Έμφαση στην ελληνοαμερικανική συμμαχία και στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας σε μία ευαίσθητη περιοχή έδωσε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, κατά την ακρόαση της στην Γερουσία ως υποψήφια Πρέσβης στην Αθήνα. Η Γκίλφοϊλ, έχοντας στο ακροατήριο μέλη της οικογένειας Τραμπ, αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό της Άγκυρας από τα F-35, λόγω των επιλογών της, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Πιο αναλυτικά, η Γκίλφοϊλ έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, εξήρε το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τόνισε ότι στόχος της θα είναι η ενίσχυσή τους σε κάθε τομέα είτε αφορά στην πολιτική και την άμυνα είτε αφορά στην οικονομία και την ενέργεια.
Σε απόσπασμα που μεταδόθηκε στην εκπομπή του ΕΡΤNews με τον Φάνη Παπαθανασίου, η Γκίλφοϊλ αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνοτουρκικά και ειδικά στο θέμα της παράδοσης των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η Άγκυρα έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα λόγω κυρίως των επιλογών της.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Τζιμ Ρις, κάνοτας την ερώτησή του είπε πως, «όσον αφορά την Τουρκία, εγώ είμαι αυτός που μπλόκαρε τα F-35. Τα F-35 που αγόρασαν βρίσκονται ακόμη στις ΗΠΑ, επειδή εγώ τα μπλόκαρα. Και θα συνεχίσω να τα μπλοκάρω για πολλούς και διάφορους λόγους. Όμως η σχέση Ελλάδας-Τουρκίας, δεν παρουσιάζεται στα Μέσα εδώ όπως ακριβώς είναι. Καταλήγω να ασχολούμαι με το θέμα διαρκώς, ως Πρόεδρος της Επιτροπής. Ένα ζήτημα που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η αντιπαράθεση που έχουν εδώ και καιρό όσον αφορά κάποια εδάφη. Θέλω να ακούσω τη γνώμη σας. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα για το οποίο θα ήθελα τη γνώμη σας, Αφορά τον προκάτοχό σας τον κ. Τσούνη, που βρίσκεται εδώ. Ο κ. Τσούνης και ο Πρέσβης μας στην Τουρκία είχαν πολύ στενές σχέσεις. Σας παροτρύνω λοιπόν να χτίσετε αντίστοιχες σχέσεις με τον πρέσβη μας στην Τουρκία. Θα ήθελα να μάθω τις σκέφτεστε σχετικά με αυτό».
Η Γκίλφοϊλ από την πλευρά της απάντησε: «είναι ένα ζήτημα στο οποίο θα δοθεί προτεραιότητα, μαζί και με κάποια άλλα ζητήματα, εφόσον επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου στην Ελλάδα. Διατηρώ στενές σχέσεις με τον πρέσβη κ. Μπάρακ στην Τουρκία. Γνωριζόμαστε από παλιά. Διατηρώ επίσης στενές σχέσεις με τον πρέσβη κ. Τσούνη. Αυτό είνια καίριας σημασίας, προκειμένου να καταφέρουμε να υπερβούμε τις προσδοκίες από την πρώτη μέρα κιόλας. Ανυπομονώ για τη συνεργασία μου με τον κ. Μπάρακ, ακολουθώντας πάντα τις κατευθύνσεις του Προέδρου των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρατε νωρίτερα, η Τουρκία δεν δύναται, βάσει νομοθεσίας των ΗΠΑ την οποία εσείς προτείνατε, να αποκτήσει τα F-35. Λαοί και χώρες κάνουν επιλογές στη ζωή. Και η Τουρκία επέλεξε να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τα S-400. Επιβάλλεται εδώ να κάνουμε την σύγκριση. Από τη μία έχουμε έναν ισχυρό, σταθερό σύμμαχο που ανταποκρίνεται και υπερβαίνει τις προσδοκίες, όπως η Ελλάδα, και από την άλλη έχουμε ένα μέλος του ΝΑΤΟ που πρέπει όμως να ακολουθήσει το παράδειγμα και να είναι εξίσου ισχυρός και στρατηγικός σύμμαχος. Αυτό δεν ισχύει επί του παρόντος, και το λέω αυτό ως απλή πολίτης. Ανυπομονώ να ενημερωθώ πληρέστερα και να ασχοληθώ με τα ζητήματα αυτά εις βάθος, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Προέδρου των ΗΠΑ και σε συνεργασία με τον αξιότιμο πρέσβη κ. Τομ Μπάρακ, για την επίλυσή τους. Πρέπει όμως να εστιάσουμε στις ενέργειές μας στην περιοχή. Είναι επιτακτική ανάγκη για την εθνική ασφάλεια και για τις ΗΠΑ να προστατέψουμε επίσης τους ισχυρούς συμμάχους μας σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα. Και θα φροντίσω να φέρω εις πέρας αυτή την αποστολή, εφόσον επιβεβαιωθεί ο διορισμός μου».
Στην ατζέντα της Γκίλφοϊλ επίσης, τα λιμάνια και τα ενεργειακά.
«Θα επισκεφτώ όλες τις εγκαταστάσεις για να κατανοήσω σε βάθος τα ζητήματα, τις ανάγκες, για να συνεχίσουν να προστατεύονται τα αμερικανικά συμφέροντα και η αμερικανική εθνική ασφάλεια. Η Ρεβυθούσα είναι επίσης, εξαιρετικά σημαντική, καθώς παρέχει τεράστιες ευκαιρίες για υγροποιημένο φυσικό αέριο, που θα μπορούσε να περιορίσει την αθέμιτη επιρροή στην περιοχή από πλευράς της Ρωσίας και της Κίνας.
Θα παρακολουθούμε το ζήτημα σε καθημερινή βάση. Συνέβησαν κάποια πράγματα που ήταν πολύ αποκαρδιωτικά όσον αφορά την εθνική ασφάλεια στον λιμένα του Πειραιά, όπου επετράπη στους Κινέζους η πρόσβαση και η εξαγορά. Με υπερηφάνεια όμως θα πω ότι οι Έλληνες εφαρμόζουν πλέον ένα σύστημα που προσομοιάζει με το δικό μας εδώ στις ΗΠΑ, το CFIUS, για να μην έρχονται ξένα συμφέροντα και χώρες σε κυρίαρχα κράτη και εξαγοράζουν λιμάνια σημαντικά για την εθνική ασφάλεια. Αυτό είναι κάτι που ενθαρρύνουμε. Συνέβη πρόσφατα, τον περασμένο μήνα, και ανυπομονώ να συνεργαστούμε για την εφαρμογή κάποιων δικών μας μοντέλων βέλτιστων πρακτικών», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Πηγή: ΕΡΤ