Τροπολογία για το άσυλο: Η κυβέρνηση «κλείνει την πόρτα» στις μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική - Σφοδρά «πυρά» της αντιπολίτευσης

 
Τροπολογία για το άσυλο: Η κυβέρνηση «κλείνει την πόρτα» στις μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική - Σφοδρά «πυρά» της αντιπολίτευσης

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 10/07/25 - 22:45

Με την κατάθεση της τροπολογίας για τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου και κράτησης των παράνομων μεταναστών σε κλειστές δομές, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ένα φρένο στις μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική. Μάλιστα, ο Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε επανεξέταση όλων των επιδομάτων και φυλάκιση πέντε χρόνων σε όσους δεν λαμβάνουν άσυλο, συγκεντρώνοντας τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πιο αναλυτικά, η κατάθεση της τροπολογίας για την τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου για προερχόμενους με πλωτά από την Βόρεια Αφρική αποτελεί, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, μήνυμα ότι η δίοδος προς την Ελλάδα είναι κλειστή.

Στα νέα, έκτακτα μέτρα που προωθούνται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος από τη Λιβύη περιλαμβάνονται:

-Δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη.
-Μείωση των επιδομάτων.

«Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παραμένει, είτε θα είναι στη φυλακή, είτε θα ζητάει να φύγει και θα φεύγει», τόνισε ο Π. Μαρινάκης.

Θ. Πλεύρης: Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος

«Όταν δεν έχουμε ως Ευρώπη διαδικασία για την διαχείριση του μεταναστευτικού, την απαιτούμε. Ερχόμαστε λοιπόν με μια δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η χώρα έχει σύνορα και δεν θα επιτρέψουμε να έρχονται καραβιές στο όνομα κανενός ψευδό -ανθρωπισμού», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, παρουσιάζοντας την τροπολογία για την αναστολή αιτήσεων παροχής ασύλου στη Βουλή.

«Τα μέτρα στηρίζονται σε ένα γεωγραφικό πλαίσιο που υποχρεωτικά έχει χρονική διάρκεια και θα επανεξετάζονται βάσει των συνθηκών που υπάρχουν. Αυτός που απορρίπτεται και δεν φεύγει, περνάει ποινικό δικαστήριο και ο μόνος δρόμος είναι να συνεργαστεί και να φύγει. Όσοι παραμένουν στην χώρα ενώ το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί θα μπαίνουν φυλακή. Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος. Αυτός που απορρίπτεται και δεν φεύγει, περνάει ποινικό δικαστήριο και ο μόνος δρόμος είναι να συνεργαστεί και να φύγει. Είτε η φυλακή, είτε έξοδος. Το 52% είναι πρόσφυγες, το 48% έρχεται και εκμεταλλεύεται και τους πρόσφυγες και εκβιάζει μια χώρα να μείνει μέσα», τόνισε.

«Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι στο μέτρο της πληρέστερης φύλαξης αλλά όσο και να φυλάς την περίμετρο θα υπάρξει κόσμος που θα προσέλθει. Η τροπολογία είναι στο πλαίσιο του Έβρου. Τα μέτρα έχουν ληφθεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή»,ανέφερε και απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε: «Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τοποθετηθεί, στηρίζει ή όχι τη νομοθετική ρύθμιση για τον Έβρο. Το ΠΑΣΟΚ ήθελε να μην στείλουμε αστυνομία στον Έβρο το 2020 για να σταματήσουμε όλο αυτόν τον κόσμο να μην μπει μέσα».

«Δεν είναι μια ομαλή μεταναστευτική ροή από τη Βόρεια Αφρική αλλά μια εισβολή προς την Ευρώπη»

«Πρέπει να καταστεί σαφές πως η Ελληνική πολιτεία οφείλει να προστατεύσει το κράτος της και την επικράτεια της και δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την εισβολή που επιχειρείται. Στην επίσκεψη που κάναμε στη Δυτική Λιβύη παρουσίασαν ένα σχέδιο για 3 εκατομμύρια μετανάστες. Αν πιστέψετε ότι θα επιτρέψουμε αυτός ο πληθυσμός να έρθει σε στην Ευρώπη τότε θα μιλάμε γι αντικατάσταση πληθυσμού», τόνισε.

Ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε ότι η έχει κριθεί συνταγματική η νομοθετική ρύθμιση για τον Έβρο που δεν είχε και γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρέπει να υπάρξει δομή στην Κρήτη, για να μπορούν να κρατούνται. «Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι σαφές: καθίστε εκεί που είστε. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ πέρα, δεν τυγχάνετε διεθνούς προστασίας, δεν θα εκβιάσετε την Ελληνική Δημοκρατία. Η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να προστατευτεί», τόνισε και κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν την τροπολογία. «Η εναλλακτική είναι να δεχόμαστε καθημερινά 1000 με 1500 άτομα, να κάνουν αίτηση ασύλου. Και τότε τι θα πείτε στις τυπικές σας κοινωνίες; Ότι έρχονται καραβιές και θα πρέπει να ανέχονται την κατάσταση;», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ρύθμισης, λέγοντας ότι «αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή από τη Λιβύη και τις ακτές της Β. Αφρικής, δεν είναι ομαλή μεταναστευτική ροή, αλλά μια επιχείρηση εισβολής προς την Ευρώπη» και σημείωσε ότι «το 2024 είχαμε συνολικά 4.000 αφίξεις και το 2025 οι αφίξεις έχουν ήδη φτάσει τις 8.000, ενώ τις τελευταίες ημέρες επιχειρούνταν να έρχονται βάρκες που συνολικά επέβαιναν πάνω από 1.000 άτομα». Ανέφερε, ότι όπως διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Λιβύη, στις ακτές της βρίσκονται 3.000.000 μετανάστες.

Απέναντι σε αυτές τις ροές, ο υπουργός είπε: «Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι το κράτος θα πρέπει να προστατέψει την επικράτειά του και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την μαζική εισβολή που επιχειρείται. Δεν θα επιτρέψουμε να έρχονται μαζικές καραβιές στο όνομα κανενός ψευτοανθρωπισμού» με ΜΚΟ των εκατομμυρίων ευρώ που αρμέγουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τον ανθρωπισμό του εμπορίου…» τόνισε.

Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αφορούν τόσο την πληρέστερη φύλαξη των συνόρων, που όμως όσο και εάν αυτή η περίμετρος επιτηρείται θα υπάρχει και κόσμος που θα περάσει και γι΄αυτό, όπως είπε, απαιτείται συγκεκριμένη διαχείριση, όπως της αναστολής της δυνατότητας υποβολής αιτήματος χορήγησης ασύλου, που θεσπίζεται με την παρούσα τροπολογία. Πρόκειται, σημείωσε, για μια ρύθμιση που «στηρίζεται στο μοντέλο αποτροπής που εφαρμόστηκε στον Έβρο του 2020 και ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία και η Ισπανία, όταν δέχθηκαν ανάλογες μεταναστευτικές εισβολές και κρίθηκαν από το ΕΣΔΑ ως σύννομες». Επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται με την γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουν γεωγραφικό πλαίσιο εφαρμογής, δηλαδή εκεί που αντικειμενικά έχουμε μαζικές εισροές και χρονική λογική διάρκεια (τρίμηνο) για την εφαρμογή της, ώστε να είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να μην καταπέσει.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στην Βουλή και θα είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης της χορήγησης ασύλου και θα καθίσταται αυτοτελής παράνομη πράξη που θα προβλέπει φυλάκιση για όποιον απορρίπτεται η αίτηση ασύλου και αρνείται να φύγει από την χώρα.

Για την παρούσα τροπολογία ο κ. Πλεύρης είπε ότι «ο παράνομος μετανάστης δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτηση, δεν θα μπαίνει σε καθεστώς ασύλου, αλλά αντίθετα θα τίθεται σε καθεστώς κράτησης και επιστροφής χωρίς καταγραφή ασύλου. Και αυτό από μόνο του είναι ένας παράγοντας αποτρεπτικός».

Η κυβέρνησή μας, είπε ο υπουργός, «θα ακολουθήσει πολιτική αντικινήτρων, της σκληρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής» σημειώνοντας ότι τώρα έχουμε και μια Ευρώπη στην ίδια κατεύθυνση, που πλέον μας ακούει και δεν θέλει μια Ευρώπη-ξενοδοχείο και ταξί όσων θέλουν να έρθουν παράνομα».

Απαντώντας στα περί αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας ανέφερε ότι «η ανάλογη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Έβρου κρίθηκε συνταγματική από το ΣτΕ, παρ’ όλο που εκείνη δεν είχε γεωγραφικό προσδιορισμό, αφορούσε όλη την επικράτεια, σε αντίθετη με την παρούσα που έχει γεωγραφικό προσανατολισμό».

Σχετικά με την κλειστή δομή που θα δημιουργηθεί στην Κρήτη, είπε ότι «αυτή οφείλει να υπάρξει για να μπορεί να κρατούνται οι παράνομοι εισελθόντες μετανάστες» λέγοντας πως θα δούμε εάν και κατά πόσο θα συνεργαστούν και οι τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, σχολιάζοντας και τις αιτιάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου περί της νομοποιητικής βάσης της τροπολογίας που στην Αιτιολογική της Έκθεση αναφέρεται και στο άρθρο 15 του ΕΣΔΑ, σχολίασε πως: «εδώ υπάρχει μια παρανόηση που έχει γίνει. Εμείς δεν ζητάμε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 15 του ΕΣΔΑ που παρέχει την δυνατότητα για θέματα δημόσιας ασφαλείας και κινδύνου, αλλά επιλέγουμε στο πλαίσιο αυτό, αναλογικά, ένα μέτρο μικρότερης βαρύτητας των συνθηκών».

Κριτική για τα μέτρα

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγκαλούν την κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς στο μέτωπο του μεταναστευτικού.

Ουσιαστικά μέτρα αποτροπής με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητεί το ΠΑΣΟΚ.

           «Ακόμη και με το δικό σας μυαλό, το βαθιά συντηρητικό και ακραίο δεν είναι αντικίνητρο. Αντικίνητρο είναι οι συμβάσεις και οι δεσμεύσεις που υπάρχουν μεταξύ της χώρας μας και τρίτων κρατών», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Σ. Φάμελλος δήλωσε πως, «ο κύριος Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα για να προετοιμαστούμε ως χώρα για τη νέα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και τώρα που η Κρήτη δέχεται μεγάλη πίεση, επιχειρεί επικίνδυνες κινήσεις αποπροσανατολισμού».

Κόκκινο πανί αποτελεί η κυβερνητική τροπολογία για την τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ βάζει θέμα απόσυρσης της επαίσχυντης τροπολογίας που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου.

«Θα πήγαινα εγώ μεταπολεμικά μου σκάφη από τις ακτές της Λιβύης και θα βούλιαζα όλα τα δουλεμπορικά, τα σαπιοκάραβα τους, όχι με τους ανθρώπους μέσα, εκεί που είναι στο λιμάνι», ανέφερε ο Κυρ. Βελόπουλος.

 «Αυτή η τροπολογία που ήρθε στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι επαίσχυντη», ανέφερε στη Βουλή η Σία Αναγνωστοπούλου.

«Το μεταναστευτικό έγινε ήδη ο εφιάλτης σας. Και για το παρόν, για το μέλλον και για το παρελθόν», τόνισε ο Δ. Νατσιός.

 «Έχουμε μια μετάπτωση σε αντιδημοκρατική ρατσιστική λειτουργία», εξήγησε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Αντιδράσεις για την τροπολογία

Παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Ζητεί την ανάκληση της αιτιολογικής σκέψης της τροπολογίας για το μεταναστευτικό.

 Ο πρώην αντιπρόεδρος κυβέρνησης, ανέφερε πως, «η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας. Η εύκολη και ανεπίγνωστη επίκληση αυτής της διάταξης της ΕΣΔΑ θέτει ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας και τον σεβασμό θεμελιωδών υποχρεώσεων της κατά το διεθνές δίκαιο».

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης ανέφερε πως, «εμείς δεν ενεργοποιούμε το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, απλά επικαλούμαστε ότι συντρέχουν προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο αυτό με μια συγκεκριμένη νομική τεκμηρίωση. Είναι μια αναγκαία, απολύτως σύννομη απόφαση για το καλό της χώρας και των πολιτών. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου».

Η κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τα μέτρα για το μεταναστευτικό και την εφαρμογή τους δήλωσε ο εκπρόσωπός της Μάρκους Λαμέρτ. 

  Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, η Επιτροπή συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα επιχειρησιακά και οικονομικά. 

Στο Λαύριο οι 526 μετανάστες που διασώθηκαν στη Γαύδο

Λίγο μετά τις 6 το πρωί στο λιμάνι του Λαυρίου μεταφέρθηκαν 526 μετανάστες που διασώθηκαν 17 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της καταγραφής και αναμένεται, να απομακρυνθούν από το Λαύριο. Οι περισσότεροι θα μεταβούν στο φυλάκιο στον Έβρο, στη φυλασσόμενη δομή.

Στη Μαλακάσα, θα μεταφερθούν οι 10 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Λιμενικό, όσοι δηλώνουν το αίτημά τους για άσυλο ενημερώνονται ότι έχει ανασταλεί και δεν θα επεξεργάζεται. Είναι οι πρώτοι στους οποίους γίνεται η εφαρμογή του νέου μέτρου.

Στην Αγυιά Χανίων, ο προσωρινός χώρος φιλοξενίας εκατοντάδων μεταναστών, ασφυκτιά από τις καραβιές που καταφθάνουν καθημερινά. Μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται και 30 οικογένειες με βρέφη και μικρά παιδιά.

Παράλληλα, έχουν γίνει έντεκα συλλήψεις διακινητών.

Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του 2025, οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη, αγγίζουν τις 10.000.

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Μελόνι και φον ντερ Λάιεν για μεταναστευτικό και Λιβύη στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα στη Ρώμη, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Το θέμα του μεταναστευτικού συζητήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης, καθώς πραγματοποιήθηκε 4μερής συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιον, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τις ηγεσίες των τριών χωρών.

Αφού εξέτασαν όλα τα δεδομένα, συμφώνησαν ότι πρέπει να πιάσουν εκ νέου το νήμα των επαφών με την Ανατολική Λιβύη του Χάφταρ, δεδομένης της πρόσφατης διπλωματικής εμπλοκής.

Έτσι, οι ηγέτες συμφώνησαν  να σταλεί εκ νέου η «Ομάδα Ευρώπη», δηλαδή η αποστολή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμοδίων Υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας προκειμένου να συνεχιστεί η επίσκεψη στη Λιβύη. Γίνεται κατανοητό από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι απαιτούνται άμεσα αντανακλαστικά και δεν πρέπει να χαθεί χρόνος δίνοντας τη δυνατοτητα στη Λιβύη να παγιώσει αυτή την κατάσταση. 

Πηγή: ΕRTnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ