσταση. Η Λιβύη βρίσκεται σε μια πολιτική ρευστότητα. Και περιστοιχίζεται από χώρες σε εμφύλιο. Στη ζώνη του Σαχέλ εξελίσσεται η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μαζί με τη Γάζα. Τεράστιος αριθμός ανθρώπων από το Σουδάν οι οποίοι θα αναζητήσουν διέξοδο, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
«Παρατηρείται η χρήση μεγάλων ψαράδικων πλοίων που στοιβάζονται 300 και 500 άτομα ενώ δεν κάνουν για πάνω από 30 άτομα. Δεν πρόκειται για χερσαία σύνορα. Η ανοιχτή θάλασσα δημιουργεί εξ ορισμού κίνδυνο ζωής», ανέφερε.