Η Βουλή αποφασίζει για την παραπομπή Καραμανλή - Αποχωρεί η αντιπολίτευση

 
βουλη

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 22/07/25 - 13:30

Την ήδη εκπεφρασμένη απόφαση για παραπομπή του πρώην υπουργού, Κώστα Καραμανλή, για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, στον φυσικό δικαστή αναμένεται να αποφασίσει το βράδυ η Βουλή, αφού προηγηθεί συζήτηση που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί σε υψηλούς τόνους.

Εκπλήξεις δεν αναμένονται στην Ολομέλεια, καθώς οι θέσεις των κομμάτων είναι ήδη γνωστές, με την κυβερνητική πλειοψηφία να επιλέγει τη «λύση Τριαντόπουλου» και την αντιπολίτευση να αντιδρά έντονα, στάση που αναμένεται να εκφραστεί με αποχώρηση από την αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας.

Τον χορό των αποχωρήσεων άνοιξαν η Ελληνική Λύση και η Νίκη. Το προανήγγειλαν οι αρχηγοί των κομμάτων, Κυριάκος Βελόπουλος και Δημήτριος Νατσιός, ενώ όσο προχωρά η συζήτηση αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου μόνη που ξεκαθάρισε ότι η ΚΟ του κόμματος της θα παραμείνει ως το τέλος καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία.

Επίσης το ΚΚΕ μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπρόσωπου Νίκου Καραθανασόπουλου, δήλωσε ότι αποχωρεί από την Ολομέλεια, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, αλλά και από το υπόλοιπο της συνεδρίασης.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, οι εισηγητές, Δ. Μάντζος και Δημήτρης Τζανακόπουλος, εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλαν αποχώρηση από την ψηφοφορία.

Επιπλέον, αποχώρησαν και τα Κόμματα Νίκη και Ελληνική Λύση

Η συζήτηση άρχισε στις 9 το πρωί, οπότε τον λόγο έλαβαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης και του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, οι οποίοι κατήγγειλαν την διαδικασία της έκδοσης πορίσματος από την πλειοψηφία με «fast track» διαδικασίες στην Προανακριτική Επιτροπή, ώστε να συγκαλυφθούν οι ευθύνες του πρώην υπουργού.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ανάφερε ότι θα καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας. Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, ανέφερε ότι η Αντιπολίτευση επιχειρεί να διαστρέψει την συζήτηση από την πραγματικότητα, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία όχι μόνο δεν αμνηστεύει τον Κώστα Καραμανλή, αλλά τον οδηγεί με το πόρισμά της, που συζητείται σήμερα, στην Δικαιοσύνη. Εξήγησε επιπλέον ότι η κ. Κωνσταντοπούλου παρά τον Κανονισμό ζητεί να διεξαχθεί συζήτηση αντισυνταγματικότητας, αφού κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται στην συγκεκριμένη περίπτωση, παρά μόνο σε νομοσχέδια και προτάσεις νόμων. Κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο Κυριάκος Βελόπουλος, αναμένεται να καταγγείλει τη διαδικασία και να αποχωρήσει η Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

«Σκληρό ροκ» από Ανδρουλάκη

Όλες οι πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη κατατείνουν στο ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα δώσει το παρών σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και θα κινηθεί σε τόνους «σκληρού ροκ» καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πρακτικές συγκάλυψης των φερόμενων ευθυνών του Κώστα Καραμανλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται επίσης ότι θα στηλιτεύσει την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συναινέσει στην κατάθεση μαρτύρων για την εξέταση των πεπραγμένων του πρώην υπουργού Μεταφορών.

Φλωρίδης προς Φάμελλο: Οδεύετε στην «εξαέρωση»

Στο μεταξύ την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, προκάλεσε η έκφραση του Σωκράτη Φάμελλου ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι “κανονική καμόρα και κανονικό παρακράτος με σφραγίδα Μητσοτάκη”.

“Είχαμε αξιώσει να διαγράψετε τον Ευρωβουλευτή σας που μίλησε για εγκληματική οργάνωση, μέχρι που καταλάβαμε ότι αυτό είναι όλο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας προτρέπουμε πια να διαγράψετε κανέναν διότι προσφέρετε μεγάλη υπηρεσία στην κυβέρνηση. Συνεχίστε έτσι. Βρίσκεται στο 5%, συνεχίζετε να πιάσετε το 3% και οδεύετε προς την εξαέρωση” είπε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φλωρίδης.

Δεν θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής

Πάντως ο πρώην υπουργός δεν αναμένεται να μιλήσει στην Ολομέλεια, αν και αυτή η δυνατότητα του δίνεται από το άρθρο 157 του Κανονισμού της Βουλής.

Η απόφαση επί της πρότασης του πορίσματος της πλειοψηφίας θα ληφθεί με μυστική ψηφοφορία σε κάλπη. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι αυτή θα διεξαχθεί στις 9 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί μια ώρα αργότερα. Στην ψηφοφορία, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δεν λαμβάνει μέρος ο ελεγχόμενος πρώην υπουργός.

Η απόφαση αποδοχής ή απόρριψης της πρότασης της πλειοψηφίας για άσκηση δίωξης κατά του Κώστα Καραμανλή, θα πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ